Lietuvos teritorija saugoma nuo kontrabandos ir blogos kokybės produktų

Siekiant apsaugoti Lietuvos teritoriją nuo nekokybiškų ar kontrabandos keliu įvežamų produktų, dar 2004-ųjų rugpjūtį buvo įkurtos mobiliosios Muitinės departamento prie Finansų ministerijos tikrinimo grupės.

Kartu su Valstybinės augalų apsaugos tarnybos (VAAT) inspektoriais jos atlieka nuolatinę įvežamų krovinių patikrą Lenkijos pasienyje.

Sudėtinga situacija rinkoje

Pasak VAAT viršininko Edmundo Morkevičiaus, Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, situacija šviežių vaisių ir daržovių rinkoje tapo labai sudėtinga. Atsivėrus sienoms, iš Lenkijos plūstelėjo prekybos standartų neatitinkanti, vietinės kontrolės institucijų nepatikrinta produkcija.

„Blogos kokybės ar kontrabandos keliu įvežami produktai daro didelę ekonominę žalą valstybei, nes toje pačioje rinkoje konkuruoja su Lietuvos įmonėmis bei ūkininkais, kurie laikosi maisto saugos reikalavimų ir prekybos standartų. Su nekontroliuojama produkcija į šalį įvežama ir nemažai augalams kenksmingų organizmų”, – pabrėžė E. Morkevičius.

Jo teigimu, VAAT nuo 2004-ųjų rugpjūčio ėmėsi griežtesnių kontrolės priemonių ir kartu su Muitinės departamento mobiliosiomis tikrinimo grupėmis pradėjo įvežamų krovinių patikrą Lenkijos pasienyje. Iki 2004-ųjų pabaigos abiejų institucijų pareigūnai kartu atliko 115 patikrų. Rezultatai parodė, kad daugiau kaip 83 proc. smulkiųjų vežėjų iš Lenkijos gabentų krovinių buvo nerūšiuoti, nepakuoti ir realizuojami, pažeidžiant mažmeninės prekybos taisykles. Užregistruota atvejų, kai vaisių ir daržovių išvaizda kėlė abejonių, ar produktai apskritai atitinka maisto saugos reikalavimus. Viename krovinyje su maistu būdavo vežami ir lakūs chemijos pramonės produktai.

Pradėjus tikrinti gabenamus krovinius, buvo užkertamas kelias realizuoti maisto produktus, neatitinkančius kokybės reikalavimų. Vežėjams tapo privaloma tinkamai paruošti prekes. Jei krovinyje būdavo aptinkama pažeidimų, tiekti prekes į rinką vežėjai galėjo tik po pakartotinės regioninių augalų apsaugos ir karantino punktų specialistų patikros.

Įvesta griežtesnė kontrolė

Deja, dauguma pažeidėjų nebuvo linkę vykdyti teisėtų VAAT pareigūnų reikalavimų. Jie stengėsi kuo skubiau realizuoti prekes turgavietėse ir kitose mažiau kontroliuojamose prekyvietėse. Todėl, vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių teisių pažeidimų kodekso 188-17 straipsniu, nuo pernai balandžio pažeidėjams pradėti rašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. Iki praėjusių metų pabaigos buvo surašyti ir perduoti nagrinėti teismui 55 protokolai. Daugeliu atvejų pažeidėjai buvo nubausti.

Šios kraštutinės priemonės taikymas turėjo teigiamos įtakos – maisto saugos reikalavimų nesilaikymo atvejų sumažėjo 29 proc. Iš visų šių metų pirmąjį ketvirtį atliktų patikrinimų pažeidimų užregistruota tik 10 proc.

