Daržininko darbai

Šį mėnesį jau pradeda sirpti braškės. Kad jos būtų švarios, po uogienojais reikia paskleisti šiaudų kapojų, durpių ar drožlių, turint – samanų. Uogas reikia skinti sausas į švarius indus ar pintinėles, papuvusias ar supuvusias dėti į atskirus indus ir užkasti į žemę, kad liga neišplistų.

Dabar labai sparčiai auga vaismedžių krūmai. Todėl silpniau augančius medžius reikėtų tręšti pro lapus 0,3 proc. karbamidu (30 g į 10 l vandens) ar kompleksinu trąšų mišiniu. Po trijų savaičių purškimą pakartoti šiek tiek stipresnės koncentracijos (40 g į 10 l vandens) tirpalu.

Slyvyne reikia surinkti ir užkasti slyvinio pjūklelio pažeistas užuomazgas. Jos būna nukritusios ant žemės.

Obuoliniams vaisėdžiams gaudyti ant šakų reikia pakabinti indelius su prarūgusia gira ar kompotu. Vaisėdžiai lenda ir į šviesos gaudykles.

Išrautas piktžoles galima sumesti po krūmais ar vyšnių bei trešnių pomedžiais, kad ten supūtų. Tuomet ir augalai geriau derės, nereikės jų papildomai tręšti organinėmis trąšomis.

Pomidorų maras (fitoftorozė) daugiausia žalos padaro lauke augantiems pomidorams, ypač jei jie auginami po bulvių arba greta jų. Maru pirma pradeda sirgti bulvės, vėliau užsikrečia ir pomidorai. Ypač palankios sąlygos ligai plisti, kai oras labai drėgnas, o temperatūra 13-18 laipsnių arba kai dienos šiltos, o naktys vėsios. Pažeidžiami žali pomidorų vaisiai: ant jų atsiranda rudų netaisyklingos formos puvimo dėmių, plintančių vaisiaus paviršiuje ir viduje. Ligoti vaisiai pradžioje būna kieti, vėliau suminkštėja ir supūva.

Neauginkite pomidorų po bulvių arba greta jų. Purkškite 1 proc. Bordo skysčiu. Pirmą kartą purkškite likus 5-6 dienoms iki daigų sodinimo, antrą – augant pirmiesiems vaisiams. Jei oro sąlygos palankios ligai plisti, purkškite dar du kartus, kas 10-14 dienų. Nebepurkškite likus 8 dienoms iki vaisių skynimo. Šiltnamuose neleiskite susidaryti rasai, naktį – smarkiai nukristi temperatūrai.

Nuskintus žalius pomidorų vaisius reikia dezinfekuoti: dviem minutėms pamerkti į 60 laipsnių vandenį.

Bitininko darbai

Mėnesio pradžioje pradedamos keisti bičių motinos. Jaunų produktyvių motinų reikšmė labai didelė: kai gera motina, stipri šeimyna ir daug medaus. Todėl kasmet reikėtų bent pusę motinų pakeisti, turėti jaunų atsarginių. Motinas geriausia poruoti sudarant nukleusus. Suporuotas motinas labiau priima bitės, lengviau dirbti bitininkui.

Yra daugybė bičių motinų įkurdinimo būdų. Vienas jų – kai sugaunama senoji ir parą laikoma Titovo narvelyje, po to iš jo išimama ir įleidžiama jaunoji, o senoji sutrinama į narvelį, kad liktų jos kvapas. Stebima, kaip bitės elgiasi su naująja motina, ar priešiškos jai (pakėlusios sparnelius dūzgia), o gal maitina. Tuomet narvelio angelė užklijuojma kandi tešla arba užlipinama adata subadyta dirbtinio korio plokšte, kad bitės ją pragraužusios galėtų motiną išleisti. Labai gerai bitės priima motiną, kai nukleusas su ja uždedamas ant lizdo, bites atskyrus laikraštiniu popieriumi. Bitės, išgraužusios popierių, susijungia ir pasirenka tinkamiausią motiną – dažniausiai jaunąją.

Sodininko darbai

Šį mėnesį galima lauke pasisodinti chrizantemų auginių. Jie pjaunami nuo pirmamečių ūglių, turinčių ne mažiau kaip 10-12 lapų. Pjaunama po lapu aštriu peiliu. Kai kas auginių tiesiog prisilaužo. Auginiai turi būti 4-7 cm ilgio, su trim keturiais susiformavusiais lapeliais ir vidutinio kietumo. Visiškai sumedėję auginiai sunkiai įsišaknys, o minkšti nesumedėję linkę greitai pūti.

Nuo auginių nereikia nuskabyti lapų. Auginiai sodinami į trąšią žemę 1-2,5 cm gyliu, ant viršaus užpilamas 2-3 cm švaraus smėlio sluoksnis. Prieš sodinimą substratą būtina palaistyti. Sodinama per 4-6 cm vienas nuo kito, lapai gali truputį liestis. Esant oro temperatūrai 15-18 laipsnių, o dirvos – 17-20 laipsnių, auginiai įsišaknija per 15-18 dienų. Žemė turi būti nuolat drėgna ir nesupuolusi, nekepinama saulės.

Įsišaknijusių auginių negalima ilgai auginti tame pačiame plote, nes greit persipina jų šaknys.

Prieš persodinimą sodinukai gausiai paliejami ir atsargiai, kad nelūžtų trapios šaknelės, iškeliami iš grunto, kuriame augo. Rūšiuojami pagal dydį ir sodinami į nuolatinę augimvietę. Čia vėl gausiai palaistomi. Pirmąsias dešimt dienų dirva turi būti gerokai drėgna, temperatūra 14-17 laipsnių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.