Moderniai elektrifikuotas desantas – jau pajūryje

Viešąją tvarką Palangoje prižiūrintys VRM I pulko pareigūnai darbui pasitelkė naujoviškas priemones

Vakar anksti ryte iš Kauno į Palangą išvykę Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Vidaus tarnybos pirmojo pulko pareigūnai spėjo „Kauno dienai” pademonstruoti darbui parengtas naujoviškas dvirates transporto priemones „Segway” bei elektrošoko tipo ginklus „Taser X26”. Vasaros sezono metu viešąją tvarką prižiūrėsiantys kariškiai įsitikinę, kad tai padės dirbti kur kas efektyviau.

Vagių siaubas

Jau vakar Palangos gatvėse patruliuoti pradėjo beveik trys dešimtys policininkų uniformas vilkinčių VRM Vidaus tarnybos I pulko pareigūnų. Jų pagalbos kurortinio miesto teisėsaugininkams prireikia kasmet, todėl jau eilę metų Kaune dirbantys jaunuoliai vyksta ten, kur susirenka didžioji dalis šalies poilsiautojų. Nuo liepos mėnesio jų pajėgos dar labiau padidės.

„Šiemet darbui pasitelkta kelios naujovės. Viena jų – pora naujoviškų bei itin ekologiškų dviračių transporto priemonių, mat jos veikia elektros pagalba ir visiškai neteršia aplinkos. Tikimės, kad tai padės dar intensyviau ir akyliau stebėti situaciją kurorto gatvėse bei užtikrinti jose viešąją tvarką, – sakė VRM Vidaus tarnybos pirmojo pulko Policijos kuopos vadas Romualdas Laurušonis. – Be to, daugeliui dar nematyti įrenginiai tikrai patrauks praeivių dėmesį, todėl jais besinaudojantys pareigūnai turės puikią progą paaiškinti visuomenei apie turimas priemones ir tokiu būdu dirbti ne tik formaliai, bet ir iš tiesų kuo arčiau žmonių”.

Užrašais „Policija”, skiriamaisiais Pirmojo pulko ženklais ir nedideliais švyturėliais bei sirenomis aprūpinti du vadinamieji „segvėjai”, automatiškai išlaikantys pusiausvyrą bei išvystantys apie trisdešimties kilometrų per valandą greitį, pasak pareigūnų, turėtų gerokai palengvinti darbą, mat jais bus patruliuojama net ir atokiausiuose kurorto kampeliuose.

Progresyvi naujovė

R.Laurušonis pasakojo pastarąsias asmeninėmis vadinamas transporto priemones visiškai atsitiktinai pastebėjęs jomis prekiaujančios parduotuvės vitrinose: „Pamatęs užrašus „Policija”, iškart pasiteiravau, kas tai per daiktai. Prekiautojai paaiškino ketinantys pateikti kelis tokius įrenginius išmėginti Vilniaus policininkams. Vėliau viskas susiklostė taip, kad sostinės teisėsaugininkai neparodė pernelyg didelio noro naujoviškoms transporto priemonėms, todėl jos atiteko būtent mūsų pareigūnams. Pagal nuomos sutartį, galėsime jomis neatlygintinai naudotis policijos patruliavimo tikslams apie pusantrų metų”.

Norėdamas su „Segway” važiuoti pirmyn ar atgal, važiuotojas turi tik palengva pasilenkti į priekį ar atsilošti atgal, norėdamas sukti į kairę ar į dešinę – pasukti vairo rankenėlę į kairę ar dešinę pusę. Įrenginio veikimo pagrindas – savaiminis pusiausvyros išlaikymas.

VRM Vidaus tarnybos pirmojo pulko vadas Sergejus Madalovas visa tai pavadino akivaizdžiu progresu: „Palangos policijos vadovai pageidavo, kad pareigūnai mokėtų anglų kalbą, todėl daugiau nei metus rengėme kursus, o dabar jau kiekvienas ten dirbsiantis mūsiškis galės nesunkiai susikalbėti ne tik su lietuviais, bet ir su užsienio poilsiautojais. Manau, kad toks mūsų bandymas tobulėti turėtų patikti ir visuomenei”.

Smūgis iš toli

Pareigūnai sako naujovių savo darbe naudosiantys ir daugiau. Neseniai Lietuvoje pasirodžiusiais Jungtinėse Amerikos Valstijose pagamintais elektrošokais „Taser X26” atnaujintas ir Pirmojo pulko pareigūnų amunicijos arsenalas. Pasak R.Laurušonio, pora tokio tipo ginklų bus naudojama patrulinėje tarnyboje.

Žmonių sulaikymui per atstumą, naudojant elektros srovę, skirtas ginklas, pasak pareigūnų, yra absoliučiai nekenksmingas sveikatai. Anot jų, šis elektrošokas pasižymi dideliu patikimumu. Juo galės apsiginkluoti tik pareigūnai, išklausę mokymo programą, sėkmingai išlaikę egzaminus ir turintys galiojantį prietaiso „Taser” naudotojo pažymėjimą. Beje, visi specialius kursus baigę kariškiai ginklo veikimo principą išbandė savo kailiu.

Specialioji priemonė turi keičiamą užtaisą su dviem 7 metrų ilgio prie laidų pritvirtintais kontaktiniais zondais. Šiuo elektros šoku pareigūnas gali sutramdyti žmogų, esantį už septynių metrų. „Taser X26” pasiunčia trumpos trukmės, aukštos įtampos elektros signalus, veikiančius žmogaus centrinę nervų sistemą, ir šis kurį laiką negali priešintis. To užtenka antrankiams uždėti. Pirmojo pulko kariškiai sako, kad pasaulyje plačiai naudojamas ir kone kaskart pasiteisinantis prietaisas turėtų tapti įtikinama prevencine priemone paklusnumu nepasižymintiems asmenims.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.