Pasitraukė Prienų rajono policijos viršininkas

Kauno apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi Prienų rajono policijos komisariate. Tokį siūlymą prokurorams išsiuntė Vidaus reikalų ministerijos generalinis inspektorius Julius Jasaitis, atlikęs patikrinimą dėl šio komisariato vadovo Vido Jašinsko veiksmų.

Nelaukdamas ikiteisminio tyrimo rezultatų, V.Jašinskas pasiprašė išleidžiamas į pensiją.

Prastas psichologinis tyrimas

„Kauno diena” buvo rašiusi apie Prienų rajono policijos komisariate (PK) dar nuo praėjusių metų įsivyravusias nuotaikas bei įtampą. Rašėme ir apie keistas aplinkybes, kai vietoj vieno tarnybinio motociklo atsirado kitas: rėmėjų komisariatui padovanotas motociklas „Suzuki” staiga buvo pakeistas kita transporto priemone „Kawasaki”, nors dokumentuose tokie pokyčiai nebuvo užfiksuoti. Pasklido kalbos, kad komisariate su viršininko žinia buvo priglaustas vogtas motociklas, nors tokius įtarimus vadovas V.Jašinskas kategoriškai neigė.

Vietos pareigūnų skundai dėl neadekvataus komisariato viršininko V.Jašinsko elgesio bei galimų pažeidimų pasiekė generalinį inspektorių J.Jasaitį. Šių metų pradžioje Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Personalo valdyba atliko Prienų rajono PK psichologinio klimato tyrimą. Apklausus darbuotojus paaiškėjo, kad V.Jašinsko vadovavimo efektyvumo rodiklis vertinamas 49 balais iš 100. Daugiau kaip pusė Prienų r. PK darbuotojų abejoja, ar vadovas efektyviai bendradarbiauja su kolegomis, tinkamai paskirsto darbus. Daugumos nuomone, vadovas linkęs vengti atsakomybės, spręsdamas problemas būna pernelyg smulkmeniškas, nėra linkęs skatinti darbuotojų savarankiškumo, nemoka išsakyti kritikos nesukeldamas priešiškumo.

Apklaustieji taip pat buvo įsitikinę, kad V.Jašinskas, nors ir charakterizuojamas kaip principingas vadovas, nelinkęs pripažinti savo klaidų. Be to, jo elgesys su darbuotojais yra grindžiamas simpatijomis ir antipatijomis.

Bendras Prienų r. PK kolektyvo klimato rodiklis, įvertinus tarpusavio santykius, darbo organizavimą, paskatinimus, nuobaudas, yra žemesnis už vidutinį, t.y. siekia 20 balų iš 42 galimų.

Suabejota sugebėjimu vadovauti

Generalinio inspektoriaus skyrius konstatavo, kad pastaraisiais metais sulaukta itin daug skundų dėl Prienų r. PK vadovo veiksmų. Apskritai vidaus reikalų sistemoje tai retas reiškinys, kai pavaldiniai atvirai pasisako prieš vadovą, kaltindami jį įvairiais nusižengimais ir net nusikaltimais. Tiesa, dauguma pažeidimų neva buvo įvykdyti 2004-2006 metais ir ne visus juos įmanoma ištirti.

Tačiau tokia situacija, kaip pripažino J.Jasaitis, „kelia pagrįstų abejonių dėl asmeninių V.Jašinsko savybių, jo sugebėjimo toliau vadovauti komisariatui”. Tikrintojams susidarė įspūdis, kad psichologinis klimatas kolektyve yra blogas, vadovas ne visada elgiasi teisėtai ir principingai, nors pats pabrėžia to reikalaujantis iš pavaldinių. Be to, V.Jašinskas kritikuojamas ir dėl pernelyg šiurkštaus bei grubaus bendravimo su pavaldiniais.

Besiskundžiantys pareigūnai akcentavo, kad komisariato vadovas palaiko labai draugiškus santykius su Policijos departamento vadovybe ir aukštiems pareigūnams dažnai organizuoja medžiokles Prienų rajone, todėl visi tarnybiniai patikrinimai baigdavosi be rezultatų. Tokias aplinkybes V.Jašinskas paneigė.

Iki šiol Prienų rajono policijos viršininkas už gerus darbo rezultatus ir pavyzdingą tarnybą buvo skatintas 16 kartų, tačiau šiuo metu tebeturi tarnybinę nuobaudą – griežtą papeikimą.

Tokia nuobauda V.Jašinskui buvo skirta po tarnybinio patikrinimo. Jo metu nustatyta, kad tarnybinio transporto priemonių spidometrai buvo atsukami. Komisariato viršininkas buvo įpareigotas atlyginti 660 litų žalą, tačiau to nepadarė.

Atleistas iš pareigų

Generalinis inspektorius J.Jasaitis pasiūlė policijos generaliniam komisarui V.Grigaravičiui spręsti klausimą dėl neeilinės atestacijos V.Jašinskui ir jo tinkamumo toliau eiti Prienų r. PK viršininko pareigas.

Be to, tarnybinio patikrinimo medžiaga dėl galimai neteisėtų V.Jašinsko veiksmų, susijusių su tarnybiniu motociklu, perduota Kauno apygardos prokuratūrai, kurios pareigūnams pavesta nuspręsti, pradėti ikiteisminį tyrimą ar ne.

Prokurorams pavesta išaiškinti ir dar vieną faktą, ar V.Jašinskui pavaldūs pareigūnai nebuvo verčiami klastoti tarnybinių automobilių ridos ir kuro sunaudojimo duomenų.

Kauno apygardos prokuratūroje jau yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba Prienų rajono PK. Prokurorai kol kas nelinkę teikti detalesnės informacijos, tačiau akcentuoja, kad tyrimas pradėtas ne dėl konkretaus asmens veiksmų, o dėl paties fakto – piktnaudžiavimo tarnyba komisariate.

Vis dėlto V.Jašinskas nebelaukė ikiteisminio tyrimo rezultatų. Praėjusią savaitę jis buvo atleistas iš pareigų savo prašymu. Policijos departamento vadovybė patenkino 49 metų V.Jašinsko prašymą išeiti į pensiją.

Vidaus reikalų sistemoje jis išdirbo 29 metus, o Prienų r. PK vadovavo nuo 1997-ųjų gegužės.

Nuo praėjusios savaitės Prienų r. PK laikinuoju vadovu paskirtas Jonas Kvietkauskas, iki tol ėjęs viršininko pavaduotojo pareigas.

Šios permainos šiek tiek sumažino įtampą, tvyrojusią komisariate. Vietos pareigūnai „Kauno dienai” teigė turintys vilties, kad viršininku bus paskirtas pareigūnas, nesusijęs su pastarųjų metų įvykiais ir sugebantis situaciją įvertinti iš šalies.

Policijos departamento Personalo valdybos darbuotojai informavo, kad nuolatinis Prienų r. PK vadovas bus paskirtas per artimiausias porą savaičių. Policijos viršininko kandidatūrai turės pritarti vidaus reikalų ministras, Prienų rajono meras bei Kauno apskrities policijos viršininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.