Kyšininką globoja įtakingi politikai

Panevėžio savivaldybėje ir jai priklausančiose įmonėse jau bemaž nebėra ribos tarp doros ir niekšybės.

Prieš mėnesį panevėžiečius pribloškė žinia apie „Panevėžio gatvių” bendrovės direktoriumi per milijonieriaus Gvido Drobužo protekcijas skirtą jo bičiulį Gintarą Petrauską.

Dabar naujiena – dar labiau pritrenkianti. Tas pats G.Petrauskas dar net nesušilęs kojų naujojoje darbovietėje sau į pagalbininkus pasikvietė kitą jųdviejų draugą – teismo belaukiantį susikompromitavusį pareigūną Deimantą Simanavičių.

Kaip teigia bylą tyrę pareigūnai, D.Simanavičiaus atvejis nėra panašus į kitas kyšininkavimo bylas, nes šiuo atveju iš anksto buvo sukurtas ir sklandžiai veikė visas nusikaltimo mechanizmas.

Dabar štai tokie susikompromitavę asmenys sulaukia prieglobsčio miesto valdžioje.

Tamsi dėmė netrukdė įdarbinti

Buvęs aukštas Panevėžio rajono policijos komisariato pareigūnas D.Simanavičius buvo nušalintas nuo pareigų tuoj po to, kai jam buvo pareikšti įtarimai kyšių ėmimu ir piktnaudžiavimu tarnyba.

Paprastai žmonėms, kurie užsitraukia tokį sunkų įtarimų šešėlį, būna nelengva įsidarbinti. Jų vengia netgi privačios bendrovės – tiek dėl įvaizdžio, tiek dėl menkų garantijų, jog įtariamieji nepridarys žalos.

Tačiau tamsi dėmė ant buvusio žinomo policininko munduro nepasirodė baisi savivaldybės įmonės atstovams. D.Simanavičiui buvo pasiūlytas darbas „Panevėžio gatvėse” darbų vykdytoju.

Darbą savo draugo vadovaujamoje įmonėje D.Simanavičius pradėjo prieš dvi savaites.

Sužinoję apie tai, kad pavaldžioje įmonėje įdarbintas nešvarios reputacijos panevėžietis, miesto savivaldybės atstovai net nesureagavo.

Instrukcijose nėra parašyta

„Nežinau, niekur nėra parašyta, kad aš jo turėjau nepriimti”, – į žurnalistės klausimą, ar nebuvo kilę abejonių dėl sunkiais nusikaltimais kaltinamo D.Simanavičiaus įdarbinimo, atrėžė naujasis „Panevėžio gatvių” direktorius G.Petrauskas.

Anot G.Petrausko, atėjęs vadovauti į įmonę, jis rado ir su 8 klasių išsilavinimu dirbančius žmones, o D.Simanavičiaus inžinerinis išsilavinimas kaip tik tinka tokiam darbui. Buvęs policininkas pakeitęs jau 70-metį, į ligoninę atgulusį darbų vykdytoją Julių Slavinską.

Naujasis direktorius priminė, kad D.Simanavičius įdarbintas bandomajam laikotarpiui – 3 mėnesiams.

„Jis iniciatyvus, vykdo nurodymus, o vyresnio amžiaus darbuotojų – sunkesnės apsukos”, – gyrė naująjį darbuotoją, atsakingą už šaligatvių klojimą, direktorius.

Kadangi senasis darbuotojas susirgęs, tekę skubiai ieškoti naujo žmogaus. Tas ieškojimas buvęs paprastas – direktorius visų aplinkinių klausinėjęs, ar kas nenori eiti dirbti. Su oficialiais skelbimais apie ieškomą darbuotoją G.Petrauskas teigė neprasidėjęs, nes tai esą per ilgai užtrunka.

Vis dėlto G.Petrauskas neneigė, kad D.Simanavičius yra jo ir miesto tarybos nario G.Drobužo mokyklos laikų draugas, tuomet jie mokėsi paralelinėse klasėse.

Su G.Drobužo pagalba, kaip anksčiau „Panevėžio rytui” neneigė nei pats milijonierius, nei G.Petrauskas, pastarasis ir tapo „Panevėžio gatvių” bendrovės direktoriumi.

