Apžvalgos aikštelėse – nykuma

Turistus stebina, kad miesto valdžia nesirūpina vietomis, nuo kurių atsiveria įspūdingos panoramos

Kaune yra daug šlaitų, nuo kurių žmonės gali grožėtis miesto panorama. Šios vietos mėgstamos ne tik turistų, bet ir kauniečių. Tačiau ten trūksta šeimininko rankos. Turistai stebisi, kad miestas nepanaudoja gamtos dovanojamų galimybių – jie neranda patogių aikštelių autobusams, kavinių ar suvenyrų parduotuvių.

Gėda prieš svečius

Turistams siūloma aplankyti 11 vietų, kur galima pasigėrėti miesto vaizdu iš viršaus. Gidų draugijos „Gidas” pirmininkė Marija Aleknavičienė sako, kad į kai kurias vietas ekskursijos rengiamos tik moksleiviams ir kitų šalies miestų gyventojams. „Nuo Napoleono kalno Fredoje galima apžiūrėti gražų Nemuno vingį, miestą kitapus upės, – kalbėjo ji. – Tačiau ten nėra net takelių, palijus lipame slidinėdami, todėl užsieniečių ant šio kalno nevežame”.

Prie šios vietos dėl prasto kelio sudėtinga privažiuoti autobusams. „Bene tvarkingiausia aikštelė Šilainiuose, už „Taubūčių” prekybos centro, puiki vieta prie Prisikėlimo bažnyčios, kur vežame žmones apžiūrėti miesto nuo šventovės stogo, o kitur turistus gėda vesti, nėra patogių privažiavimų”, – sakė gidė.

Ilgai tvarkoma apžvalgos vieta Žemaičių plente, kur stovi paminklas kelininkams. Iki 2004-ųjų pabaigos ant Milikonių kalno esanti aikštelė buvo apleista, nors iš jos atsiveria puikus vaizdas į Žaliakalnį, Vilijampolę ir unikalų Kauno senamiestį. Savivaldybė apžvalgos aikštelę nusprendė paversti turistinės traukos objektu ir skyrė 250 tūkst. litų. Dar 420 tūkst. litų gauta iš Vyriausybės. Statybos bendrovė „Bermanta” nupjovė medžius, pastatė atraminę sienelę, todėl nuo kalno atsivėrė panoraminis vaizdas.

Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Zenonas Girčys teigė, kad bus prašoma iš Susisiekimo ministerijos dar 1,2 mln. litų. „Darbus reikia užbaigti iki metų pabaigos, kitaip teks skelbti naują konkursą rangovams”, – sakė jis.

Aleksoto šlaitas laukia permainų

Vienas gražiausių miesto vaizdų atsiveria nuo šlaito netoli Aleksoto tilto. Iš čia puikiai matosi visas Senamiestis. Aleksoto seniūnė Lukrecija Navickienė pasakojo, kad dabar šioje vietoje vakarais būriuojasi jaunimas ir kitą dieną voliojasi buteliai, kartais ir švirkštai. „Jei būtų sukurta kultūringa aplinka ir žmonės kitokie vakarais lankytųsi”, – mano seniūnė. Pasak jos, atvykę turistai iš karto dairosi ir klausinėja, kur galėtų nusipirkti suvenyrų, išgerti kavos ir labai nustemba, kad nepanaudojama tokia unikali vieta. Dabar čia stovi tik kebabų kioskas.

„Aikštelėje reikėtų pakeisti turėklus, išsiklaipiusias grindinio plyteles”, – kalbėjo seniūnė. Nepanaudojamas ir funikulierius, kuris irgi galėtų būti geras turistų traukos objektas. Deja, šiokiadieniais jis veikia tik iki 16 val., o savaitgaliais išvis nedirba.

M.Aleknavičienė minėjo, kad prie funikulieriaus nėra vietos turistiniams autobusams. „Ant kalno jiems irgi nėra kur sustoti, nes privažiuoja daug lengvųjų automobilių, o užsieniečiai lepūs, ne visi nori pėsčiomis keliauti nuo Senamiesčio”, – sakė ji.

Rengiamas detalusis planas

Tikimasi, kad aikštelę pavyks atgaivinti, kai prie Nemuno bus nutiesta nauja gatvė. Urbanistas Rimvydas Palys, sukūręs Aleksoto prietilčio projektą, pasiūlė ir viziją, kaip sutvarkyti apžvalgos aikštelės prieigas. Turistiniams autobusams jis siūlo vietą šalia sovietmečiu pastatytos sienelės, nes dabar ten esanti viešojo transporto stotelė bus iškelta. „Virš sienelės galėtų įsikurti kavinė, nes nuo jos irgi atsivertų gražus vaizdas į tiltą ir miestą, – mano R.Palys. – Šalia taip pat reikia laiptų į aukščiau esančią aikštelę”.

Z.Girčys teigė, kad dabar Savivaldybė rengia apžvalgos aikštelės ir jos prieigų detalųjį planą, ir tik po to bus galima svarstyti jos sutvarkymo vizijas. „Deja, apie tai nepagalvojome, rengdami naujos gatvės planą, todėl viskas gali užtrukti”, – sakė jis.

Turime daug gražių vietų

R.Palys mano, kad būtina panaudoti dėkingą Kauno vietą. „Senąją miesto dalį supa šlaitai, kur galima įrengti ne vieną dešimtį nuostabių apžvalgos aikštelių, – įsitikinęs jis. – Esu atradęs daug vietų, kur galima grožėtis namų stogais, tačiau jos nežinomos ir apaugusios medžiais”.

Urbanistas sako seniai puoselėjantis idėją Aleksoto, Žaliakalnio, Vilijampolės šlaitų viršūnėse nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takus. „Tada apžvalgos aikštelės jungtųsi ir būtų galima siūlyti patrauklius maršrutus, – kalbėjo R.Palys. – Teko lankytis Kanados mieste Monrealyje, kurį irgi supa kalvos, ten daugybė žmonių vaikšto tokiais takais, grožisi panorama aikštelėse įrengtose kavinėse”.

Urbanistas mano, kad miesto valdžia turėtų bent jau įtraukti šį sumanymą į miesto plėtros planus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.