Šiemet finansų maklerio įmonės patyrė 0,1 mln. litų nuostolių

Finansų maklerio įmonės (FMĮ) šių pirmąjį ketvirtį patyrė – 0,1 mln. litų nuostolio, atitinkamą 2005 metų ketvirtį FMĮ uždirbo 3,9 mln. litų grynojo neaudituoto pelno. Valdymo įmonės (VĮ) uždirbo 0,6 mln. litų grynojo pelno – 3 kartus daugiau nei pernai, kai pelnas siekė 0,2 mln. litų.

2006 metų kovo pabaigoje FMĮ turtas siekė 229,3 mln. litų ir, palyginus su praėjusių metų paskutiniuoju ketvirčiu, išaugo 2,2 karto arba 120,2 mln. litų, o VĮ turtas – 32,3 mln. litų ir per ketvirtį sumažėjo 0,02 mln. litų, pranešė Vertybinių popierių komisija.

Nuostolingą FMĮ veiklą daugiausiai nulėmė sumažėjusios pajamos iš tarpininkavimo vertybinių popierių rinkoje. Per 2006 metų pirmąjį ketvirtį FMĮ iš tarpininkavimo klientams vertybinių popierių rinkoje gavo 1,9 mln. litų, palyginus su 2005 metų pirmu ketvirčiu, įmonės iš šios veiklos gavo 1,8 mln. litų pajamų mažiau.

Iš klientų aptarnavimo veiklos – emitentų ir investuotojų vertybinių popierių apskaitos tvarkymas, investuotojų ir emitentų konsultavimas ir panašiai – FMĮ gavo 1,6 mln. litų pajamų. Bendrovių sąnaudos atitinkamai sudarė 0,5 mln. litų ir 0,4 mln. litų. FMĮ grynasis neaudituotas pelnas iš investicijų į vertybinius popierius siekė 2,1 mln. litų.

Didelį FMĮ turto pokytį nulėmė A kategorijos įmonių išaugęs turtas dėl gautų išankstinių apmokėjimų. 2006 metais pirmo ketvirčio pabaigoje FMĮ investicijos į vertybinius popierius sudarė 42,5 mln. litų – 18,5 proc. turto. FMĮ būdinga tendencija didžiausią dalį investicijoms skirtų lėšų investuoti į bendrovių akcijas išliko ir šių metų pirmą ketvirtį. Šios investicijos sudarė 41,8 mln. litų – 98,5 proc. visų FMĮ investicijų į vertybinius popierius.

Valdymo įstaigų pelningą veiklą daugiausiai nulėmė pajamos iš pagrindinės veiklos – kolektyvinio investavimo subjektų, pensijų fondų ir kitų asmenų investicinių priemonių portfelių valdymo. Per šių metų pirmąjį ketvirtį VĮ iš pagrindinės veiklos gavo 6,6 mln. litų pajamų, o šios veiklos sąnaudos sudarė 3,5 mln. litų. VĮ grynasis neaudituotas pelnas iš investicijų į vertybinius popierius siekė 0,03 mln. litų.

2006 metų pirmo ketvirčio pabaigoje VĮ į vertybinius popierius buvo investavusios 13,4 mln. litų, arba 41,5 proc. turto. Didžiausią investicijų dalį sudarė investicijos į bendrovių akcijas ir Vyriausybės vertybinius popierius. Į juos investuota atitinkamai 5 mln. litų (37,3 proc. visų investicijų vertės) ir 5,2 mln. litų (39 proc.).

Šių metų kovo pabaigoje finansų rinkoje veikė 13 finansų maklerio įmonių (2 iš jų turėjo A kategorijos finansų maklerio įmonės licenciją, 9 – B kategorijos finansų maklerio įmonės licenciją ir 2 – C kategorijos finansų maklerio įmonės licenciją) bei 10 valdymo įmonės licenciją turinčių įmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.