Bistrampolio festivalis lankytojus sukvietė ketvirtą kartą

Šiemetinis Bistrampolio festivalis, nors ir mažesnis nei ankstesniais metais, buvo unikalus – jame koncertavo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje gerai žinomas Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras.

Koncertavo žymus orkestras

Šiemet ketvirtojo Bistrampolio festivalio dėl prasidėjusios dvaro renovacijos iš pradžių nebuvo planuota rengti. Tačiau, nepradėjus intensyvių statybos darbų, festivalis organizuotas.

„Šis festivalis jau žinomas, žmonėms reikalingas, norinčiųjų jame dalyvauti būna daugybė, tad pamatę, kad dar itin dideli statybos darbai nepradėti, surengėme ir šiemet”, – sakė viena festivalio organizatorių Jūratė Kavaliauskienė.

Dėl remonto lankytojai į Bistrampolio dvaro rūmus nebuvo įleisti. Paankstintas ir festivalio laikas. Jei ankstesniais metais jis vykdavo per Jonines, Petrines, tai dabar organizuotas gerokai anksčiau. Pasak J.Kavaliauskienės, taip pasielgta dėl to, kad dabar savaitgaliai laisvesni, žmonėms nereikia plėšytis, renkantis, kur praleisti laiką.

Palyginti su pirmuoju festivaliu, kuris vyko visą savaitę, šiemetinis gerokai kuklesnis – truko tik vieną dieną. Nepaisant to, ir šis festivalis turėjo kuo pasigirti. Šiemet susirinkusiuosius linksmino Panevėžio rajono tautinių instrumentų orkestras bei vaikų šokių kolektyvas. Norintieji galėjo pasiklausyti džiazo, pasigrožėti retro šokių kolektyvo „Miestelėnai” šokiais ar pasigrožėti dvaro apylinkėmis.

Vakare daugybė žiūrovų susirinko pasiklausyti Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinio orkestro, vadovaujamo profesoriaus Donato Katkaus.

Jie atvyko „Jaunimo integracijos galimybių centro”, kuriam dabar priklauso Bistrampolio dvaras, steigėjo, Sankt Peterburgo katalikų dvasinės seminarijos rektoriaus kun. dr. Rimanto Gudelio kvietimu. Pasak R.Gudelio, dėl koncerto Bistrampolio dvare susitarta prieš keletą mėnesių orkestrui viešint Sankt Peterburge.

Tokia galimybė prof. D.Katkui labai patiko. Pasak jo, kai anksčiau kas nors prabildavo apie užsienyje senuose tvartuose, arklidėse rengiamus koncertus, visi stebėdavosi. Dabar tai ir Lietuvoje realybė. Jis žavėjosi puikia buvusio dvaro žirgyno akustika bei natūralia aplinka bei žadėjo, kad Bistrampolio dvare koncertuos dar ne kartą.

Sankt Peterburgo katalikų dvasinės seminarijos rektoriaus kun. dr. Rimanto Gudelio teigimu, džiugu, kad net ir gyvenančiam svečioje šalyje yra galimybių neatsitraukti nuo Bistramų šeimos istorijos, Lietuvos dvarų kultūros. Ermitaže Borodino mūšio scenose galima išvysti ir generolą Karolį Bistramą.

R.Gudelis tikėjosi, kad kitais metais jubiliejinį festivalį Bistrampolio dvaras pasitiks pagražėjęs, restauruotas. Beje, jo kalbą nutraukė netikėtai pasigirdęs paties pono Bistramo balsas, dėkojantis už puikius festivalius, atgaivinamą dvarą.

Atgaivins dvarą

Intensyvūs dvaro restauravimo darbai Bistrampolyje turėtų prasidėti jau šią vasarą. Šiam tikslui iš ES struktūrinių fondų gauti keli milijonai litų. Tiesa, suma mažesnė nei prašyta, ir visų darbų atlikti nebus įmanoma, tačiau nenusimenama – projektai paramai gauti bus rašomi ir toliau, bus kreipiamasi į kitus fondus.

Dvare rengiamasi kurti „Jaunimo integracijos galimybių centro” veiklai reikalingas patalpas bei jaunimo svečių namus. Atnaujintas dvaras pritrauktų ir nemažai turistų – yra geroje vietoje, matomas nuo automagistralės. Turistai juo ir dabar domisi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.