Pinigus už žemę baigs mokėti per pusantrų metų

Nacionalinė žemės tarnyba šiemet jau patvirtino lėšų paskirstymo atlyginti už valstybės išperkamą žemę, mišką ir vandens telkinius tvarką. Panevėžio apskričiai numatyta skirti 22 milijonus 180 tūkstančių litų. Kiek lėšų bus skirta kompensacijoms Panevėžio rajone, dar nežinoma.
Lietuvoje atkūrus Nepriklausomybę buvo atkurtos ir gyventojų nuosavybės teisės. Žemės, miško, vandens telkinių savininkai, jų paveldėtojai galėjo pasirinkti, ar jie nori atgauti savo turtą natūra, ar perleisti jį valstybei ir gauti už tai pinigines kompensacijas.

Atsiskaitė ne su visais

Ne kiekvienas, siekiantis atgauti savo, tėvų ar senelių žemę, norėjo ją dirbti. Daugelis žmonių jau gyvena mieste ir tam nebeturi galimybės, juk žemei dirbti reikalinga technika, sugebėjimai, sveikata.

Norą gauti pinigines kompensacijas už žemę Panevėžio rajone pareiškė beveik šeši tūkstančiai gyventojų. Apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento Panevėžio rajono Žemėtvarkos skyriaus vyresnioji specialistė Vilija Gritėnienė sako, kad kai kurie vėliau nuomonę pakeitė. „Rajono Žemėtvarkos skyriui prašymus kompensacijoms gauti pateikė 5938 gyventojai, – sako vyresnioji specialistė. – Iš jų 227 vėliau nuomonę pakeitė ir pareiškė kitą valią: atsiimti nekilnojamąjį turtą natūra ar gauti už jį akcijas”.

Valstybė jau visiškai atsiskaitė su 943 gyventojais, jiems išmokėta per 2 milijonus 250 tūkstančių litų.

Dokumentus reikia pateikti laiku

Visų kompensacijų Panevėžio rajone dar negavo 4768 asmenys ar jų paveldėtojai. Joms išmokėti reikia daugiau kaip 21 milijono 346 tūkstančių litų. „Iki 2007 metų sausio 1 dienos privalome atsiskaityti su 913 žmonių, tam reikės per 2 milijonus 634 tūkstančių litų, – sako V.Gritėnienė. – Likusiems 3855 gyventojams kompensacijos turės būti išmokėtos iki 2009-ųjų sausio 1 dienos. Tam valstybė skirs daugiau kaip 18 milijonų 708 tūkstančius litų”.

Žemėtvarkos skyriaus specialistai primena, kad asmenys, dar nepateikę skyriui banko sąskaitų, artimiausiu metu tai turėtų padaryti. Taip pat būtina laiku susitvarkyti paveldėjimo dokumentus. „Asmenys, dėl sveikatos būklės turintys pirmumo teisę į kompensacijas, turėtų laiku pristatyti pažymas iš ligonių kasos ar medicinos įstaigų. Pirmumo teisė – asmenims, sergantiems sunkiomis ligomis”, – primena vyresnioji specialistė.

Pirmumo teisė

Sunkių ligų sąrašą patvirtino LR sveikatos apsaugos ministras 2003 metais. Sąraše nurodyta trylika sunkių ligų, dėl kurių savininkams priklauso kompensacijų pirmumo teisė. Todėl ir prašoma tokiomis sunkiomis ligomis sergančius asmenis pateikti medicininius pažymėjimus apie sveikatos būklę.

Yra sudaryti du sąrašai žmonių, kuriems reikia mokėti kompensacijas. Viename jų – politiniai kaliniai ir tremtiniai, neįgalūs asmenys, taip pat tie, kuriems reikalingos endoprotezavimo (vidinis prarastos kūno dalies, pavyzdžiui, sąnario, keitimas dirbtine) operacijos ir kt. Šiems žmonėms numatyta išmokėti kompensacijas iki 2007-ųjų sausio 1 d., likusiems – dvejais metais vėliau. Abiejuose sąrašuose esantiesiems iškart išmokamos ne šimtas procentų priklausančios sumos, o dalimis. Savininkams pervedamos ne mažesnės kaip 100 litų sumos.

Milijonų reikia daug

Panevėžiečio Vytauto Zinkevičiaus susigrąžinta žemė yra Kupiškio rajone. Už ją septyniasdešimt šešerių metų vyriškis pareiškė norą gauti piniginę kompensaciją. Keletą kartų išmokas po 100, 150 litų jis jau yra gavęs. „Man reikalinga protezavimo operacija, todėl norėčiau gauti likusią kompensacijos dalį”, – teigia jis. Eilėje endoprotezavimo operacijos laukiančiam V.Zinkevičiui į Žemėtvarkos skyrių reikia pristatyti pažymą, kad jam būtina ši operacija, ir jis galės pasinaudoti pirmumo teise.

Apskrities Žemės tvarkymo departamento direktorius Kęstutis Vaičiūnas sako, kad visoje apskrityje kompensacijoms už žemę gauti pateikta 19 tūkstančių prašymų. 3200 asmenų kompensacijos jau išmokėtos visos, kitiems – tik jų dalys. Iš viso apskrityje kompensacijoms už žemę jau išmokėta per 118 milijonų litų.

Šiemet skirti pinigai dar negauti. Juos gavus, kompensacijos bus pradėtos mokėti. Panevėžio apskrityje nuosavybės teisę į žemę, mišką ir vandens telkinius susigrąžinti iš viso pateikta apie 93 tūkstančius prašymų, didžioji dauguma – per 70 tūkstančių žmonių pageidavo turtą susigrąžinti natūra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.