Kontrabandos rykliai pavirto banginiais

Prieš dvejus metus šalies juodojoje rinkoje cigarečių buvo parduodama beveik tiek pat kiek ir teisėtu būdu. Kontrabandininkai ginklavosi, pirko naują techniką ir ruošėsi galutiniam triumfui: Europos Sąjungos direktyva dėl cigarečių akcizo padidinimo jiems žadėjo pergalę ir oficialiosios rinkos „agoniją”.

Kontrabandininkų kėslus užtvindyti Lietuvos rinką savo atgabentomis cigaretėmis sugriovė netikėtai parduotuvėse pasirodžiusios pigios rusiškos cigaretės. Taip verslininkai iš kontrabandininkų atsikovojo rinkos dalį, sudarančią 400 mln. cigarečių. Pasieniečiai per vienus metus iš kontrabandininkų išplėšia apie 60 mln. cigarečių.

Atskleidė specialistai

Dramatišką padėtį atskleidė ekonomikos ekspertai. Tvirtinama, kad alkoholio, cukraus ir tabako rinka yra pastovi. Žmonių įpročiai ir finansinė padėtis taip mažai keičiasi, kad pagal tai, kaip užpildytos parduotuvių lentynos, galima spręsti… apie kontrabandos mastą. Jei staiga gyventojai liaujasi pirkę kurį nors produktą, galima drąsiai teigti: šis produktas į Lietuvą patenka kaip kontrabanda.

Suskaičiavus legalioje rinkoje neparduotas tonas, vienetus ar pakelius, paaiškėdavo, kad kelerius pastaruosius metus kontrabandininkai karą prieš verslą laimėdavo.

Bendrovės „House of Prince Lietuva” duomenimis, 2002 metais legaliai Lietuvoje buvo parduota 4,1 mlrd. cigarečių, o kontrabandininkai jų pardavė 1,7 mlrd.

Po metų šis santykis grėsmingai pakito. 2003-iaisiais teisėtai parduota 3,6 milijardo vienetų cigarečių, o šešėlinis verslas jų išplatino 2 milijardus.

2004-aisiais legalaus ir nelegalaus verslo svarstyklių lėkštelės beveik susilygino: oficialūs importuotojai pardavė 3,2 mlrd. cigarečių, o šešėlinės rinkos rykliai – 2,3 mlrd.

LŽ kalbinti specialistai tvirtino, kad valstybės biudžetui ir teisėtiems pardavėjams grėsė pavojus likti be pelno ir pajamų. Valstybės menkai stabdomi šešėlinio verslo rykliukai mutavo į banginius.

Kuo labiau nusikaltėliai turtėjo, tuo daugiau lėšų reikėjo jiems gaudyti. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai irgi pastebėjo, kad kontrabandininkai atkuto. Anksčiau rusiškos cigaretės iš Kaliningrado Lietuvą pasiekdavo irkliniais plaustais. Prieš metus Nemune pasirodė motorinės valtys, galingumu ir greičiu neatsiliekančios nuo pasieniečių.

Paskui kontrabandininkai įsigijo brangesnių, talpesnių ir greitesnių automobilių. Dar prieš kelerius metus nusikaltėliams tikdavo naudoti „Volkswagen” ir „Audi”, o dabar cigaretės gabenamos apynaujais „Subaru Legacy”. Šio nepigaus japoniško automobilio visi keturi ratai yra varomieji, jis gana saugiai ir greitai rieda slidžiu ar klampiu keliu.

Kaip pranešė VSAT spaudos tarnyba, „kontrabandos organizatoriai dalį nelegalaus pelno skiria greitiems, galingiems automobiliams, modernioms ryšio priemonėms įsigyti, samdo daugiau talkininkų, mėgina papirkti pareigūnus”.

Juodojo verslo galas?

Iš Baltarusijos ir Kaliningrado srities į Baltijos šalis plūdęs nelegalių rūkalų srautas grėsmingai didėjo. Lietuva, Latvija ir Estija pamažu kėlė cigarečių akcizą. Kol pirkėjai nepatenkinti žvalgydavosi į vis didėjančias rūkalų kainas parduotuvėse, „cigarečių bobutės” juos masindavo pigiu „Saint George” dūmu.

Tačiau pernai į „bobučių” ir kontrabandos banginių verslą lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkė žinia: anksčiau tik iš po sijono pardavinėtas pigiąsias „Saint George” pirkėjai išvydo parduotuvių lentynose.

2005 metais šešėlinės cigarečių rinkos dalis nuo 2004 metų sumažėjo 0,4 milijardo cigarečių. Manoma, kad pernai kontrabandininkams Lietuvoje pavyko parduoti „tik” apie 1,9 mlrd. neteisėtai įvežtų cigarečių.

Tabako importo bendrovės „House of Prince Lietuva” duomenimis, 2005 metais Lietuvoje oficialūs tabako prekiautojai pardavė 3,6 mlrd. cigarečių, 0,4 mlrd. daugiau negu 2004-aisiais. Vien šiemet kovą bendra cigarečių rinka ūgtelėjo 2,47 procento.

Tai nereiškia, kad žmonės pradėjo daugiau rūkyti ar kad vis didesnė tautos dalis renkasi žalingus įpročius. Pasirodo, tabako rinkos augimą sąlygojo tai, kad į legalią rinką atėjo pigių cigarečių. Taip atkovota iki šiol kontrabandininkams tekdavusi rinkos dalis.