„Gerai, ko dar norite paklausti? O tai manęs žmonės laukia, reikia dirbti”, – nekantravo G.Petrauskas, per visą pokalbį su žurnaliste rodęs savo nepasitenkinimą, kad turi bendrauti su jam neparankiu asmeniu.

„Panevėžio rytas” buvo pirmasis, atskleidęs G.Petrausko įdarbinimo vingius per G.Drobužą, liberaldemokratų partijos atstovą vicemerą Kastytį Vainauską ir jiems palankius konservatorius.

Tai buvo, tai išvyko

Ne itin apsidžiaugė pokalbiu su „Panevėžio ryto” atstove ir D.Simanavičius. Maža to, jis leido sau būti netgi atžariam.

Beje, šį darbuotoją surasti telefonu buvo itin sunku. Net dvi „Panevėžio gatvių” sekretoriato darbuotojos atsisakė pasakyti D.Simanavičiaus mobilųjį telefoną.

Viena sekretorė patarė pa-skambinti po 5 minučių – ji pažadėjo įspėti apie tai visai kažkur netoliese vaikščiojantį D.Simanavičių. Tačiau po nurodyto laiko D.Simanavičius, tos pačios sekretorės žodžiais, jau buvo išvykęs.

Neskubėjo diktuoti savo pavaldinio mobiliojo telefono numerio ir jo viršininkas G.Petrauskas. Tik įspėjus, kad žurnalistei teks vykti ieškoti D.Simanavičiaus po objektus, direktorius teikėsi įvykdyti tai, ko prašomas.

Atmintyje – juoda dėmė

Pokalbį su D.Simanavičiumi žurnalistė pradėjo nuo klausimo, kokiame objekte jis dabar yra, kad taip labai sunku surasti.

„Kodėl turiu jums atsiskaitinėti? Koks jums skirtumas? Geriau ko nors normaliai paklaustumėt, nei čia niekus tauzijat”, – aiškiai suirzęs atsikirtinėjo buvęs aukštas policijos pareigūnas.

Po klausimo apie naująjį darbą D.Simanavičius mandagus išbuvo gal tik minutę, atsakė: „Ačiū, sekasi gerai”. Vėliau vėl tėškė.

„O kaip jūs įsidarbinote?” – taip jis reagavo į analogišką klausimą jam.

Galop pašnekovas pareiškė, kad įsidarbinimo „Panevėžio gatvėse” aplinkybių jis neprisimena.

Savo bičiulystės ryšių su G.Drobužu ir G.Petrausku D.Simanavičius net nebandė išsiginti.

Kokią sumą laikytų pinigais?

Neseniai buvęs pareigūnas spaudai yra pareiškęs, kad norint gauti tokį menkai atlyginamą darbą, kokį jis dabar gavo, pažintys net nereikalingos. Iš to buvo galima suprasti, kad 1500 litų neatskaičius mokesčių D.Simanavičiui – ne pinigai.

Tai koks atlyginimas kyšių ėmimu įtariamam pareigūnui yra pinigai?

Tačiau kalbėdamas su „Panevėžio rytu” D.Simanavičius tokių teiginių išsigynė. Jis tikino buvęs ne taip suprastas. Policijoje už savo darbą jis gaudavęs 2 tūkstančius litų.

Be darbo „Panevėžio gatvėse”, buvęs kelių policijos pareigūnas vakarais dar uždarbiauja vienoje vairavimo mokykloje dėstydamas vairavimo teoriją. Be to, pastaruoju metu D.Simanavičius turi dar vieną užsiėmimą. Kaip ir kiti įtariamieji, jis susipažįsta su baudžiamąja byla. Teismo laukiama jau bemaž po mėnesio.

Paklaustas, ar nesunku viską aprėpti, pašnekovas atsakė derinantis laiką.

„Manau, teismas bylą išnagrinės teisingai”, – taip trumpai tepanoro kalbėti apie savo ateities viltis D.Simanavičius.

