Elektroninė atmintinė spartins darbą ir taupys energiją

Iki oficialaus „SantaRosa” platformos starto dar liko apie pusė metų, tačiau bandomuosius kompiuterių pavyzdžius jau galima išvysti šiuo metu vykstančioje „Computex” parodoje. Savo stende „Intel” pateikė keletą pavyzdinių kompiuterių, kuriuose naudojama „Robson” technologija.

Šių kompiuterių darbas spartinamas pasitelkiant papildomą elektroninę atmintinę. Visiškai atsisakyti diskinių kaupiklių neketinama, nes didelės talpos „Flash” atmintinė būtų paprasčiausiai per brangi įprastiems kompiuteriams. Diskinių operacijų spartinimui yra pasitelkiama papildoma spartinanti atmintinė („cache”), montuojama pagrindinėje plokštėje ar diskiniame kaupiklyje.

Dažniausiai naudojamus duomenis įrašius į elektroninės atmintinės bloką, būtų galima rečiau kreiptis į diskinį kaupiklį, o neretai jį iš vis išjungti. Be to, toks duomenų saugojimo būdas leistų sutaupyti nemažai energijos, o tai yra labai aktualu nešiojamiesiems kompiuteriams. Pasilelkus „ReadyDrive”, nešiojamasis kompiuteris gali dirbti iki 15-30 min. ilgiau, o operacinės sistemos įkrovos laikas sutrumpėja beveik du kartus .

Parodoje demonstruotuose kompiuteriuose buvo naudojama nuo 256 iki 1GB elektroninės „Flash” atmintinės, kuri buvo sumontuota „PCI Express” plokštėje. Kadangi pagrindinėms sistemos rinkmenoms nereikia tiek vietos, likusią dalį yra galima panaudoti dažniausiai naudojamų programų įkrovos paspartinimui. „ReadyBoost” dažniausiai naudojamas programas turėtų padėti įkrauti beveik tris kartus greičiau. Spartinančioji atmintinė turėtų būti paskirstoma maždaug taip: apie 170 MB turėtų būti paskiriama „ReadyDrive”, o likusi „ReadyBoost” spartinimo sistemai.

Skaičiuojant dabartinės įrangos kainomis, tokios modernizacijos nešiojamųjų kompiuterių savikainą gali padidinti apie 25-30 JAV dolerių, taigi vartotojams kompiuteriai dabar galėtų pabrangti iki kelių šimtų litų. Tačiau, labai tikėtina, kad elektroninės atmintinės kaina vis mažės.

Spartinančioji atmintinė gali būti sumontuota ir pačiame diskiniame kaupiklyje. Prieš keletą dienų „Seagate” pristatė naująjį „Momentus 5400 PSD” 40GB talpos diskinį kaupiklį, kuriame yra 256 MB elektroninės atmintinės buferis. Operacinei sistemai prireikus duomenų, pirmiausia jų būtų ieškoma buferyje ir tik vėliau pačiame diske. Taip būtų galima išvengti daug energijos sueikvojančio spartaus disko įsukimo, jį išjungus.

Šias technologijas aktyviai žada naudoti naujoji „Windows Vista” operacinė sistema. Tiesa sakant, panašu, kad tai bus vienintelė OS, galinti pasinaudoti visomis „ReadyDrive” ar „ReadyBoost” technologijų teikiamais privalumais. Kaip ir kažkada naudotiems „WinModem” modemams, taip ir šiai įrangai bus kuriamos tik „Windows Vista” tvarkyklės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.