Išvengti nuostolių padės surinkta informacija

Kada parduoti nuostolingas investicines priemones, o kada jas laikyti ir toliau tikėtis pelno? Ar tai įmanoma? Investuotojų elgsenos analitikai nustatė tendenciją, jog investuotojai per anksti parduoda pelningas investicijas (nesulaukę didžiausio pelningumo momento) ir per ilgai laiko nuostolingas (nepagrįstai tikisi, kad jos kada nors „atsigaus”).

Reikia domėtis

Ką galima patarti? Pirmiausia reikia pasakyti, kad niekas negali žinoti, kokia vertybinių popierių ar, tarkim, nekilnojamojo turto kaina bus rytoj: sumažės ji ar padidės. Atsižvelgiant į daugelį veiksnių tai galima tik prognozuoti. Bet, kaip žinome, ne visos prognozės išsipildo.

Todėl prieš priimant sprendimą, laikyti ar parduoti turtą, kurio kaina krenta, reikėtų susirinkti informaciją, kas tam turėjo įtakos: gal fundamentalūs veiksniai (sulėtėjusi ekonomikos plėtra, sumažėjusi paklausa, menkesnis įmonių pelnas), o gal tai tik laikina korekcija, nulemta pirmiausia neadekvačios rinkos reakcijos. Pavyzdžiui, daug ankstesnių investuotojų jau gavo pelno, nori jį pasiimti, todėl parduoda turimas akcijas ir taip sukuria didesnę pasiūlą. Dėl to vertybinių popierių kaina rinkoje paprastai tuo metu sumažėja (tai ypač būdinga rizikingiems, bet pelningiems vadinamųjų spekuliantų pamėgtiems sektoriams ir regionams). Informacijos reikėtų ieškoti žiniasklaidos ekonominių ar verslo aktualijų skiltyse, sekti rinkos analitikų kalbas ir komentarus, išklausyti keletą nuomonių, išsiaiškinti argumentus ir… padaryti savo sprendimą bei prisiimti atsakomybę už jį.

Galima investuoti globaliai

Daugelis potencialių investuotojų gali pamanyti, kad per daug sudėtinga sekti informaciją ir priimti tinkamus sprendimus. Esą tam trūksta laiko, žinių, patirties, todėl neverta net prasidėti. Atsisakyti investuoti – ne pats geriausias sprendimas, juolab kad šiandien ir smulkūs investuotojai turi galimybę investuoti, rinktis ne atskirų sektorių ar regionų investicijas, o investicijas į viso pasaulio vertybinių popierių rinkas, investicinius fondus, indeksus, indeksų fondus, kuriuose profesionalūs investuotojai sprendžia, kada ir kokio sektoriaus ar regiono rinką pasirinkti. Tokiuose fonduose investicijos paprastai skirstomos. Kritimą, pavyzdžiui, Europos rinkose, kompensuoja pakilimas Amerikos rinkose, ir priešingai.

Rizikos neišvengsite

Baimė patirti nuostolių – labai žmogiška. Gaila prarasti sunkiai uždirbtus pinigus. Tačiau prisiimti riziką, jei norime investuoti, vis vien teks. Tokiu atveju verta prisiminti pagrindinius investavimo principus: kad pelningumas ir rizika yra tiesiogiai susiję, kad nuostolių rizika mažėja ilgėjant investavimo laikotarpiui, kad riziką galima sumažinti paskirstant investicijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.