Kristupo festivalis jau kaitina aistras

Ar rengiatės 12-ajam Kristupo vasaros festivaliui – nuo liepos 2 dienos iki rugpjūčio 28-osios Vilniuje vyksiančiam muzikos maratonui? Laikas susipažinti su programa, kurioje net 38 koncertai.

„Dvyliktus metus rengiame Kristupo vasaros festivalį, – jau turime patirties, savo tradicijas, kurias vertiname ir puoselėjame. Šalia jau įprastų festivalio ciklų – „Sakralinės muzikos valandos” (vadovas Leopoldas Digrys), „Kristupo klavyrai” (vadovas Petras Geniušas), „Kristupo gitaros” (vadovas Reinbertas Eversas) – bus koncertų ir visai netikėtų performansų, – sakė festivalio meno vadovas Donatas Katkus. – Didžiuojamės, kad nuo pirmos festivalio dienos atstovaudami Vilniaus kultūrai esame savivaldybės festivalis”. Todėl, anot „Vilniaus festivalių” generalinio direktoriaus Remigijaus Merkelio, nuo šių metų Kristupo vasaros festivalis reikšmingai įsiliejo į „Vilniaus festivalius”, iš kitų sostinės renginių išsiskirdamas ne tik grandiozine beveik dviejų mėnesių programa, bet ir įperkamais bilietais. Rinktis yra iš ko – festivalio direktorė Audronė Misikonienė informavo, kad bus surengti 38 koncertai, kuriuose dalyvaus beveik visų Europos valstybių muzikantai, sulauksime svečių iš JAV, Meksikos ir Kolumbijos.

Išskirtinis ciklas

Daugiausia, net 12 koncertų, bus pristatyta per „Sakralinės muzikos valandas”, kurioms jau vienuoliktus metus sėkmingai vadovauja profesorius Leopoldas Digrys. Pasak jo, tai bus išskirtinis vargonų festivalis, į kurį suvažiuos garsiausi Europos vargonininkai. Renginį liepos 2-ąją pradės lietuvė Renata Marcinkutė-Lesieur ir trimitininkė iš JAV Pamela Snell, o baigtas ciklas bus paties maestro Digrio ir choro „Jauna muzika” koncertu rugpjūčio 27 dieną.

Visi koncertai vyks Šv.Kazimiero bažnyčioje. Profesorius pabrėžė, kad nereikės bilietų, nes sakralinės muzikos ciklą parėmė Juozo Kazicko labdaros fondas. „Tad net nelabai pasiturintys žmonės galės išgirsti daug geros muzikos, kurią puikūs muzikantai atliks nuostabioje bažnyčioje labai gerais vargonais”, – apibendrino Digrys.

Rimti dalykai

Festivalio atidarymo šventei parengta Igorio Stravinskio opera oratorija „Karalius Edipas” (dirigentas Vladimiras Konstantinovas, režisierius Eligijus Domarkas), kurią atliks Klaipėdos muzikinio teatro choras ir orkestras, choro „Vilnius” vyrų grupė, solistai Algirdas Janutas, Dalia Kužmarskytė, Artūras Kozlovskis ir kiti.

Per „Kristupo klavyrų” koncertus girdėsime pianistus Luką Geniušą, Poliną Osetinskąją, Edviną Minkštimą. Kulminacija – vieno garsiausių pasaulio pianistų Sergejaus Babajano (JAV) viešnagė, „desertui” – Petro Geniušo ir džiazo virtuozo saksofonininko Vladimiro Čekasino improvizacijos.

Vienas originaliausių festivalio ciklų „Kristupo gitaros” siūlo netikėtų koncertų, tarp jų yra ir jo vadovo profesoriaus Reinberto Everso pasirodymas kartu su Šv.Kristoforo orkestru.

Pasaulinė premjera

Įdomus ir intriguojantis bendras Kristupo vasaros festivalio ir Oskaro Koršunovo teatro projektas – Gintaro Sodeikos kamerinė opera „Vinter” (būtent taip norvegų rašytojas Jonas Fosse’as užrašė savo pjesės, reiškiančios žiemą, pavadinimą). Festivalio meno vadovas Katkus pabrėžė, kad rugpjūčio 14-ąją Šv.Kotrynos bažnyčioje vyks pasaulinė šios operos premjera. Ją kartu su solistais Sandra Janušaite ir Vytautu Juozapaičiu atliks Šv.Kristoforo kamerinis orkestras. Spektaklio režisierius ir scenografijos autorius – Oskaras Koršunovas, kuris su kompozitoriumi Sodeika pastatė šią pjesę Norvegijoje, Oslo teatre.

„Spektaklis apie moters ir vyro susitikimą parke žiemą nagrinėja savotišką jų santykių vasarą. Todėl šis kūrinys tinka ir vasaros festivaliui. Manau, jį rodysime ir vėliau, kai ateis žiema”, – kalbėjo Koršunovas apie šių dienų Ibsenu vadinamo norvegų autoriaus kūrinį.

Anot kompozitoriaus, statydami dramos spektaklį, pjesę pajuto kaip dainą, nes autoriaus kalba, jos ritmas turi daug įdomių muzikinių dalykų. Sodeika sukūrė nemažai muzikos; dalis jos, tąkart nepanaudotos, skambės operoje.

Bus ir fejerverkų!

Fejerverkai nušvies Vilniaus dangų liepos 25-ąją Vilniaus globėjo šv.Kristoforo dieną. Tądien festivalis dovanos Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinio pučiamųjų orkestro (dirigentas Algirdas Radzevičius) paradą Gedimino prospektu ir koncertą Daukanto aikštėje. O vakare Vilniaus paveikslų galerijos kieme – koncertas „Samba del Gringo”, kurį Romualdo Grabšto vadovaujamas Kauno bigbendas atliks su breiko grupe „Banzai”.

Iš JAV atvyks grupės „Lemur”, kuriančios muzikos robotus, nariai ir smuiko virtuoze Mari Kimura. Džiugins orkestras „Vilniaus klezmeriai”, sostinės gatvėmis keliausiantys į Rusų dramos teatrą, kur rodys žydiškas vestuves džiazo ritmais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.