Užupyje bus išsaugotas unikalus medinės architektūros paminklas

Vilniaus miesto savivaldybės rūpesčiu sostinės Užupio rajone bus išsaugotas ir restauruotas unikalus medinės architektūros paminklas – Polocko g. 52 esantis namas. Tai vienas pirmųjų vertingų pastatų, kuris bus restauruotas įgyvendinant miesto medinės architektūros paveldo apsaugos programą.

Kadangi iš visų saugotinų medinių pastatų šis namas yra prasčiausios būklės, o jame esančių butų šeimininkai neturi lėšų remontui, Vilniaus miesto taryba šiandien nusprendė išpirkti jų butus. Šiuo metu name yra penki butai, iš kurių vienas priklauso Savivaldybei, o kiti privatizuoti.

Namas Polocko g. 52 pastatytas 1876 m. kaip užmiesčio rezidencija. Dabartinį savo pavidalą jis įgijo po 1887 m. rekonstrukcijos, kai vienaukštis medinis pastatas buvo papuoštas tašytų rąstų mezoninu, veranda su virš jos įrengtu dengtu balkonu ir išskirtinio grožio medžio drožiniais, kokių Vilniuje daugiau nėra išlikę.

Šis istoriniu, kultūriniu ir architektūros požiūriu vertingas pastatas liudija XIX a. pabaigos statytojų skonį, poreikius, galimybes bei meistrų gebėjimus. Namas išsiskiria savita tūrine kompozicija ir unikaliais drožiniais. Ažūriniai drožiniai puošia visą balkoną, virš kurio įrengtas nedidelis trikampis frontonas, paremtas grakščiomis medinėmis konsolėmis. Langus puošia įmantrūs apvadai, smulkių ornamentų drožiniai juosia visą karnizą, originaliai uždengtos ir papuoštos kampinės rąstų jungtys. Meniniu požiūriu šis pastatas yra originalus, unikalus, išlaikęs autentišką medžiagą ir formas.

Po minėtos rekonstrukcijos šis pastatas nebuvo remontuojamas ir deramai prižiūrimas, todėl dabar yra avarinės būklės, jam būtinas kapitalinis remontas. Statinio pamatai yra nusėdę, pažeistos pagrindinės namo konstrukcijos, rąstų rentinys išsikraipęs. Dėl sunykusių lietvamzdžių sienas stipriai veikia drėgmė – pastato apačioje ir ties perdangomis sienos pažeistos puvinio. Taip pat būtina remontuoti stogą, kurio konstrukcijos yra įlinkę ir pradėję pūti.

Išpirkus iš savininkų butus, numatoma skubiai atlikti avarijos grėsmės pašalinimo darbus, o vėliau restauruoti visą pastatą. Namo būklei pagerinti ir saugumui garantuoti jame numatoma įvesti vandentiekį ir kanalizaciją, pakeisti elektros instaliaciją.

Siekdama išsaugoti Vilniaus medinės architektūros paveldą, šių metų balandį Vilniaus miesto taryba patvirtino medinės architektūros paveldo apsaugos strategijos įgyvendinimo programą. Joje numatoma saugoti apie 200 medinės architektūros paveldo objektų. Didžioji jų dalis, 108 pastatai, yra geriausiai kompleksiškai išlikusiame medinės architektūros rajone Žvėryne, kiti yra Šnipiškėse, Antakalnyje, Senamiestyje, kituose miesto rajonuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.