Žmogaus teisių stebėjimo institutas plėšia avelės kailį nuo darbiečių

Žmogaus teisių stebėjimo institutas neigia, kad Darbo partija – labiausiai kenčia žmogaus teisių pažeidimus. Anot instituto pranešimo, Darbo partija tikriausiai užmiršo, jog pati buvo valdžioje, tačiau nesiėmė veiksmų ir atsakomybės, kad žmogaus teisių pažeidimų Lietuvoje mažėtų. Be to, anot instituto pranešimo, žmogaus teisių padėtis šalyje pastaraisiais metais tik blogėjo.

Darbo partijos išplatintame laiške apie žmogaus teisių ir politinę padėtį Lietuvoje Europos Parlamento Liberalų ir demokratų frakcijos buvo prašoma surengti parlamentinius klausymus apie žmogaus teisių padėtį Lietuvoje, sustabdyti pasipiktinimą keliančius žmogaus teisių pažeidimus, pasmerkti Lietuvos žiniasklaidos mestus nepagrįstus kaltinimus Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui, paremti demokratiškai išrinktą Darbo partiją, pasmerkti teisinės sistemos politizavimą, politinį kišimąsi į teisėsaugos darbą ir asmeninės informacijos bei telefoninių pokalbių viešinimą be teisinio leidimo.

Remdamasi šiais argumentais, Darbo partijos Europos Parlamente atstovė Ona Juknevičienė prašė surengti frakcijoje diskusiją apie žmogaus teisių padėtį Lietuvoje.

Anot instituto, laiškas ir O.Juknevičienės prašymas surengti diskusiją remiasi Žmogaus teisių stebėjimo instituto žmogaus teisių Lietuvoje apžvalga, kurios instituto neautorizuotas vertimas į anglų kalba yra platinamas tarp Europos Parlamento narių.

„Norėtume informuoti visuomenę, kad nesutinkame su Darbo partijos atstovų pateikta žmogaus teisių padėties interpretacija, pagal kurią Darbo partija laikytina nukentėjusia nuo žmogaus teisių pažeidimų. Taip pat neatsakome už mūsų neautorizuotą žmogaus teisių apžvalgos vertimą į anglų kalbą”, – rašoma pranešime.

Žmogaus teisių stebėjimo institutas, remdamasis ekspertiniais tyrimais ir visuomenės nuomonės apklausomis, nustatė, kad žmogaus teisių padėtis Lietuvoje 2004-2005 metais itin pablogėjo. Tuo laikotarpiu Darbo partija buvo valdančioje koalicijoje, turėjo daugiausia narių Seime ir todėl turėjo didelę įtaką žmogaus teisių padėčiai Lietuvoje.

Instituto teigimu, Darbo partijos politikų pozicija, pasisakymai ir veiksmai ženkliai prisidėjo prie pablogėjusios žmogaus teisių situacijos Lietuvoje, įskaitant laiške paminėtus pažeidimus, kurio pagrindu Darbo partija rengia Europos politikų diskusiją. „Darbo partijos politikų bandymas Europos Parlamento lūpomis pasmerkti šios partijos politikų galimai įvykdytų nusikaltimų tyrimą yra bandymo daryti politinį spaudimą Lietuvos teisėsaugai ir objektyviam bylų tyrimui pavyzdys”, – mano instituto atstovai.

Žmogaus teisių stebėjimo institutas pareiškė, kad atsiriboja nuo Darbo partijos interpretacijų apie žmogaus teisių padėtį Lietuvoje, kurios buvo paskelbtos laiške.

Europarlamentaras Eugenijus Gentvilas pranešė, kad pirmadienį vakare Europos Parlamento (EP) Liberalų ir demokratų (ALDE) frakcijos vadovybė gavo nepasirašytą laišką, kuriame Lietuva kaltinama kaip šalis, kurioje nuolat pažeidinėjamos žmogaus teisės.

Anoniminiu laišku reikalaujama „išreikšti susirūpinimą ir organizuoti parlamentinius klausymus, skirtus aptarti Žmogaus teisių stebėjimo instituto žmogaus teisių pažeidimų Lietuvoje apžvalgai”.

Pasak laiško, „remiantis šia apžvalga, Lietuva, be kita ko, pažeidė ir kitas žmogaus teises, tokias kaip teisę į privatumą, moterų ir vaikų teises, romų mažumų teises, gyventojų teises”.

Laišku reikalaujama ne tik „sustabdyti pasipiktinimą keliančius žmogaus teisių pažeidimus Lietuvoje”, bet ir „pasmerkti Lietuvos spaudos mestus nepagrįstus teisinius kaltinimus prieš Darbo partiją, kaip juridinį asmenį”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Žmogaus teisių stebėjimo institutas plėšia avelės kailį nuo darbiečių"

  1. j.z.

    Ona pati ir parase ta laiska.Neturi,ka veikti, tai ir uzsiima visokiais niekais,stengiasi pabaltinti savo Urdomo darbdavi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.