Nusikaltėlių autoritetas tapo sukčių tarpininku

Vakar trim mėnesiams suimtas prieš dešimtmetį vienu garsiausių uostamiesčio nusikalstamo pasaulio autoritetų laikytas penkis kartus teistas Arūnas Kubilius (gim. 1972 m.). Pirmadienį „Aro” pareigūnų Klaipėdoje sulaikytas A. Kubilius įtariamas turto prievartavimu.

Sulaikius klaipėdietį ir paaiškėjus nusikaltimams, kuriais jis įtariamas, nustebta, kad kadaise savo gaują turėjęs vyriškis dabar gali verstis senučių apgaudinėjimu ir pinigų iš jų viliojimu.

A. Kubilius sulaikytas per bendrą Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnų ir uostamiesčio Apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokurorų operaciją. Jiems talkino ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras” vyrai.

Nei teisėjos, nei žurnalistų

Vakar į Klaipėdos apylinkės teismą atgabentas A. Kubilius prokurorų prašymu suimtas trim mėnesiams. Jis įtarimas turto prievartavimu. Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlieka Klaipėdos apygardos prokuratūros ONKTS prokurorai.

Įtariamajam vakar teisme nepasisekė nušalinti nei teisėjos, nei prokuroro. Nepavyko pasiekti, kad iš salės būtų išprašyti ir žurnalistai, nors tokius norus jis ir buvo pareiškęs.

Vyriškis net pažadėjo, kad papasakos viską, ką žino, jei tik bus paliktas laisvėje. Užstatu žadėjo pasirūpinti sūnaus suėmimo procesą stebėjusi mama.

Teisme A. Kubilius sakė neprievartavęs turto – tik tarpininkavęs perduodant pinigus.

„Aš tik perdaviau pinigus iš vieno kitam. Paskambino pažįstamas asmuo iš kalėjimo ir paprašė, kad paimčiau pinigus bei pervesčiau į jo sąskaitą, kad nedingtų. Nelabai pasitikėjo tais žmonėmis, nes jie narkomanai”, – pasakojo A. Kubilius.

Visgi jis sutiko su teisėjos teiginiais, kad buvo galima įtarti, jog šie pinigai gauti nusikalstamu būdu.

A. Kubilius įtariamas tuo, kad veikdamas bendrininkų grupėje vertė perduoti turtą naudodamas psichologinę prievartą.

Vasario 25-ąją uostamiesčio gyventoja sulaukė nepažįstamojo skambučio. Skambinusysis pranešė, kad neva jos žentas padarė avariją bei sužalojo žmogų, todėl neva siekiant išvengti atsakomybės moters paprašyta 1 000 eurų.

Moteriai pavyko nusiderėti iki 1 000 litų. Pinigus ji netrukus padavė nepažįstamam asmeniui. Tik jam išėjus paaiškėjo, kad ją apgavo sukčiai.

Įtariama, kad nusikaltimą organizavo kalėjime sėdintys nuteistieji. Apgavę moterį, jie pasiuntė laisvėje esančius bendrus iš jos paimti pinigus. Manoma, jog pinigus liepta perduoti A. Kubiliui o šis juos pervedė sukčių sąskaitą. Už paslaugą jam galėjo kliūti 300 litų.

Teisėsaugininkai yra sulaikę ir daugiau įtariamųjų. Kadangi įkliuvo dar ne visi, apie juos jokių komentarų neteikiama. Įtariama, kad panašūs ar kiti šios grupės nusikaltimai galėjo būti vykdomi visoje Lietuvoje.

Spalvinga biografija

Net penkis kartus teistas A. Kubilius paskutinįjį kartą iš kalėjimo grįžo pernai gruodžio pabaigoje. 2003 metų birželio 30 d. už pasikėsinimą pagrobti svetimą turtą bei jo tyčinį sunaikinimą jam skirti treji metai ir du mėnesiai nelaisvės. Beje, tada kartu su juo nuteistas ir brolis Darius Kubilius (gim. 1980 m.).