Skandale – naujos detalės

Susikompromitavusio pareigūno priėmimas dirbti į savivaldybės įmonę – tik tąsa skandalo, prasidėjusio po G.Petrausko paskyrimo direktoriauti šioje įmonėje.

Tuomet, kai buvo įdarbintas miestui labiausiai nusipelniusiu žmogumi pernai išrinkto verslininko G.Drobužo bičiulis G.Petrauskas, „Panevėžio rytui” buvo bemaž neįmanoma apie tai ką nors sužinoti savivaldybėje.

Administracijos direktorius Visvaldas Matkevičius atostogavo, o jį pavadavusi Audronė Grainienė teigė apie tai nieko nežinanti.

Tik vėliau, kai prakalbo neapsikentęs valdžios intrigų iš Miesto ūkio skyriaus vedėjo pareigų savo noru pasitraukęs ilgametis vadovas Gediminas Juozaitis, paaiškėjo, kad A.Grainienė ne taip jau nieko ir nežinojo.

Būtent ši valdininkė pasirašė raštą, įgaliojantį visus savivaldybės atstovus „Panevėžio gatvių” susirinkime balsuoti už G.Petrausko kandidatūrą.

G.Juozaitis taip pat pasakė, kad vicemeras K.Vainauskas, kurio partijos atstovų sąrašuose miesto taryboje yra ir G.Drobužas, jam darė spaudimą.

Vicemeras liepęs perrašyti rekomendaciją G.Petrausko vardu, nors į direktorius jau iš anksto buvo numatytas vienas patyręs „Panevėžio gatvių” darbuotojas. G.Juozaitis tam nepakluso.

Valdininkė pasidavė jausmams

Užvakar A.Grainienė su žurnaliste kalbėjo kaip niekada tūžmingai ir nekonkrečiai. Laukiami konkretūs jos atsakymai į klausimus nuolat virsdavo nesuvokiamomis frazėmis: „O ką? Na ir ką?”

Praėjusią savaitę „Panevėžio rytas” aprašė konservatorių rietenas su socialliberalais, jose vienu pirmųjų smuikų grojo ir buvusi vaikų teisių gynėja, tačiau mažųjų interesus dabar pamynusi A.Grainienė. Tad galima buvo spėti, kad pašnekovė dar neatgavusi pusiausvyros dėl šių straipsnių.

Dėl G.Petrausko kandidatūros A.Grainienė prisipažino parašiusi įsakymą savivaldybės atstovams balsuoti už jį, nes taip nutarusi kolegija. O kolegijos žodis dabar – beveik šventas. Valdančioji dauguma su meru Vitu Matuzu priešakyje, kaip „Panevėžio rytas” jau rašė, praėjusių metų pabaigoje visiškai apkarpė savivaldybės administracijos direktoriaus galią – nurodė jam visus savo įsakymus derinti su kolegija.

Vis dėlto A.Grainienė pripažino, kad ją, esą kaip žmogų, nustebino D.Simanavičiaus priėmimas dirbti į savivaldybės įmonę. Jei teisingai rašiusi spauda, anot A.Grainienės, šis buvęs pareigūnas kaltinamas nešvariais reikalais.

Tačiau užuot pasakiusi, ar tokiu atveju savivaldybės atstovai imsis kokių priemonių, A.Grainienė vėl pasidavė jausmams ir ėmė piktintis, kad ją bandoma pastatyti į tą patį lygmenį su D.Simanavičiumi.

Negirdėjo moterų skundų

Prieš kelis mėnesius „Panevėžio rytas” rašė apie dar vieną D.Simanavičiaus bėdą – nesugebėjimą susikalbėti su namo bendrijos gyventojomis.

A.Smetonos gatvėje, šimtamečiame raudonų plytų name, dar būdamas pareigūnu beveik prieš dvejus metus D.Simanavičius kartu su žmona Danguole įsigijo butą. Vyras žmonai įrengė grožio saloną.

Neilgai trukus naujasis bendrijos narys tapo ir jos pirmininku, ėmė rūpintis naujo stogo dengimu.

