„Invalda” ir jos kontroliuojamo „Saisto” smulkieji akcininkai įsivėlė į teisminį ginčą

Praėjusią savaitę Kauno apylinkės teismas išnagrinėjęs smulkiųjų akcininkų skundą uždraudė investicijų bendrovės „Invalda” kontroliuojamos Kauno projektavimo įmonės „Saistas” naujai perrinktai valdybai priiminėti ir vykdyti sprendimus. Smulkieji akcininkai ir investicijų bendrovė kaltina vienas kitą žlugdant bendrovę.

Šių metų gegužės pabaigoje įvykusiame projektavimo įmonės akcininkų susirinkime buvo atšaukti du iš penkių valdybos narių, kurie atstovavo blokuojantį akcijų paketą turinčių smulkiųjų akcininkų interesus, pranešė „Saistas”

Vėliau susirinkimo metu ignoruojant akcinių bendrovių įstatymo nuostatas balsų dauguma buvo išrinkti tik du nauji valdybos nariai, kai turėjo būti perrinkta visa valdyba. Tokiu būdu smulkieji akcininkai neteko visų savo atstovų valdyboje.

„Saistas” Kauno centre turi 1,5 tūkst. kv. metrų pastatą, į kurį ir nusitaikė „Invaldos” grupė. Siekdama jį perimti ketinta sužlugdyti bendrovės veiklą ir supirkti nuvertėjusias akcijas iš smulkiųjų investuotojų, teigiama „Saisto” pranešime.

Vykdant tokį planą buvo siekiama panaikinti bendrovės veiklą užtikrinančių darbuotojų etatus (vyr. buhalterio, archyvo, raštvedybos), atleisti dabartinį vadovą ir vietoj jo paskirti pusę darbo dienos dirbsiantį laikiną vadovą. Bendrovės turtą taip pat ketinta perduoti administruoti antrinei „Invaldos” bendrovei „Invalda Real Estate”.

Blokuojantį „Saisto” akcijų paketą kontroliuojančių akcininkų atstovai valdyboje pasipriešino bendrovės žlugdymui, tada buvo siekiama eliminuoti ir juos – nepaisant akcinių bendrovių įstatymo nuostatų perrinkti dalį valdybos.

„Mūsų bendrovę kontroliuojančios „Invaldos” veiksmai nesuderinami su jokia harmoningo verslo praktika. Siekiant perimti „Saisto” nekilnojamą turtą kėsinamasi net į įstatymo garantuotas smulkiųjų akcininkų teises, nekalbant apie bendrovės darbuotojų interesus” – sakė „Saisto” direktorius Rimantas Tylūnas.

Tuo tarpu „Invalda” pranešė nesutinkanti su „Saisto” vadovo reiškiama nuomone dėl neteisėtai perrinktos „Saisto” valdybos ir stebisi jo taikoma veiklos praktika, nuteikiant priešiškai smulkiuosius akcininkus.

Pasak „Saisto” valdybos nario Algimanto Variakojo, naujoji „Saisto” valdyba buvo perrinkta siekiant efektyvesnės šios bendrovės veiklos, kuriai pastaruoju metu dėl netinkamo vadovavimo buvo iškilusi didelė grėsmė.

„Esame investicijų bendrovė, valdanti daugiau kaip 50 Lietuvos įmonių, kurioms taikomas vieningas efektyvus ir skaidrus valdymo būdas. Mums nepriimtinas „Saisto” vadovo valdymas, grindžiamas asmeniniais interesais, gramzdinant įmonę vis į didesnius nuostolius. Norėdami bendrovės veiklą padaryti pelninga, turėjome imtis ryžingesnių veiksmų, nes turime nemažai įtarimų dėl vadovo sukčiavimo, sąmoningo trukdymo „Saisto” veiklą paversti pelninga”, – teigė A. Variakojis.

Anot jo, „Invalda”, valdanti kontrolinį „Saisto” akcijų paketą, turi teisę ir privalo prisiimti atsakomybę už bendrovės veiklą. „Invalda” siekia, kad visų grupės įmonių vadovybės dirbtų efektyviai ir skaidriai, todėl „Saisto” neefektyvus ir asmeniniais tikslais grįstas valdymo būdas, ignoruojant bet kokius kontroliuojančio akcininko siekius įmonę padaryti pelninga, buvo nepriimtinas. Ketiname „Saisto” vadovo inicijuotą skundą skųsti teisme”, – sakė A. Variakojis.

Prieš kelis metus „Invalda” įsigijo panašia veikla užsiimančią įmonę „Hidroprojektas”, kuri per pastaruosius metus tapo pelningai dirbančia ir tarptautinius projektus įgyvendinančia bendrove.

Šiuo metu teismo suspenduotoje „Saisto” valdyboje visi 5 valdybos nariai priklauso „Invaldos” įmonių grupei. Bendrovės valdybos pirmininkas yra „Invalda Real Estate” direktorius Tomas Bučas, nariai: „Pozityvios investicijos” direktorius Algimantas Variakojis, „Finastos” direktorius Dalius Kaziūnas , „Finastos” Kauno skyriaus vadovė Erika Puikienė ir „Hidroprojekto” direktorius Irmantas Giedrius Gudonavičius.

Prieš metus 53,77 proc. „Saisto” akcijų privatizavimo metu iš Valstybės turto fondo už 920 tūkst. litų nupirko „Pozityvios investicijos”, kurios šiuo metu valdo apie 65 proc. projektavimo bendrovės akcijų. „Invaldai” priklauso 75 proc. „Pozityvių investicijų” akcijų, likusi 25 proc. dalis – „Invaldos” prezidentui Dariui Šulniui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.