Lemtinga diena

Ukrainos parlamentas šiandien sprendžia NATO desanto Kryme likimą

Šiandien Ukrainos Aukščiausioji Rada priims sprendimą, kuriuo įteisins arba uždraus JAV karinių pajėgų buvimą Kryme.

Dalis parlamentarų yra pasipiktinę tuo, kad šalies vadovybė be Rados nutarimo leido Amerikos kariškiams, priklausantiems NATO kontingentui, atvykti į pusiasalį, todėl ketina inicijuoti net apkaltą prezidentui Viktorui Juščenkai.

Kai kurie Maskvos laikraščiai rašo, kad Rusija, pasinaudodama Krymo rusakalbiais, daro Kijevui spaudimą, kliudydama jam praverti NATO duris.

Paskutiniu momentu apsigalvojo

Ukrainos prezidentas šeštadienį pasirašė įsaką, kuriuo nustatė, jog įsigalioja Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) nutarimas dėl pasirengimo daugianacionalinėms karinėms pratyboms „Sea Breeze 2006” bei „Tight Knot 2006” ir jų eigos. Būtent dėl šių mokymų ir dėl amerikiečių karių atvykimo į Krymą pusiasalyje prasidėjo rusakalbių gyventojų protestai.

„V.Juščenka atgaline data pamėgino įteisinti NATO kariškių, kurie rengiasi dalyvauti pratybose, atvykimą į Krymą”, – taip Ukrainos prezidento įsaką pakomentavo Maskvos laikraštis „Nezavisimaja gazeta”.

Laikraštis teigia, kad šis prezidento žingsnis tik padidino įtampą Kryme. „Protestų prieš NATO pratybas organizatoriai ir dalyviai apkaltino prezidentą, kad jis grubiai pažeidžia konstituciją, – rašo leidinys. – Dabar kai kuriems parlamentarams labiau rūpi ne NATO kariškių buvimo legalizavimas, o apkaltos paskelbimas prezidentui, kaltinant jį valstybės išdavimu”.

Šiandien Aukščiausioji Rada įteisins arba uždraus NATO karių buvimą Kryme. „Nuo Rados sprendimo priklauso politinis stabilumas ne tik Kryme, bet ir visoje Ukrainoje”, – rašo kitas Maskvos laikraštis „Rosijskaja gazeta”.

Ankstesnės kadencijos Rada vasarį neleido NATO kariškiams atvykti į šalį. Prezidentas V.Juščenka iki šiol galėjo tikėtis pakankamos parlamentarų paramos, kad Aljanso kariškių buvimas Kryme būtų legalizuotas, tačiau paskutiniu momentu savo poziciją pakeitė socialistai, priklausantys „oranžiniam” blokui.

Įžvelgia statomą barjerą

Aliarmo varpais ėmė skambinti Rusijos armijos laikraštis „Krasnaja zvezda”. Jis kaltina amerikiečius, kad jie Kryme sumanė įkurti didelę karinę bazę ir baigti aplink Rusiją statyti savotišką barjerą, kuris turėtų mažinti šios valstybės įtaką kaimynėms.

„Pentagonas planuoja sukurti pasaulyje naują karinę imperiją. Ją suformavus bus pardalijamos karinės strateginės zonos, taip pat ekonominių interesų zonos. Galima tik spėlioti, kaip tai paveiks Rusijos nacionalinį saugumą”, – rašo „Krasnaja zvezda”.

Išskirtinis požiūris

Tačiau visai kitokios pozicijos laikosi laikraštis „Kommersant”. Jo apžvalgininkė Natalija Gevorkian atkreipia dėmesį į tai, kad Rusijos žiniasklaida įvykius Kryme nušviečia taip, tarsi pusiasalis būtų Rusijos teritorija.

„Įvykiai be jokios audros įsiūbuotame Kryme, kuriems tiek daug dėmesio skiria Maskva, verčia kalbėti apie prastai maskuojamą šantažą, – teigia apžvalgininkė. – Aistros staiga nurims, jeigu ponas Juščenka prie krūtinės priglaus poną Janukovičių. O jeigu ponas Janukovičius dar suformuos ir vyriausybę, tai naujai atvykę JAV kariškiai Kryme bus sutinkami kaip savo vaikai”.

„Premjero postas, kaip žinoma, nebloga starto aikštelė siekiant prezidento posto, – konstatuoja „Kommersant”. – Grįžtame į pradines 2004-ųjų pozicijas”. Regionų partijos lyderis Viktoras Janukovičius, vis dar pretenduojantis į premjero postą, nepritaria Ukrainos narystei NATO.

Tuo tarpu laikraštis „Komsomolskaja pravda” pažymi, kad kol konfliktas dėl Amerikos kariškių Kryme tęsiasi, vietos verslininkai skaičiuoja patirtus nuostolius. „Daug turistų iš Rusijos atsisakė kelialapių ilsėtis Aluštoje, Eupatorijoje, Feodosijoje, nors tam nėra jokių priežasčių. Visi viešbučiai ir sanatorijos veikia, paplūdimių irgi dar neokupavo NATO kariškiai, todėl pajūrio kavinės bei restoranai kaunasi dėl negausių klientų”, – ironizuodamas rašo laikraštis.

Atkreipė dėmesį į „saviveiklą”

V.Juščenka savo įsake paragino atkreipti dėmesį į Feodosijos, Nikolajevo miestų tarybų ir kitų vietos savivaldos institucijų darbą, kad nebūtų viršyti įstatymų numatyti jų įgaliojimai. Prezidento nuomone, jos viršijo savo įgaliojimus, uždrausdamos daugianacionalines pratybas.

Tačiau, ignoruodama V.Juščenkos įsaką, Krymo Aukščiausioji taryba Aukščiausiosios Rados posėdžio išvakarėse priėmė nutarimą, kuriame paskelbė pusiasalį „teritorija be NATO”, vakar pranešė britų BBC.

Per paskubomis sušauktą neeilinę sesiją Krymo parlamento, kuriame daugumą sudaro V.Janukovičiaus vadovaujama partija ir kitos kairiosios jėgos, deputatai pareikalavo, kad būtų atšauktos daugianacionalinės karinės pratybos.

Sankcijos prieš Rusijos piliečius

V.Juščenka savo įsake pareikalavo, kad Saugumo tarnyba, VRM, pasienio tarnyba nedelsiant pasirūpintų išsiųsti iš Ukrainos užsienio piliečius, dalyvaujančius protesto akcijose šalies teritorijoje. VRM įpareigota užtikrinti viešąją tvarką ir visuomenės saugumą daugianacionalinių pratybų metu.

Kai kurie Rusijos piliečiai jau išsiųsti iš Krymo, kiti negavo Ukrainos vizų, nors ketino prisijungti prie nesiliaujančių protestų.

Gegužės 28 dieną į Feodosijos prekybos uostą įplaukė Amerikos karinis transporto laivas „Advantage”, kuris atplukdė į Ukrainą transporto priemonių, statybinių medžiagų ir inžinerinės technikos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.