Tačiau kai jau stogas buvo uždengtas, dvi gyventojos ėmė skųstis, kad jis kiauras. Liucija Usevičienė ir Marija Sunklodienė rodė nutekėjusias sienas, prastai uždengtą stogą, pasakojo, kaip baisu būna prie jų namo, kai užeina liūtis – krintantis vanduo stabdantis netgi automobilių eismą.

Tačiau pirmame aukšte grožio saloną įkūrusiam D.Simanavičiui, anot moterų, jau buvę nė motais, kad kenčia antro aukšto gyventojai. Jis su moteriškėmis net į kalbas nesileidęs.

Tada moterys jau ėmusios įtarti, kad toks arogantiškas pirmininkas, jeigu jis buvo nesąžiningas ir policijoje, galėjo pasipelnyti ir iš namo remonto sutarties. Moteriškėms atrodė neįtikėtinai brangiai atsi- ėjęs naujo stogo klojimas, nors ir buvo gauta lengvatinė paskola.

Tik susidomėjus „Panevėžio rytui” ir apie tai parašius, buvęs pareigūnas vėl prisiminė, kad yra bendrijos pirmininkas ir turi reaguoti į gyventojų skundus.

Teko įsikišti prokurorei

Prieš kelias dienas į „Panevėžio rytą” vėl kreipėsi abi namo gyventojos.

Moterys teigė, jog po sausros prasidėję lietūs vėl parodė, kad stogas – blogai uždengtas. Jis kiauras, ir tiek.

Netekusios kantrybės gyventojos nusprendusios ieškoti teisybės per teisėsaugą. Prokurorė moterims nurodžiusi, jog reikia pristatyti atliktų darbų sąmatą su jų piniginiu įvertinimu. Tačiau D.Simanavičius atsisakęs tą dokumentą duoti.

Galop tik prokurorei įsikišus, buvęs pareigūnas pateikė moterims ilgai lauktą dokumentą.

O vakar, kaip pasidžiaugė gyventojos, jau buvo pradėtas ir dar vienas stogo remontas.

Tikino moterų nerasdavęs

„Tada, po jūsų straipsnio, sudarėme komisiją. Viską išsiaiškinome. Niekur nelyja, bet jos ir toliau kas trys mėnesiai skundžiasi. Dabar butų ūkyje yra skundas, ir vėl kviesime komisijas”, – nemalonius bendrijos reikalus aiškino D.Simanavičius.

Pašnekovas nepripažino, kad vieną dokumentą pateikti gyventojoms jis buvo ragintas pačios prokurorės. Vyras tikino, esą jis tiesiog negalėjęs moteriškių rasti ir joms atiduoti to rašto.

D.Simanavičius dar kartą patikino, kad namo bendrijos pirmininku jis ėjęs jau žinodamas, kas jo laukia, tačiau nematęs kitos išeities, nes visi kiti tų pareigų kratėsi.

Pripažino savo kaltę

Kaip „Panevėžio rytas” rašė, Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai Panevėžio rajono policijos Viešosios tvarkos skyriaus viršininką D.Simanavičių sulaikė praėjusių metų spalio 24-osios rytą tiesiog darbo kabinete. Jam buvo pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo.

42 metų komisaras inspektorius pripažino savo kaltę, davė parodymus. Teismo sprendimu D.Simanavičius yra nušalintas nuo pareigų.

STT pareigūnai D.Simanavičių sulaikė po to, kai surinko nemažai informacijos apie nusikalstamą veiklą. Įtariama, kad už atlygį D.Simanavičius pagelbėdavo kelių eismo taisyklių pažeidėjams – jiems buvo paskiriamos švelnesnės baudos.

Prasižengėliams rasti kelią pas šį pareigūną padėdavo tarpininkai. D.Simanavičiaus bute per kratą rasta pinigų.

Šiuo metu įtarimai pareikšti iš viso 11-ai asmenų. Dauguma jų – kyšio davėjai bei tarpininkai, dar du – D.Simanavičiaus kolegos policininkai.

Bylą tiriantys pareigūnai teigia, kad ši byla nėra panaši į kitas policininkų kyšininkavimo bylas, nes D.Simanavičiaus atveju aiškiai matyti gerai parengta nusikaltimo darymo schema, sukurtas mechanizmas veikė sklandžiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.