NMA ūkininkų kasmetinių prašymų laukia iki rugpjūčio

Baigusi rinkti Europos Sąjungos paramos siekiančių ūkininkų paraiškas, Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) iki rugpjūčio 1 d. laukia paramą jau gaunančių ūkininkų dokumentų – kasmetinių prašymų bei kasmetinių investicijų ataskaitų.

Jas teritoriniams NMA skyriams apskrityse turi teikti ūkininkai, gaunantys paramą pagal Kaimo plėtros 2004–2006 m. plano (KPP) priemones „Ankstyvo pasitraukimo iš prekinės žemės ūkio gamybos rėmimas”, „Pusiau natūrinių restruktūrizuojamų ūkių rėmimas” ir „Standartų laikymasis”.

NMA Kaimo plėtros programų departamento direktoriaus pavaduotojos Erikos Viltrakienės teigimu, gavusi kasmetinius prašymus ir kasmetines investicijų ataskaitas NMA tikrins, kaip ūkininkai laikosi teikiant paraišką paramai gauti prisiimtų įsipareigojimų, o teigiamai įvertinus pateiktus dokumentus – apskaičiuos paramos sumą kitiems metams.

Buvę ūkių savininkai, gaunantys paramą pagal KPP priemonę „Ankstyvo pasitraukimo iš prekinės žemės ūkio gamybos rėmimas”, su kasmetiniu prašymu NMA privalo pateikti pažymas iš „Sodros” apie gaunamas socialines išmokas ir darbo užmokestį. Jei paramos gavėjui mokama papildoma išmoka už išlaikomą sutuoktinį, reikia pateikti „Sodros” pažymą, liudijančią, jog sutuoktinis negauna kitų pajamų. Pavėlavus pateikti kasmetinį prašymą parama už ateinančius metus nebus mokama.

Gyvulių ir pieno ūkių savininkai, gaunantys paramą pagal KPP priemonę „Standartų laikymasis”, su kasmetinėmis investicijų ataskaitomis apie praėjusių metų išlaidas turi pateikti sąskaitas, mokėjimo dokumentus, patvirtinančius apmokėjimą už atliktas investicijas, dokumentus, įrodančius, jog pirkta įranga atitinka Europos Sąjungos reikalavimus, o taip pat – buhalterinės apskaitos tvarkymą pagrindžiančius dokumentus už atsiskaitomus projekto įgyvendinimo metus. Jei ūkininkas veda supaprastintą buhalterinę apskaitą, NMA reikia pateikti pirkimo ir pardavimo žurnalą, o vedant dvejybinę buhalterinę apskaitą – ūkio veiklos rezultatų, pinigų srautų, ūkio balanso ataskaitas. Su investicijų ataskaita taip pat reikia pateikti leidimą statybai ar rekonstrukcijai, jei jis nebuvo pateiktas kartu su paraiška paramai gauti. Leidimas statybai ar rekonstrukcijai reikalingas tuomet, jei rengiamasi srutų ir mėšlo kauptuvų statybos ar rekonstrukcijos darbams vykdant Nitratų direktyvos reikalavimus. Tuo tarpu vykdant Pieno direktyvos reikalavimus ir rengiantis gamybinių pastatų ar patalpų rekonstrukcijos darbams reikalingas leidimas tik rekonstrukcijai.

Nevykdant paraiškoje nustatytų įsipareigojimų parama gali būti mažinama 20 proc., o nepateikus dokumentų su įrodymais apie atliktas investicijas parama už einamuosius metus nemokama. Nepateikus buhalterinės apskaitos tvarkymą pagrindžiančių dokumentų, parama už einamuosius metus taip pat nemokama, o jau išmokėtą paramą reikia grąžinti.

Smulkių ūkių savininkai, gaunantys paramą pagal KPP priemonę „Pusiau natūrinių restruktūrizuojamų ūkių rėmimas”, su kasmetinėmis investicijų ataskaitomis NMA turi pateikti buhalterinės apskaitos tvarkymą pagrindžiančius dokumentus, sąskaitas, mokėjimo dokumentus, patvirtinančius apmokėjimą už atliktas investicijas, taip pat dokumentą, įrodantį, kad pirktas įrenginys buvo naujas. Nepateikus kasmetinių ataskaitų ir kitų dokumentų antraisiais ir likusiais paramos gavimo metais, žemdirbiai gali negauti paramos už einamuosius metus arba jos mokėjimas gali būti visai nutrauktas.

Kartu su kasmetiniais prašymais ir kasmetinėmis investicijų ataskaitomis privalomų pateikti dokumentų kopijų tikrumą tvirtina teritoriniai NMA skyriai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.