Grafiko piešiniai veda į mitinį rojų

Šiandien 18 val. Baroti galerijoje (Aukštoji g. 3 / 3a) bus atidaryta vilniečio dailininko Šarūno Leonavičiaus piešinių paroda.

Dailininkas gimė 1960-aisiais Kaune. 1971-1979 m. mokėsi M.K.Čiurlionio vidurinėje meno mokykloje, 1979-1984 m. studijavo Valstybiniame dailės institute, Vaizduojamosios dailės fakultete, grafikos specialybę.

Grafikas parodose dalyvauja nuo 1987-ųjų. Š.Leonavičius reiškiasi įvairiose dailės srityse: kuria plakatus, pašto ženklus, iliustruoja knygas, tačiau, anot jo paties, mieliausia kurti estampus, piešinius bei tapyti.

„Liūtai ir moterys, moteris ir kriauklė, vyras ir moteris, Dievo Motina, šv. Kristoforas, Ofelija ar Paskenduolė – įprasti Šarūno Leonavičiaus paveikslų personažai. Atpažįstami simboliai ir objektai, priklausantys skirtingoms mitologinėms sistemoms, lengvai transformuojami, pritaikant savajai. Panašių simbolių gausu simbolistų kūriniuose. Tačiau Šarūno darbuose nėra simbolistų pamėgtų demonų ir chimerų, o plėšrūs tigrai ar liūtai, regis, nurimę ir labai taikūs. Jo kūriniuose horizontas visuomet yra toli, nors dažnai tai tik iliuzinė apgaulė siekiant sukurti nesibaigiančią erdvę, panašiai kaip ir švelnūs medžių lapeliai ar šakos, tarp kurių įmanoma tikra gravitacija. Tai mitinio rojaus interpretacija (kitaip, matyt, ir neįmanoma), kur tarp vešlios augmenijos puikiai sugyvena visi – žmonės, gyvūnai ir augalai. Įvykiai rutuliojasi tada ir ten, kur dar neįvyko tai, kas neišvengiamai pakeitė egzistencijos ratą – nukrito meteoritas ar pakrypo žemės ašis. Fantastiškas laikas prieš didįjį gundymą ar mitinės Atlantidos žūtį. Iš kažkur sklindanti šviesa apgaubia visa tai lengvu ir apčiuopiamu šydu. Linijos ir tonai sukuria prašmatnių audinių faktūras, ornamentus, net augmenija išgraviruota su tokia meile, kokia alsuoja japoniškos graviūros ar viduramžių miniatiūros. Šarūno Leonavičiaus darbuose ryškėja meilė Rytų rafinuotumui, o kilnios veikėjų pozos primena humanizmo epochos studijas,” – apie Šarūno Leonavičiaus kūrybą rašė menotyrininkė Saulė Mažeikaitė.

Š.Leonavičiaus piešinių paroda Baroti galerijoje veiks iki birželio 29 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.