Triukšmo daug, naujienų – mažai

Didžiausiose Vakarų Europos baldų parodose – Kelne ir Milane žvalgėsi mūsų pašnekovai – minkštų baldų gamyba užsiimančios UAB „Sedes Regia” direktorius Aurimas Kundelis bei architektė Loreta Janušaitienė.

Didmenininkai suka į Rytus

„Daug metų Vokietijoje, Kelne vykstanti tarptautinė baldų ir interjero paroda buvo Europos didmenininkų mugė. Joje visada buvo pristatomos naujienos, pasirašomos sutartys- tai kontaktų ir kontraktų mugė. Nuo šios parodos ir Lietuvos baldininkai pradėjo pažintį su Europos gamintojais. Dabar ši paroda jau šiek tiek išsisėmė, nes baldų gamybos svorio centras juda Rytų link. Užsakyti prekių Europos didmenininkai dažniau važiuoja į Rytus nei į Vakarus”, – savo įspūdžiais ir pastebėjimais dalijosi „Sedes Regia” direktorius Kundelis.

Todėl, jo nuomone, Kelno ir kitų Europos parodų bei mugių jų rengėjai pradėjo ieškoti naujų temų, savo veido – kuo išsiskirti.

Parodose – gyvenimo būdas

Anot pašnekovų, ir šiemet tiek Kelno, tiek Milano parodoje „I saloni” buvo pristatomos gamintojų naujienos, pasirašomos sutartys. Tačiau tam, kad į parodas atvažiuotų dizaineriai, architektai jose imta rodyti interjerų visumą, siūlyti kompleksinius sprendimus. Atsirado stendai-kambariai, ištisi namai su baldais bei aksesuarais.

„Rodomas gyvenimo stilius ar gyvenimo būdas. Yra nemažai įprastų daiktų, tačiau nemažai ir stilingo dizaino, jo naujovių. Parodų rengėjai ėmė akcentuoti tendencijas, pavyzdžiui, Kelno parodoje atsirado skyrius „Idealūs namai”. Nors, tiesą sakant, manau, kad šiemet jau pritrūko idėjų. Jų kasmet vis mažėja. Mane labiau domino geriausi minkštų baldų gamintojai, jų technologijos. Šiek tiek naujų niuansų pamačiau”, – prisiminė Kundelis.

Tobulinami niuansai

„Pastebėjau, kad ima vyrauti tam tikra baldų audinių, sienų dekoravimo grafika, geometrinės figūros. Nors negalima apibendrinti itin kategoriškai. Nemažai Vokietijos gamintojų yra gana konservatyvūs, kita dalis – novatoriai, tarsi savo srities vėliavnešiai”, – kalbėjo Kundelis.

Jis apibendrino, kad nei Kelne, nei Milane nematė didelių atradimų. „Nei dizaino, nei technologijų srityse, nors pastarosios ir žengia į priekį, tačiau visgi daugiau tobulinami atrasti dalykai nei rodomi nauji”,- sakė gamybininkas.

Dizainas ne mažam butui

Architektė Loreta Janušaitienė lankėsi tarptautinėje parodoje Milane. „Paroda iš esmės nenustebino, nes esminių pokyčių nepastebėjau. Visos naujienos buvo pristatomos internetiniuose žinomų gamintojų puslapiuose, o parodoje galima buvo pamatyti realius gaminius. Taigi, truputį nusivyliau nepatyrusi malonaus „design� šoko. Pernelyg nesidomėjau minkštų baldų ar virtuvių smulkmenomis, nes man, kaip architektei, tai nelabai įdomu. Nėjau į klasikinių baldų paviljonus, taigi mano įspūdžiai labai tendencingi. Beje, visa tai, ką mačiau skirta ne mažo buto dizainui, o solidžių lėšų turintiems žmonėms”, – įsitikinusi architektė.

„Skirtingai nei Kelno parodoje, Milane italai visada labiau akcentuodavo dizaino svarbą. Dalis Italijos gamintojų, kurie yra dizaino skleidėjai, Kelno parodoje naujovių dar nerodė, jie laukė Milano parodos. Tačiau lankytojai, kurie Milane tikėjosi itin nustebti ar laukė šokiruojančių sprendimų – nusivylė. Keletas naujovių buvo, nors tik vienetai. Žinoma, aš kalbu tik apie minkštuosius baldus. Bet dizaino požiūriu Milano paroda gerokai aukštesnio lygio nei kitos baldų parodos”, – savo įspūdžius dėstė Kundelis.

Europa pritrūko idėjų?

„Taip, iš dalies galima taip teigti. Todėl labai populiarūs yra azijiečiai. Jų stendai išsiskiria savitumu, kylančiu iš kitokios pasaulėjautos, pasaulėžiūros, religijos. Jie kitaip traktuoja medžiagą. Europiečiai labiau technokratiški, kartais ilgai ir nuobodžiai gromuliuoja vieną ir tą pačią idėją. Yra netgi garsių Italijos baldų gamintojų, kuriems kolekcijas kuria japonai”, – samprotauja Kundelis.

Pašnekovai pastebėjo, kad baldų madoje vyrauja formų ir spalvų įvairovė. „Yra visko, mačiau ir senesnių formų, ir futuristinio moderno. Taip pat ir spalvos: jų paletė tokia plati, kad nebėra su kuo lyginti. Buvo metas, kai dominavo žemės spalvos ir įvairiausi jų atspalviai. Jau atrodė, kad naujų žemės spalvų atspalvių nebegalima surasti. Bet vis dar atrandama”, – sakė „Sedes Regia” direktorius.

Kone visi vykstantys į baldų ir dizaino parodas ieško juose naujų minčių. Milane, tiek dizaino idėjų, tiek gyvenimo stiliaus sprendimų galima buvo pamatyti. „Gal ir dėl to, kad italai labai daug dėmesio skiria jaunimui, dizaino mokyklų studentai skatinami kurti, dalyvauti parodose. Juos remia didieji gamintojai”, – minėjo Kundelis.

Mūsų gamintojų pataikavimas prastam skoniui – mūsų liga. „Pas mus gamybininkai dažnai tik priešokiais peržiūri asortimentą, nedaug įmonių, kurios turi dizaino politiką. Bet gerų pavyzdžių jau yra ir mūsų padangėje”, – sakė Kundelis.

Milano paroda vyko naujuose rūmuose. Visi juose apsilankę buvo sužavėti jų mastelio ir funkcionalumo – rūmų viduje yra net viadukų sistema. Rūmus projektavo Massimiliano Fuksas – iš Lietuvos kildinamas architektas, kurį ketinta pakviesti suprojektuoti daugiafunkcį centrą vietoje senųjų sostinės Sporto rūmų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.