Pavyzdžiui, šių metų balandžio 5-30 dienomis Lietuvos ir Lenkijos pasienio ruože mobiliosios grupės patikrino 72 iš Lenkijos įvežtus krovinius, 16 iš jų – su sodinamąja medžiaga ir dekoratyviniais sodinukais, kitus – su šviežiais vaisiais ir daržovėmis. Daugelis krovinių buvo lenkiškos kilmės, tačiau užregistruota atvejų, kai UAB „Augma” ir UAB „VP Market” įvežė šviežių vaisių ir daržovių iš Vokietijos bei Ispanijos, UAB „Jūros gėlės” dekoratyvinių sodinukų atsigabeno iš Olandijos. Iš minėtųjų šalių įvežta 16,6 proc. tarnybos pareigūnų tikrintų krovinių su šviežiais vaisiais ir daržovėmis.

Balandį daugiausiai įvežta obuolių ir agurkų, tačiau ne kartą tikrinti ir pomidorai, svogūnai bei morkos. Beveik visi vežėjai patikros metu pateikė prekių įsigijimo dokumentus. Tačiau nustatyta ir nemažai pažeidimų: devynių šviežių vaisių ir daržovių krovinių sąskaitos buvo be numerių; vienas krovinys neatitiko prekybos standartų, todėl buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas.

Pavojinga augalų liga

Balandį nustatytas vienas atvejis, kai Lietuvos Respublikos fitosanitariniame registre neužsiregistravęs ir verslo liudijimo neturintis asmuo ketino įvežti kelis vaismedžių sodinukus be jokių įsigijimo dokumentų. Sodinukai buvo ir be augalo paso, todėl vežėjui medelius teko grąžinti į Lenkiją, o už fitosanitarinių reikalavimų nesilaikymą jis buvo nubaustas pinigine bauda.

Įvežami medeliai, kaip ir daugelis kitų pastaruoju metu iš Lenkijos gabenamų vaismedžių sodinukų, yra bakterinės degligės augalai šeimininkai, todėl jie privalėjo turėti augalo pasus su užpildyta žyma „ZP”. Tai reiškia, kad juose privalo būti informacija, kad augalai yra kilę iš saugomos nuo bakterinės degligės teritorijos arba buferinės zonos (tarpinės juostos tarp užkrėstos ir neužkrėstos zonos).

Lietuva yra nuo šios ligos saugomoje zonoje, todėl augalus, galinčius platinti minėtąją ligą, į Lietuvą galima įvežti tik iš tų valstybių, kurios taip pat turi saugomos zonos statusą. Kadangi Lenkijoje ši liga yra paplitusi, labai svarbu žinoti, ar įsigyjami sodinukai užauginti buferinėje zonoje. Dėl Lenkijos buferinių zonų sąrašo galima kreiptis į bet kurį Regioninį augalų apsaugos ir karantino punktą.

Patikros rezultatai akivaizdūs

Visi balandį patikrinti stambūs vežėjai gabeno kokybės reikalavimus atitinkančius šviežius vaisius ir daržoves, o smulkiųjų vežėjų kroviniuose aptikta ne tik neženklintų, bet ir netinkamai supakuotų šviežių vaisių ir daržovių. Pavyzdžiui, agurkai buvo gabenami plastikiniuose maišuose, nors ši pakavimo medžiaga nėra tinkama produktams gabenti, nes negali apsaugoti jų nuo galimų mechaninių sužalojimų, o ir produktai joje greičiau genda. Už tai, kad gabeno neženklintus krovinius, vežėjams buvo surašytos neatitikties pažymos.

Statistika byloja, kad pradėjus veikti mobiliosioms tikrinimo grupėms, įvairių pažeidimų sumažėjo aštuonis kartus, o ir užfiksuotieji nebėra tokie rimti. Tačiau VAAT laikosi nuostatos, kad griežta į Lietuvą įvežamų augalų ir augalinės kilmės krovinių kontrolė yra būtina, jei norima užtikrinti lygiavertes konkurencines sąlygas visiems rinkos dalyviams ir apsaugoti vartotojus nuo kokybės reikalavimų neatitinkančių prekių pasiūlos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.