Šiuo metu didžiausią pigių ir vidutinių cigarečių rinkos dalį, apie 15 proc., užima „Saint George”. Šiemet vasarį bendrovė „House of Prince Lietuva” įvežė ir vartotojams pateikė pigių cigarečių „Corner” ir per du mėnesius atkovojo 5 proc. rinkos.

Rūkalų – už milijonus

Daugiausia į Lietuvą tabako įveža ir pagamina „Philip Morris Lietuva”, užimanti per pusę legalios rinkos. Pigių cigarečių pasiūliusi „Gallaher Group” valdo beveik penktadalį rinkos, jas vejasi „JT International”, „House of Prince Lietuva”, nedaug rūkalų parduoda didieji prekybos tinklai bei keletas nedidelių kompanijų.

„House of Prince Lietuva” vadovo Michaelio Fardano teigimu, 2005 metais Lietuvoje labai išsiplėtė visa legali tabako rinka, tačiau didžiausią įtaką tam turėjo pasikeitusi kai kurių šio verslo dalyvių strategija.

„Dalies cigarečių kainos net konkuravo su kontrabandinėmis”, – sakė Fardanas.

Manoma, kad į Lietuvą 2005 metais tabako gaminių buvo įvežta už 173 mln. litų, t.y. 75 proc. daugiau nei 2004 metais. O 2005 metais tabako išvežimas, lyginant su 2004 metais, išaugo 162 procentais. 2005 metais tabako gaminių buvo išvežta už 347 mln. litų, o 2004 metais – už 133 mln. litų.

„Saint George” nelegalūs prekeiviai pardavinėjo už 1,4-1,7 lito. Kai parduotuvių lentynose pasirodė tiek pat kainuojančios cigaretės, „bobutės” sutriko.

Pamažu šių cigarečių kaina pakilo iki 2,2 lito. Kitos bendrovės rinkai pasiūlytos cigaretės „Corner” kainuoja tiek pat.

Bijoma vieno: dėl ES akcizų politikos pigios cigaretės gali imti brangti, o jų vietą vėl užims kontrabandininkai.

Kam darbas, o kam pelnas

Ar verslininkams geriau sekasi kovoti su šešėliniu verslu nei pasieniečiams? Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai Rokas Pukinskas su tuo nenorėjo sutikti. Anot jo, pigių rūkalų rinkai pateikę verslininkai siekė pelno. Be to, cigaretės „Saint George” parduotuvėse pabrango.

Anot Pukinsko, šiemet pasieniečiai sulaikė 1,2 mln. pakelių kontrabandinių cigarečių. Iki gegužės 19 dienos sulaikytas 181 valstybės sienos pažeidėjas, išaiškinta 300 cigarečių bei narkotinių medžiagų kontrabandos atvejų.

Iš statistikos paaiškėjo: kuo daugiau į Lietuvą buvo vežama kontrabandos, tuo daugiau jos pareigūnai sučiupdavo.

Pernai Lietuvos pasieniečiai sulaikė 3 milijonus 394 tūkstančius neteisėtai į Lietuvą gabentų cigarečių pakelių.

Užpernai pasieniečių trofėjų sudarė 3 milijonai 223 tūkstančiai pakelių. 2003 -aisiais pasieniečiai kontrabandinių rūkalų buvo sulaikę 1 mln. 582 tūkstančius pakelių, 2002 -aisiais pasieniečiai sulaikė 476 tūkstančius pakelių rūkalų.

Cigaretės gabenamos ir per nekontroliuojamas Lietuvos sienas su Latvija bei Lenkija. Į mūsų šalį jos taip pat patenka iš Kaliningrado bei Baltarusijos.

VSAT žvalgybos duomenimis, stambiausias kontrabandinių prekių paskirstymo centras yra Tauragės apskritis. Čia veikia kelios stambios ir keliasdešimt smulkesnių kontrabandininkų grupuočių. Iš Tauragės rūkalai pasiekia Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių bei Alytaus apskritis.

Neseniai pastebėta nauja kontrabandininkų rūšis, kuri reketuoja kitas grupes. Pasitaikė atvejų, kai įtakingesnės grupės tiesiog atimdavo mažesniųjų iš Rusijos kontrabanda atgabentus cigarečių krovinius.

Populiariausia kontrabandinė prekė – pigios, žemos klasės cigaretės „Prima” ir „Saint George”. O cigaretės „West”, „Prince”, „Marlboro”, „Winston” į Lietuvą nelegaliai gabenamos gana retai. Pigiausių rūšių rusiškos cigaretės Kaliningrado srityje kainuoja nuo 30 iki 40 lietuviškų centų už pakelį. Aukštesnės klasės cigaretės su filtru Rusijoje kainuoja 50-60 centų, o tokios pat cigaretės prekybos centruose kainuoja brangiau nei po 3 litus. Lietuvos gilumoje iš kontrabandininkų jų galima įsigyti už pusę kainos.

Stiprins pajėgas

Kova su kontrabandininkais valstybei kainuoja milijonus. Lėšų reikia net ir konfiskuotiems rūkalams sunaikinti. Sudeginti vieną cigarečių pakelį kainuoja centą.

Šiemet sienos su Rusija apsaugai stiprinti VSAT skirs ypatingą dėmesį. Už Europos Sąjungos ir Lietuvos lėšas bus statomos naujos ir rekonstruojamos jau esamos VSAT užkardos, diegiama techninė sienos stebėjimo ir apsaugos įranga, statomos specialios prieplaukos pasieniečių laivams, atnaujinama ir gausinama VSAT ginkluotė ir ekipuotė, ruošiamasi pirkti modernių plaukiojimo priemonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.