Vilties terminas – treji metai

Agresyvia krūties vėžio forma sergančioms moterims žadama galimybė gydytis naujausiais efektyviais vaistais

Iš onkologinių ligų tarp Lietuvos moterų labiausiai paplitęs krūties vėžys. Kasmet mūsų šalyje šia liga suserga apie 1300 moterų, pasaulyje – daugiau nei milijonas. Nuo krūties vėžio pasaulyje miršta beveik 400 tūkst. ligonių per metus. Apie 20-30 proc. krūties vėžiu sergančių moterų nustatomas agresyvus (HER2 teigiamas) krūties vėžys. Dėl auglių polinkio greitai augti ir didesnės atkryčio tikimybės ši vėžio forma reikalauja ypatingo ir skubaus gydymo. Sergančioms šia vėžio forma moterims gydyti Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skiria vis daugiau lėšų. Šiemet nupirko vaistų už 3,5 milijono litų, o kitais metais ketina skirti 5-6 milijonus.

Galimybė ilgiau gyventi

Nacionalinė moterų, sergančių krūties ligomis, organizacijų asociacija ir Europos krūties vėžio koalicijos „Europa Donna” atstovybė Lietuvoje kreipėsi į Seimo Sveikatos reikalų komitetą, SAM, Valstybinę ligonių kasą, Lietuvos chemoterapeutų draugiją, prašydamos atkreipti dėmesį į agresyviu krūties vėžiu sergančių Lietuvos moterų likimą bei sudaryti galimybes gydytis efektyviais vaistais. Vieni tokių yra herceptinas (trastuzumabas).

Europos Sąjungoje šis vaistas patvirtintas 2000-aisiais kaip vaistas metastazavusiam agresyviam vėžiui gydyti. Nuo 1998 metų vaistas buvo paskirtas daugiau kaip 230 tūkst. ligonių visame pasaulyje.

Europos Sąjungos vaistų komitetas rekomendavo herceptiną vartoti kaip pagalbinį vaistą po operacijos bei standartinės chemoterapijos gydant agresyvų – HER2 teigiamą krūties vėžį. Sprendimas pagrįstas itin gerais rezultatais, gautais tarptautinio HER2 tyrimo metu. Tyrimo duomenimis, gydant herceptinu po standartinės chemoterapijos net 46 proc. sumažėja ligos atsinaujinimo tikimybė. Šiuos rezultatus patvirtino dar trys pasauliniai ir JAV tyrimai.

Tai, kad šis vaistas efektyvus, patvirtino ir Lietuvos sveikatos apsaugos ministro patarėjas Eduardas Vaitkus.

Apmokėjo ligonių kasa

Kauno medicinos universiteto (KMU) Onkologijos klinikos vadovė profesorė Elona Juozaitytė tvirtina, kad efektyvus agresyvaus vėžio forma sergančių moterų gydymas herceptinu – didelis progresas medicinoje.

„Tobulėjant diagnostinei technikai, atsirado imunohistocheminiai ir genetiniai tyrimai. Vystantis mokslui buvo sukurti monokloniniai antikūniai prieš HER2 – žmogaus epidermio receptorius 2. Bet juos turi ne visos moterys, o maždaug 20-30 procentų sergančiųjų krūties vėžiu. Tai dažniausiai jaunos moterys. Tik turinčioms išreikštą HER2 reikalingas gydymas herceptinu, bet ne visoms sergančioms krūties vėžiu”, – teigė profesorė Elona Juozaitytė.

Herceptinas – nekompensuojami vaistai, tačiau jais KMU Onkologijos klinikoje gydytoms ligonėms pačioms jų pirkti nereikėjo. Apmokėjo ligonių kasa.

„Gydytojų konsiliumui nutarus, kad ligonėms būtinas toks gydymas, prašėme ligonių kasos kompensuoti herceptiną ir mūsų prašymai buvo patenkinti, – sakė E.Juozaitytė. – Klinikinių tyrimų rezultatai rodo, kad gydant herceptinu – geriausi išgyvenamumo rodikliai. Gydymas herceptinu dažniausiai derinamas su chemoterapija”.

Kuo ankstesnėje stadijoje vėžys diagnozuojamas, tuo didesnė tikimybė jį išgydyti. Bet dažniausiai (apie 60 proc.) jis diagnozuojamas tik antroje trečioje stadijoje, 12 proc. – ketvirtojoje.

Skiriama daugiau lėšų

„Krūties vėžiui gydyti yra daug medikamentų, tačiau, kaip rodo tyrimų rezultatai, gydymo herceptinu rezultatai yra geresni nei kitų, – teigė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Eduardas Vaitkus. – Ministerija, suprasdama situaciją ir sergančių moterų padėtį, pernai pirmą kartą skyrė 1 milijoną litų šiems vaistams pirkti, o šiemet pinigų sumą padidino iki 3,5 milijono litų. Jokiam kitam preparatui nebuvo taip didintos lėšos. Galbūt 2009 metais bus galima kalbėti ir apie herceptino receptų rašymą bei kompensavimą”, – sakė E.Vaitkus.

Vienai ligonei gydyti reikalingas herceptinas kainuoja apie 30-50 tūkstančių litų per metus. Ministerijos duomenimis, per metus reikėtų mažiausiai apie 20 milijonų litų herceptinui pirkti.

„Tai brangūs vaistai, bet ir gydymo jais rezultatai geri. Įvertindama, kad sergančios krūties vėžiu moterys gydomos herceptinu gyvena ilgiau, ministerija didina pinigų sumas jiems pirkti”, – teigė E.Vaitkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.