Lietuviai investuoja Kazachstane

Kazachstane veikianti Lietuvos kapitalo bendrovė „Libella Bottlers Almaty”(LBA) investuoja 1 mln. JAV dolerių į naują įmonę Pavlodare, joje pagaminti gėrimai bus vežami ir į Rusiją. Lietuviai svečioje gaiviųjų gėrimų rinkoje siekia nurungti „Pepsi-Cola” ir užsitikrinti antrąją vietą, iškart po „Coca-Colos”.

LBA Pavlodare įsigijo 15 tūkst. kv. m buvusios gamyklos pastatus ir juose kurs naują įmonę, kuri gėrimus tieks šiaurinei Kazachstano daliai ir Rusijai. Įmonėje bus gaminamas toks pat asortimentas, kaip kad dabar gamina LBA, o gėrimus pilstys į PET butelius, rašo dienraštis „Verslo žinios”.

Lietuvos investuotojas naujoje savo įmonėje sukurs 100 naujų darbo vietų.

Pasak LBA savininko, Nacionalinės gėrimų gamintojų asociacijos prezidento ir bendrovės „SMS-Eligita” direktorius Eligijaus Survilos, Kazachstane darbo jėga brangsta, o kvalifikuotos – trūksta. Palyginti su lietuviais, tenykščių darbo našumas menkesnis.

LBA nuo 1999 metų Kazachstane gamina vaisvandenius, kaip antai „Libella”, „Natūra”, girą, o šiemet ir – mineralinį vandenį bei sultis. Populiariausia gėrimų pakuotė šioje rinkoje – 2 litrų.

Anot E. Survilos, jo įmonės gaminami kiekiai yra didesni nei visi gaiviųjų gėrimų gamintojų Lietuvoje kartu paėmus.

LBA pagaminti gėrimai parduodami Kazachstane, taip pat keliauja ir į Kirgiziją. 2003 metais bendrovė buvo sumaniusi statyti „Tetra Pak” liniją ir pradėti pilstyti sultis. Tačiau šios idėjos buvo atsisakyta, nes nuspręsta išplėsti vaisvandenių gamybą ir koncentruotis tik į ją.

LBA tikslas – tapti antruoju gėrimų gamintoju po „Coca-Colos”. Dabar dėl šios vietos bendrovei tenka peštis su „Pepsi-Cola”.

„LBA pelningai dirba nuo pirmųjų metų, o visi uždirbti pinigai reinvestuojami į plėtrą”, – sakė verslininkas.

Jis Kazachstane yra įsteigęs ir dar vieną įmonę – „Eligita-Asia”, kuri aprūpina maisto pramonę žaliavomis.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusių metų liepos 1 dieną tiesioginės užsienio investicijos šioje šalyje buvo 2,22 mln. litų. Lietuviai čia yra investavę į apdirbamąją gamybą, didmeninę bei mažmeninę prekybą. Bendrovės „Kretingos grūdai” ir „Plungės kooperatinė prekyba” yra daugiausia tiesioginių investicijų Kazachstane turinčios įmonės. Kretingiškiai yra investavę į dvi įmones, susijusias su grūdų verslu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.