Trakų Pusiasalio pilis kviečia į Viduramžių šventę

Šį savaitgalį Trakų Istorijos muziejaus Pusiasalio pilyje šurmuliuos jau aštuntus metus rengiama Viduramžių šventė, prisiviliojanti ne tik trakiškius ir vilniečius, bet ir tolimesnių Lietuvos miestų ir vietovių žmones, norinčius daugiau sužinoti apie protėvių tradicijas, gyvenimo būdą ar tiesiog smagiai praleisti laiką.

„Jau turime pastovių lankytojų, kurie ateidami į šventę žino, ką nori pamatyti ar išbandyti,– sako renginio kuratorė, Trakų istorijos muziejaus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja Brigita Balčytienė. – Vis tiktai, kaip ir kiekvienais metais šalia tradiciniais tapusių šventės programos elementų bus ir naujovių”.

Šventėje jau ne vienerius metus dalyvaujantis knygrišys Rimas Supranavičius pirmą kartą pademonstruos, kaip viduramžiais iš įvairių skudurų buvo gaminamas vadinamas „semiamasis” popierius. Anot R. Supranavičiaus, XVI-XVII a. vien Vilniuje buvo apie 10 popieriaus dirbtuvių, Lietuvos teritorijoje – daugiau nei 60.

„Simboliška, kad šis senovinis popieriaus gamybos būdas pirmą kartą bus pademonstruotas Trakuose, – sako B. Balčytienė. – Būtent čia Vytauto Didžiojo kanceliarijoje popierius imtas plačiai naudoti, iki 1511 m. buvo saugoma ir Lietuvos Metrika”.

Šventės svečiai išvys iki šiol Lietuvoje dar nematytą duonkepę krosnį ant ratų ir galės paskanauti joje keptų karštų bandelių. Vilniaus puodžių cecho vadovas Dainius Strazdas sako, kad tokios krosnys buvo labai populiarios viduramžių Europos miestų turgavietėse. Krosnis atkurta pagal išlikusią ikonografinę medžiagą ir bus išbandyta pirmą kartą.

Be abejo, puodžiai žies ir lipdys puodus, o juose virs šiupinį ir keps blynus, triūs batsiuviai, pynėjai, juvelyrai ir kiti Didžiajam kunigaikščiui duoklę sumokėję ar kitais būdais jo palankumą užsitarnavę amatininkai.

Tradiciškai karybos meną ir išmonę turnyruose demonstruos riterių brolijos iš keturių šalių. Be daugeliui jau gerai pažįstamos Trakų pilies brolijos „Viduramžių pasiuntiniai”, šventės metu vyksiančiose kovose dalyvaus Olštyno pilies riterių brolija ir „Compania Lanzberg” iš Lenkijos, Tamplierių ordino tradicijų tęsėjas „Šiaurės šventyklos ordinas” ir jo broliai iš Baltarusijos, klubas iš Vilniaus „Dimicatio sacra”, iš Kaliningrado – „Zapadnaja bašnia” ir kt.

Aštrių pojūčių mėgėjai galės išbandyti jėgas riterių rungtyse ir šaudydami iš lanko, o drąsiausieji – pabėgioti per laužo žarijas kartu su tikromis raganomis.

Abi šventės dienas svečius linksmins muzikantai: „sunkiojo” metalo grupė „Soul Brothers”, „folk” roko grupė „Žalvarinis” bei vienas ryškiausių Lietuvos nekomercinės muzikos atstovų „Donis”. Po šiuolaikinės muzikos intarpų svečius atgal į viduramžius stengsis „sugrąžinti” net du Senosios muzikos ir šokio ansambliai – „Banchetto musicale” ir „Alta danza”.

Mažieji šventės svečiai galės ne tik pasižiūrėti visų mėgstamo „Lėlės” teatro spektaklio „Trys paršiukai”, bet ir dalyvauti konkurse „Piešiu viduramžius”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.