Prie „Jūros šventės” būstinės – karo stovis

Prie viešosios įstaigos „Jūros šventė” biuro Klaipėdos senamiestyje vakar nusidriekė labai piktų prekybininkų eilė.

„Čia tikra mafija. Tokios netvarkos dar nesame matę”, – tiesiog siuto laukti pavargę iš visos Lietuvos suvažiavę prekeiviai, norintys prekiauti Jūros šventės tautodailės dirbinių mugėje.

Kai kurie dalyvių pažymėjimų išsiimti atvykę prekybininkai piktinosi į eilę atsistoję dar naktį ar paryčiais. Dalis jų jau buvo nusiteikę prie „Jūros šventės” durų nakvoti.

Tuo tarpu „Jūros šventės” vadovas Remigijus Mockus stebisi, kad kuo daugiau tautodailininkų mugės organizavime tvarkos – tuo daugiau nepatenkintųjų.

Vakar buvo pirmoji diena, kai tautodailės dirbinių mugės dalyviams buvo pradėta išdavinėti pažymėjimus. Ir nors pažymėjimai bus išduodami iki liepos 18-osios, prie „Jūros šventės” biuro iš karto išsirikiavo geresnę vietą mugėje gauti norintys prekybininkai.

Petras Juknevičius iš Panevėžio, jau numanydamas, kas jo laukia, sako praėjusią naktį praleidęs prie „Jūros šventės” būstinės. „Jūros šventė” pažymėjimus pradėjo išdavinėti 9 val., tačiau po pietų P. Juknevičius savo eilės dar nebuvo sulaukęs. Prekeivis sakė jau esąs nusiteikęs čia praleisti ir dar vieną naktį.

Prekybininkai piktinosi, kad be jų žinios jiems nežinomų tautodailininkų iniciatyva iš anksto buvo sudarinėjami norinčiųjų prekiauti sąrašai. „Su tais sąrašais eina ir išsipirkinėja vietas. O mes apie tai tik vėliau sužinojom, tad kas mums dabar belieka – stovim ir laukiam, ir dar nežinia kiek lauksim”, – piktinosi viena moteris.

Prekybininkai sako išsiaiškinę, kad prie būstinės kurį laiką stovėjo automobilis, kuriame ir vyko išankstinė tautodailininkų registracija. Ir nors Jūros šventės organizatoriai apie tai nieko nežinojo, eilėje stovėję prekybininkai pyko ir ant jų.

„Pažymėjimus išdavinėja tik vienas žmogus. Be to, tik iki 14 ar 15 valandos. Negana to, ką tik sužinojome, kad nebeliko blankų. Tokia netvarka prasidėjo jau nuo pernai, bet nejaugi nieko negalima padaryti? Kodėl negalima iš anksto susitarti, kada mums atvykti?” – vienas per kitą kėlė klausimus prekybininkai.

Kaunietis Rimgaudas Antanauskas taip pat buvo nepatenkintas gerokai padidintais mokesčiais. Anot jo, Jūros šventė visiškai „sukomerciškėjo”. „Pernai už tris prekybos dienas reikėjo mokėti 360 litų, o šiemet – jau 480 litų. Už kvadratinį metrą ploto per dieną – 40 litų. Kur dar imami tokie pinigai?” – stebisi R. Antanauskas, o kiti pritariamai linkčiojo galvomis.

„Nors internete skelbiama, kad mugėje galima prekiauti tik tautodailės dirbiniais, iš tikrųjų jiems nėra jokio skirtumo, ką tu pardavinėsi”, – dar vieną akmenį į šventės rengėjų daržą sviedė panevėžietis P. Juknevičius, kuris teigė nenustebsiąs, jei mugėje dominuos kiniškos prekės.

Jūros šventės vadovas R. Mockus, išgirdęs apie prekeivių reiškiamas pretenzijas, nustebo – direktorius tikino kol kas sulaukęs tik teigiamų atsiliepimų apie šiemetinę mugės organizavimo tvarką.

„Įtikti prekybininkams labai sunku”, – teigė R. Mockus. Jis pabrėžė, kad nebuvo jokio reikalo šturmuoti būstinę jau pačią pirmą dieną, nes patirtis rodo, kad geros prekybinės vietos taip greitai neišgraibstomos. R. Mockus pasidžiaugė, kad toks ažiotažas dar kartą patvirtina Jūros šventės populiarumą.

„Galiu užtikrinti, kad ryt poryt eilių jau nebebus. O jei jau susidarė tokia padėtis, mūsų darbuotojas pasiaukos ir padirbs ilgiau”, – sakė vadovas. R. Mockus patikino, kad VšĮ „Jūros šventė” jokių išankstinių sąrašų nesudarinėjo ir jam nežinoma, kieno tai iniciatyva. Žinąs tik tiek, kad sąrašą sudarinėjo patys tautodailininkai ir jie esą tokiu principu vietas išsipirkinėja mugėse visoje Lietuvoje.

„Jei norima iš karto įsigyti kelias prekybines vietas, mes uždrausti negalime”, – sakė R. Mockus. Vadovas neatmeta galimybės, kad jiems patiems reikėtų imti sudarinėti išankstinius mugės dalyvių sąrašus, bet ir tada, anot jo, gali atsirasti nieko nežinojusių ir užsiregistruoti nespėjusių asmenų. Be to, anot R. Mockaus, logiška, kad jei nori nusipirkti prekę – atsistoji į eilę ir nusiperki.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.