Naujų varžybų debiutas nugriaudės pakaunėje

Kačerginėje ketinama surengti pirmąsias Lietuvoje keturių valandų lenktynes

Artėjantį savaitgalį šalies automobilių sporto meka tituluojamoje Kačerginės „Nemuno žiedo” trasoje vėl sugaus žiūrovų aistras kaitinančių sportinių automobilių motorai. Birželio 16-18 dienomis čia vyks tarptautinės Šiaurės Europos šalių (NEZ) ir Lietuvos automobilių žiedinių lenktynių čempionato III etapo varžybos. Be to, žiedinininkų fiestą praturtins ir pirmąkart Lietuvoje rengiamos 4 valandų lenktynės.

Tikimasi gero lietuvių pasirodymo

Šeštadienį po įnirtingų sportinių batalijų paaiškės Šiaurės Europos šalių ir Lietuvos automobilių žiedinių lenktynių čempionatų trečiojo etapo nugalėtojai bei prizininkai. Penktadienį „Nemuno žiedo” trasoje prasidės šių varžybų dalyvių treniruotės bei kvalifikaciniai važiavimai, kurie savo intriga dažnai nenusileidžia ir pagrindinėms lenktynėms. Pirmieji sportiniai ginčai tarp lenktynininkų prasidės šeštadienio vidurdienį. Kačerginėje visi čempionato dalyviai pasirodys po praėjusį savaitgalį Estijoje vykusių varžybų.

Lenktynes organizuojančios VšĮ „Nemuno žiedas” atstovai viliasi, kad Lietuvos sportininkai iš Estijos grįš pakilios nuotaikos ir jiems gerai pažįstamoje trasoje stengsis pademonstruoti aukštąjį pilotažą bei sieks kuo geresnių rezultatų. Lietuvių gretose pasirodys jau praeityje aukštų rezultatų pasiekę sportininkai Ramūnas Čapkauskas, Andžejus Dzikevičius, Vidas Čebatavičius ir kiti.

„Ateinantis savaitgalis taps didele švente ne tik šios sporto šakos gerbėjams, bet ir patiems dalyviams, kuriems tai bus nemenkas egzaminas. Belieka tikėtis, kad mūsų šalies atstovai savų žiūrovų akivaizdoje įstengs šį išbandymą išlaikyti kuo geriausiai”, – sakė varžybų spaudos centro vadovas Juozas Mažeikis.

Ketina sudominti rėmėjus

Kačerginėje taip pat planuojama surengti naujas 4 valandų lenktynes, kurių iniciatore tapo bendrovė „Kauno grūdai”. Įmonės generalinis direktorius Tautvydas Barštys, pats ne kartą išmėginęs jėgas įvairiose automobilių lenktynėse, prisipažino su šiomis varžybomis siejantis dideles viltis: „Įsitikinome, kad automobilių sporte turi darniai veikti ne tik sportininkai, bet ir verslininkai. Tik tokiu būdu galima pasiekti gerų rezultatų. Būtent dėl šios priežasties ėmėmės organizuoti naujoviško pobūdžio lenktynes, kuriomis tikimės sudominti ir autosporto gerbėjus, ir įvairius potencialius rėmėjus”.

Verslininkas pastebėjo, kad Palangoje vykstančios 1003 kilometrų lenktynės kol kas tėra vienintelis tokio pobūdžio renginys, sutraukiantis ne tik sportininkus, bet ir kitus visuomenės veikėjus. Pasak T.Barščio, Kačerginėje vyksiančios varžybos neapsiribos vien tik sportinių automobilių pasirodymais. Organizatoriai žada ir žiūrovams surengti įspūdingą šou.

„Keturios valandos neturėtų atsibosti tiek dalyviams, tiek ir žiūrovams. Už sportinio bolido vairo privalės sėsti nuo dviejų iki keturių vairuotojų, mat taisyklės vairuoti be keitimo jiems leis ne daugiau kaip valandą ir dešimt minučių”, – aiškino VšĮ „Nemuno žiedas” direktorius Eduardas Jakas.

