Studentai stojo skersai kelio žinomiems profesoriams

Klaipėdos universiteto studentai užkirto kelią trims žinomiems profesoriams dalyvauti Komunikacijos, Socialinės geografijos bei Bibliotekininkystės katedrų vedėjų rinkimuose.

KU studentų sąjunga laikosi pozicijos, kad aukštąją mokyklą būtina jauninti, todėl nutarė neduoti sutikimo profesoriams Stasiui Vaitekūnui, Viktorui Urbonui ir Vytui Urbonui kandidatuoti į trijų Socialinių mokslų fakulteto katedrų vedėjus.

Vadovaujantis LR Aukštojo mokslo įstatymu, jei asmuo yra sulaukęs 65-erių metų, jo dalyvavimas katedros vedėjo konkurse yra įmanomas tik gavus trijų universiteto bendruomenės dalių – Senato, Tarybos ir studentų atstovybės – pritarimą.

Socialinės geografijos katedrai vadovaujantis S. Vaitekūnas, kuris taip pat yra ir Senato pirmininkas, bei Komunikacijos ir Bibliotekininkystės katedrų vedėjai Vytas Urbonas ir Viktoras Urbonas jau yra pasiekę nustatytą amžiaus ribą, o jų kadencijos artėja prie pabaigos.

Universiteto Senato ir Tarybos nariai nematė jokių kliūčių šiems profesoriams siekti naujų kadencijų, nes jie esantys aukštos kvalifikacijos ir puikiai susitvarko su savo pareigomis. Todėl Senatas ir Taryba sutikimą dalyvauti vedėjų rinkimuose davė.

Tačiau universiteto vadovų ir studentų nuomonės išsiskyrė. Pasak studentų sąjungos projektų koordinatoriaus Dariaus Rekio, jų nuomone, vyresni nei 65 metų asmenys katedrose turėtų užleisti vietas jaunesniems.

„Tokį sprendimą priėmėme neatsižvelgdami į konkrečias personalijas. Tiesiog norime, kad universitetas jaunėtų ir jame nebūtų stagnacijos”, – „Vakarų ekspresui” sakė D. Rekis.

Universiteto Tarybos pirmininkas, žinomas šalies verslininkas Bronislovas Lubys mūsų dienraščiui teigė gerbiantis studentų nuomonę ir vienareikšmiškai ją priimantis. Tačiau jo įsitikinimu, minėtą įstatymą reikia keisti. „Jei kokiam Einšteinui sukanka 65 metai ir ką – žmogus jau nebegali dirbti, net jei jis tikras korifėjus?” – stebisi B. Lubys.

Anot Tarybos sekretoriaus, Socialinių mokslų fakulteto dekano doc. Antano Bučinsko, esama ir kitos problemos – profesorių tiesiog nėra kuo pakeisti. Jaunimo esą nevilioja karjera Klaipėdos universitete, nes mokslininkų atlyginimai yra labai maži. Tarybos narys, LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto vyresnysis patarėjas dr. Alfonsas Ramonas sako, kad profesorių pamainos klausimas yra išties opus – stebėtina, kodėl fakultete apskritai susidarė tokia padėtis.

Beje, penktadienį svarstydami šį klausimą universiteto Tarybos nariai išprašė žurnalistus lauk, motyvuodami, kad reikalas „labai subjektyvus”.

Nors neturint studentų pritarimo profesoriai kandidatuoti į katedrų vedėjus nebegali, galimybė jiems toliau eiti pareigas yra. Universiteto rektorius prof. Vladas Žulkus savo įsakymu gali kolegas paskirti laikinaisiais vedėjais vieneriems metams. Rektorius sakė tai ir ketinantis padaryti, tačiau jis nežinąs, ar profesoriai sutiks.

Kadenciją baigiantiems vedėjams tokia padėtis nėra priimtina. Panašu, kad jie pasijuto įžeisti.

S. Vaitekūnas „Vakarų ekspresui” sakė, kad studentai savo nuomonę dar gali pakeisti. Savo sprendimą studentai esą priėmė jo neišklausę – S. Vaitekūnas tuo metu buvo Ispanijoje. „Jie daug ko nežino”, – teigė S. Vaitekūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.