Teisėjams – visuomenės iššūkis

Teisėjų tarybai pasiūlyta nedelsiant gerinti teismų įvaizdį

Pasitikėjimas teismais jau pasiekė kritinę ribą, žemiau nėra kur kristi. Šią žinią prieš savaitę išrinktai laikinajai Teisėjų tarybai praėjusį penktadienį pranešė Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius.

Visuomenės pasitikėjimas teismais krinta, nes teisėjams trūksta tarpusavio bendravimo, be to, jie yra nedraugiški ir nejautrūs paprastų piliečių atžvilgiu. Pasak Mickevičiaus, Lietuva yra paskutinė valstybė Europos Sąjungoje, nusprendusi vertinti teisėjų darbą. „Tai padaryta tik formaliai, – pabrėžė instituto direktorius. – Visiškai nėra vertinami Aukščiausiojo Teismo ir administracinių teismų teisėjai. Be to, reikia daugiau dėmesio skirti teisėjų kvalifikaciniams mokymams”.

Mickevičius mano, kad teisminė valdžia turėtų būti atskaitinga visuomenei. „Teisėjų atrankos procedūros turi būti skaidrios ir aiškios visiems žmonėms, – sakė jis. – Manoma, kad teismų reforma yra teisėjų ir teismų reikalas, bet tai klaidinga nuomonė – sprendžiant svarbius klausimus turi dalyvauti ir visuomenės atstovai”.

Tačiau su tuo nenorėjo sutikti Šiaulių rajono teismo pirmininkas Juozas Lisas. „Mūsų straipsnių nespausdina laikraščiai, mūsų nekviečia į televiziją, – sakė teisėjas. – Buvau susitikęs su meru, siūliau rengti susitikimus. Pažadėjo, bet niekur taip ir nepakvietė. Nejaugi kaip sovietiniais laikais privalome daryti „politinius trečiadienius”?

Teisėjų taryba išgirdo priekaištų ne tik iš Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktoriaus. Susipažinti su tarybos darbu nusprendė ir daug nekviestų žmonių, nesulaukusių palankaus sprendimo teismo salėse. „Sąskaitas” su esą neobjektyvius sprendimus priėmusiais teisėjais bandę suvesti susirinkusieji tarybos nariams kalbėjo apie nekvalifikuotus Vilniaus rajono ir Klaipėdos miesto teisėjus. Be to, su neteisėtais pareigūnų veiksmais kovojantys žmonės aiškino, kad Teisėjų taryba turėtų atsistatydinti, nes yra susikompromitavusi. Tarybos posėdį stebėjo ir buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis, buvęs „Amerikos balso” ilgametis bendradarbis Romas Sakadolskis.

Teisėjų taryba nutarė, kad ateityje negalima bus priimti jokio sprendimo teisėjams balsuojant elektroniniu paštu dėl patarimo prezidentui skiriant ar atleidžiant teisėją. Būtent dėl balsavimo elektroniniu paštu ir kilo vadinamasis Biržų teisėjo skandalas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.