Vardydami jau užsiregistravusius dalyvius, organizatoriai pažymėjo ir vieną įdomybę: žiedinėse lenktynėse savo jėgas išmėgins ir 1999-ųjų Europos kroso čempionas Aurelijus Simaška. Renginio pristatymui surengtoje spaudos konferencijoje tituluotas sportininkas šyptelėjo sakydamas, kad gyvendamas Kačerginėje tiesiog negali nedalyvauti čia vykstančiose lenktynėse. Be to, A.Simaška šias varžybas palygino su Palangoje rengiamomis 1003 kilometrų lenktynėmis: „Pajūryje dalyviams važiuoti kur kas paprasčiau, nes trasą daugiausiai sudaro tiesiosios. Tuo tarpu „Nemuno žiedo” trasa iš lenktynininkų pareikalaus kur kas profesionalesnių vairavimo įgūdžių, nes klastingų bei sudėtingų posūkių čia tikrai netrūksta”.

Žada fiestą visiems

Varžybų prizinį fondą sudarys apie dešimt tūkstančių litų. Nugalėtojų laukia ir pagrindinis trofėjus -bendrovės „Kauno grūdai” įsteigta taurė.

„Jei pirmosios lenktynės pasiteisins ir sudomins ne tik sportininkus, bet ir žiūrovus, ketiname dar vieną jų etapą surengti ir rudenį. Taip pat neatmetama galimybė koreguoti jų pobūdį, pailginant trukmę. Spėjame, kad šįkart per keturias valandas dalyviai turėtų nuvažiuoti nuo penkių iki šešių šimtų kilometrų”, – aiškino organizatoriai, laukiantys dalyvių paraiškų iki pat renginio išvakarių – birželio 16-osios.

Pasakodamas apie lenktynių subtilybes, „Nemuno žiedo” vadovas E.Jakas paaiškino, kad startuoti galės ne daugiau kaip trisdešimt automobilių. Jei norinčiųjų susirungti trasoje atsiras daugiau, savo galimybes jie privalės išsiaiškinti kvalifikaciniuose važiavimuose.

Pagrindinį trofėjų – taurę – iškovos per 4 valandų laiko limitą daugiausiai „Nemuno žiedo” trasos ratų nuvažiavęs bei kilometrų (vieno rato ilgis – 3350 metrų) įveikęs sportininkų ekipažas. Tačiau dalyviai varžysis ir atskirose klasėse arba pogrupiuose, kurie sudaromi pagal sportinio bolido tipą bei jo variklio tūrį.

Kovinė varžybų dalyvių technika pagal iš anksto parengtus nuostatus bus skirstoma į sportinių, gamyklinių, dyzelinių ir dviviečių atvirų bei uždarų automobilių klases. Čia jie taip pat bus „surūšiuoti” atsižvelgiant į variklio tūrį.

Ne paslaptis, kad daugeliui automobilių, ypač didesnio galingumo, vieno bako degalų visoms varžyboms nepakaks, todėl organizatoriai griežtai reglamentavo kuro papildymo galimybę. Ne mažiau nei du mechanikai, vilkintys specialius kombinezonus ir dėvintys kitą būtiną ekipiruotę, tam skirtoje vietoje galės papildyti automobilių kuro atsargas. Beje, dalyviai privalės naudoti tik organizatoriaus nurodytą kurą – bešvinį benziną E-98 bei dyzelinius degalus.

Ne tik kuro papildymas, bet ir padangų keitimas iš mechanikų pareikalaus vikrumo ir tikro meistriškumo, mat kiekviena papildomai sugaišta sekundė gali nulemti komandos rezultatus. Tikėtina, kad prie trasos įrengta uždara teritorija sudomins smalsius žiūrovus bei taps vienu iš lenktynių akcentų.

„Neabejojame, kad mūsų šalyje sparčiai populiarėjantis automobilių sportas šįkart taip pat neliks nepastebėtas, nes žiedinės automobilių lenktynės beveik neatsilieka nuo kitų panašaus pobūdžio sporto šakų. Prižadame, kad šįkart surengsime fiestą ne tik dalyviams, bet ir žiūrovams”, – tikino lenktynių organizatoriai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.