Būsto nuomos tarpininkai – pamiršti įstatymų

Uostamiestyje ilgesniam laikui išsinuomoti butą, už kurį nereikėtų mokėti daugiau nei 800 litų per mėnesį, ypač sunku: į vieną butą pretenduoja dešimt ir daugiau nuomininkų, – sako nekilnojamojo turto ekspertai.

Tokia situacija – puiki terpė klestėti sukčiams. Nesąžiningos nekilnojamojo turto agentūros kaupia kapitalą dalindamos žmonėms adresus tokių butų, kurie jau seniai išnuomoti arba apskritai nenuomojami.

Atlikę žurnalistinį eksperimentą, tuo įsitikinome patys.

Apskundė policijai

Į „Vakarų ekspreso” redakciją per pastarąsias keletą savaičių kreipėsi net keletas žmonių, pasipiktinusių vienos mažai žinomos nekilnojamojo turto agentūros, veikiančios Taikos prospekte, veikla.

Žmonės tikino, kad šios agentūros darbuotojai paima 60 litų siekiantį tarpininkavimo mokestį, duoda neva nuomojamų butų sąrašą, tačiau paskambinus ar nuvykus nurodytais adresais, paaiškėja, kad butai jau seniausiai išnuomoti arba visai nenuomojami.

Kai kurie klientų sulaukę butų savininkai juos patikina jau kadais informavę agentūrą, kad butą išnuomojo ir kad ši žmonių pas juos nebesiųstų.

Klaipėdietė Jelena dėl minėtos agentūros veiklos net kreipėsi į policiją. Tačiau ši sako esanti bejėgė – esą įstatymo, pagal kurį būtų galima bausti nekokybišką paslaugą suteikiančias nekilnojamojo turto agentūras, – nėra.

„Tokiems žmonėms galime tik patarti kreiptis į teismą ir civilinio proceso tvarka bandyti atgauti savo pinigus”, – komentavo Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato 1-ojo PK komisaras Anatolijus Grigorjevas.

Pinigai ryte – butas vakare?

„Vakarų ekspresas” pabandė pats patikrinti apskųstos agentūros veiklą. Apsimetę klientais nuėjome į agentūrą ir paprašėme padėti susirasti vieno kambario butą.

Agentūros darbuotoja džiugiai pranešė, kad turi labai daug variantų, labai palankiomis kainomis – nuo 300 iki 400 litų – ir pasiūlė pasirašyti sutartį bei iš anksto sumokėti 60 litų.

„Visi butai tikrai yra laisvi, ką tik perskambinome ir pasitikslinome”, – patikino agentūros atstovė, pamačiusi, kad abejojame, ar verta duoti pinigus iš anksto.

„Žmonės patys neapdairiai pasirašo su agentūromis sutartis, kurios gina tik agentūros interesus. Be to, iš anksto sumoka pinigus”, – pagrindines klientų klaidas akcentavo komisaras A. Grigorjevas.

Tačiau eksperimento vardan mes įvykdėme visus agentūros nurodymus.

„Nesakykit, kad iš agentūros”

Kadangi agentūros darbuotojų pasiteiravome, kodėl sutartis gina tik agentūros interesus ir kas bus su sumokėtais pinigais, jei per 20 dienų (kaip nurodyta sutartyje) nepavyks išsinuomoti buto, į pokalbį įsikišo, kaip supratome, įmonės savininkė.

Pastebėjusi, kad klientai priekabūs, ji iš anksto perspėjo, kad kai kuriems sąraše nurodytiems butų nuomotojams nevertėtų sakyti, kad telefoną gavome iš agentūros.

„Kai kurie žmonės nuomoja butą be firmų, nes nenori rašytis nuomos sutarčių, bet jie leidžia mums skelbti jų duomenis”, – painiai paaiškino agentūros savininkė.

„Nieko nenuomoju”

Pradėję skambinti nurodytais telefonais, supratome, kodėl apsidraudė agentūros vadovė.

„Duokit man tos agentūros telefoną, paskambinsiu, išplūsiu. Skambina man žmonės ir skambina, kiti ateina į namus, o aš jokio buto neturiu ir nieko nenuomoju. Nesuprantu, iš kur jie mano telefoną ištraukė, niekur nesiskelbiau, niekur nesikreipiau”, – pyko Ona prisistačiusi Molo gatvės gyventoja, kai paskambinome vienu iš nurodytų telefonų ir pasakėme, kad agentūra davė jos telefoną.

„Kokia agentūra jums davė mano telefoną? Ar čia vėl ta rusakalbė man pridirbo?” – netekusi kantrybės į ragelį rėkė kita klaipėdietė, agentūros duomenimis, neva nuomojanti butą Budelkiemio gatvėje.

Prisipažinus, kad trukdo „Vakarų ekspreso” žurnalistai, Albina prisistačiusi moteris papasakojo nebeturinti ramybės nei dieną, nei naktį. Kadangi ji iš tiesų planuojanti nuo birželio 15 dienos išnuomoti vieno kambario butą, pati surado laikraštyje skelbimą, kur moteris skelbėsi ieškanti buto, ir jai paskambino.

„Ir prasidėjo – pradėjo skambinti man po keliasdešimt žmonių per dieną. Vieni sako noriu vieno kambario buto, kiti aiškina iš agentūros sužinoję, kad nuomoju dviejų kambarių butą… Tada ir supratau, kad užkibau ant nesąžiningos agentūros kabliuko. Reikės eiti aiškintis”, – atsiduso Albina.

Išjungtas telefonas

Įdomu ir tai, kad sutartyje nurodytu agentūros telefono numeriu, kuriuo neva reikėtų rašyti SMS žinutes, jei netiktų nė vienas butas, visą dieną prisiskambinti nebepavyko – jis buvo išjungtas.

Tiesa, atliekant eksperimentą, mums vis dėlto pasisekė labiau nei į redakciją besikreipusiems pasipiktinusiems klaipėdiečiams – keli iš nurodytų butų išties buvo nuomojami. Tiesa, savininkai turėjo įvairių reikalavimų – vieni nenorėjo, kad bute gyventų vaikai, kiti prašė sumokėti nuomos mokestį pusmečiui arba metams į priekį ir kt.

Žinia, prieš kurį laiką šalyje pavyko sudrausminti įdarbinimo agentūras, kurios vertėsi panašiais principais. Įsigaliojus tarptautinei konvencijai, nuo praėjusių metų kovo mėnesio įdarbinimo agentūros nebegali imti mokesčio už darbo paieškas. Tuo tarpu nekilnojamojo turto agentūrų, tarpininkaujančių laikino būsto paieškose, veiklos iki šiol nereglamentuoja jokie teisės aktai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.