Tada broliai Kubiliai įkliuvo, kai uostamiesčio centre pasikėsino pavogti Vokietijoje vadybininku dirbančio Lietuvos piliečio „Mercedes-Benz 129”, vertinamą 100 tūkst. litų.

Atpažinę, kad sulaikė A.Kubilių, policininkai labai nustebo. Jų teigimu, sunku įsivaizduoti, kad tokio lygio autoritetas dalyvautų paprastoje mašinos vagystėje, o tuo labiau būtų tiesioginis jos vykdytojas.

Sulaikytas A. Kubilius neslėpė pykčio. Dar įvykio vietoje jį sučiupusiems pareigūnams už paleidimą siūlė kelis tūkstančius litų. Vėliau pasakojo, kad dalyvauti vagystėje jį privertė „malalietkų” žioplumas. Neva jauni gaujos nariai ėmė abejoti savo jėgomis ir tvirtino nesugebėsiantys patys pavogti mašinos. Todėl tai padaryti prašė A. Kubilių.

Beje, bandydamas sutrukdyti tirti šią baudžiamąją bylą, A. Kubilius areštinės tardymo kambaryje suvalgė pagrindinį bylos daiktinį įrodymą – daktiloskopinę plokštelę su savo pirštų antspaudais.

Į laisvę A. Kubilius grįžo anksčiau laiko. Nepaisant to, nepraėjus nė mėnesiui, šių metų sausio 19 d. jis oficialiai įspėtas nenusikalsti.

Teisėsaugininkų duomenimis, laisvėje jis vėl bandė užsiimti sau įprasta veikla ar net susigrąžinti lyderio pozicija Klaipėdos nusikaltėlių pasaulyje.

A. Kubilius žinomas ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos teisėsaugininkams. Pradžioje jo vadovaujama „kubilinių” gauja užsiminėjo reketu, vėliau ėmė kvalifikuotis mašinų vagystėmis.

1993-1994 metais klaipėdietis slapstėsi Maskvoje. Čia jis su trimis draugais vogė ir pardavinėjo automobilius. Tam buvo gavęs „Solncevo” gaujos leidimą. 1994 m. balandį jį suėmė Maskvos milicija. Po pusmečio, praleisto Rusijos kalėjimuose, A. Kubilius perduotas Lietuvai.

Tais pačiais metais jis nuteistas 4 metams už turto prievartavimą. Prieš pabėgdamas į Rusiją buvo UAB „Biznio centras” prezidento pavaduotojas. Susijęs su „Palangos verslo” klubu, reketavusiu pajūrio verslininkus.

Grįžus į laisvę 1997 m. gegužę jam pritaikytas Užkardymo įstatymas.

1999 m. liepą A. Kubiliui iškelta baudžiamoji byla dėl sumušimo ir pinigų prievartavimo. Nuo tada jis vėl pasislėpė ir iki suėmimo tų pačių metų gruodžio 30 d. gyveno Maskvoje. Lietuvos vidaus reikalų ministerijos prašomu sulaikytas Šeremetjevo oro uoste, kai laukė atskrendančios savo sugyventinės. Jį suėmė du milicijos pulkininkai ir majoras.

2001 m. balandį už savavaldžiavimą jam skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Iš kalėjimo išėjo tų pačių metų spalį.

Labiausiai A. Kubilius pagarsėjo dėl nuolatinių konfliktų su žymiausiu Klaipėdos nusikalstamo pasaulio veikėju, iki gyvos galvos šiuo metu nuteistu Sigitu Gaidjurgiu (gim. 1958 m.).

Įtarta, kad būtent jis 1999 m. rugsėjį organizavo pasikėsinimą į S. Gaidjurgį. A. Kubilius „garsus” ir tuo, kad per uostamiesčio gaujų karus sprogimai nusinešė nemažai jo gaujos narių gyvybių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.