Derybos: žingsnis į dešinę, į kairę ir atgal

Kilus valdžios suirutei, atsirado dar vienas lietuviškas politinis prietaras.

Jeigu dešiniųjų ir kairiųjų derybose pasirodo socialdemokratų lyderio, buvusio premjero Algirdo Brazausko patarėjas Juozas Bernatonis, – vaivorykštė, atrodo, nenušvis.

Dar pirmadienio vakare, baigiantis Lietuvos televizijos laidai „TV forumas”, vienas žurnalistas replikavo: socialdemokratų ketinimų rimtumas derėtis dėl vaivorykštės valdančiosios koalicijos paaiškės, jei antradienį į pokalbį su dešiniaisiais jie atsives J.Bernatonį.

Mat konservatoriai anksčiau ne kartą yra pareiškę, kad jiems kaip bendražygiai nepriimtini „trys kairieji B” – A.Brazauskas, Bronius Bradauskas ir J.Bernatonis.

Taigi šis socialdemokratas dešiniesiems – lyg raudonas audeklas buliui.

„Ką gi, derėtis teks vestis J.Bernatonį”, – taip pusiau juokais užvakar ištarė „TV forume” dalyvaujantis Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas, išvydęs, kad dauguma skambinančių žiūrovų nepritaria kairiųjų ir dešiniųjų sąjungai.

Šis žaismingas seniūno pasakytas pažadas vakar buvo įvykdytas. Į socialdemokratų konsultacijas su konservatoriais atvyko ir buvusio premjero patarėjas. Tiesa, pro atsargines duris.

Pasitvirtino ir prietaras, susijęs su J.Bernatoniu. Abiejų partijų derybininkų pokalbis buvo neilgas ir baigėsi niekuo.

Po susitikimo – nekalbūs

„Bet kuriuo atveju prezidento Valdo Adamkaus palinkėjimas susitikti socialdemokratams ir konservatoriams įvyko”, – tik tuo vakar galėjo pasidžiaugti kairiųjų derybininkas Gediminas Kirkilas.

Pokalbio dalyviai, ypač konservatoriai, atrodė sudirgę. Politikai tvirtino, kad konsultacijos dėl galimos plačios koalicijos formavimo bus tęsiamos, tačiau apie jų baigtį kalbėjo aptakiai.

„Tikime, kad galima nuo konsultacijų pereiti prie sutarimų, bet šiandien ką nors daugiau pasakyti būtų anksti”, – tiek žodžių surado konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Iškart po pokalbio ne ką iškalbingesnis buvo ir laikinasis krašto apsaugos ministras G.Kirkilas.

A.Kubilių ypač baugina partijos narių nuomonė dėl galimos sąjungos su kairiaisiais.

Tačiau dešiniesiems baisiau būti jau negali – ypač po to, kai konservatoriai pasirašė Proveržio susitarimą su Artūro Paulausko vadovaujamais socialliberalais.

Vieni į kitus žvelgia įtariai

Socialdemokratai vakar ir toliau aiškino, kad derybas žlugdo konservatoriai, kurie prieš artėjančius savivaldos rinkimus esą nenori teptis rankų valdžia.

Dešinieji kaltino socialdemokratus. Konservatoriai netiki savo politinių varžovų nuoširdumu.

Juos vakar supykdė ir kairiųjų siūlymas susitikti ne kur nors neutralioje vietoje, bet Socialdemokratų partijos būstinėje. Dešinieji šį siūlymą iš karto atmetė. Buvo susitarta kalbėtis Seime.

Konservatoriai taip pat įsitikinę, kad socialdemokratai veikia keliais frontais. Šis įtarimas dar labiau sustiprėjo, kai socialdemokratai pasiūlė susitikti be kitų galimų koalicijos partnerių, nors, dešiniųjų teigimu, išvakarėse susitarta kitaip.

Privertė suklusti partnerius

Socialdemokratų manevras su konservatoriais derėtis atskirai nuo kitų galimų koalicijos dalyvių vakar sudirgino ir kairiųjų partnerius valstiečius liaudininkus.

Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė ilgai negalėjo patikėti, kad socialdemokratai jau vieni derasi su dešiniaisiais. Sutarta, kad naujai kuriamos kairiųjų centro koalicijos partneriai derins veiksmus.

Socialdemokratų žingsnis buvo netikėtas ir prie šio bloko vakar prisišliejusiems Pilietinės demokratijos frakcijos nariams.

Tačiau G.Kirkilas vakar aiškino po susitikimo su V.Adamkumi supratęs, kad šalies vadovas nori matyti dviejų partijų – socialdemokratų ir konservatorių – derybas.

Tuo tarpu A.Kubilius teigė, kad su prezidentu buvo sutarta, jog partijos tarsis ne atskirai, bet susitikinės blokų lyderiai.

Dviese susitarti lengviau

Vakar vakare G.Kirkilas „Lietuvos rytui” aiškino, kad svarbiausia šiose derybose yra susitarti dėl koalicijos sudėties, taip pat – kas bus premjeras ir Seimo pirmininkas.

O tai padaryti daug lengviau, jeigu tartųsi dvi dabar įtakingiausios frakcijos be savo naujų partnerių.

Ne mažiau svarbu ir suderinti būsimosios Vyriausybės programą, kurią abi partijos kol kas įsivaizduoja skirtingai. Šiandien abi šios politinės jėgos turėtų pateikti savo pasiūlymus.

Kairieji yra numatę dar vieną tolesnių įvykių raidos variantą – sudaryti koaliciją su Proveržio bloku, suformuoti Vyriausybę, o kitų metų pradžioje skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus, kurie sutaptų su numatytais savivaldybių rinkimais.

Ekspremjeras priekaištų neturi

Tikimybės, kad socialdemokratams pavyks susitarti su konservatoriais, esą kol kas nelaidoja ir atsistatydinęs socialdemokratų premjeras Algirdas Brazauskas.

Tokią partijos lyderio nuomonę perdavęs G.Kirkilas vakar „Lietuvos rytui” tvirtino, kad ekspremjeras nereiškia priekaištų dėl derybų eigos: „Turime įgaliojimus derėtis kietai ir teisingai. Partijos pirmininkas pritaria prezidento siūlymui derėtis su konservatoriais.

Nuo šių derybų priklauso, ar dešinieji ir kairieji gali sugebėti sujungti programas bei rasti kompromisą tarp dešiniųjų ir kairiųjų vertybių”.

Nori atsijoti trukdžius

Socialdemokratų noras su konservatoriais kalbėtis atskirai vakar Seime buvo aiškinamas tuo, kad kairieji plataus spektro koalicijoje esą neįsivaizduoja kai kurių Proveržio bloko dalyvių, pavyzdžiui, iš ankstesnės koalicijos pasitraukusių socialliberalų.

Kairieji nenorėtų, kad galimoje plataus spektro politinių jėgų koalicijoje dominuotų Proveržio susitarimo atstovai. Tokiu atveju gauti premjero postą daugiausia šansų turėtų konservatorių kandidatas A.Kubilius, bet socialdemokratai irgi nenori prarasti Vyriausybės kontrolės.

Tuo tarpu konservatoriai nenori, kad derybose dalyvautų Darbo partijos būstinėje per kratas rastoje juodojoje buhalterijoje pėdsakų galėję palikti Viktoro Muntiano vadovaujamos partijos atstovai.

A.Kubiliaus bendražygiai vaivorykštės koalicijoje nepageidauja matyti ir susikompromitavusio Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujamų liberalcentristų.

Centro kairė plečiasi

Kol konservatoriai itin priekabiai žvalgosi į galimą kompaniją, kairieji nesnaudžia.

Socialdemokratai ir valstiečiai liaudininkai vakar pritarė, kad bendradarbiavimo sutartis būtų pasirašyta ir su Pilietinės demokratijos frakcija.

Neoficialiomis žiniomis, socialdemokratai viliasi, kad ši frakcija dar gali pritraukti balsų iš Darbo partijos. Vakar centro kairės bloko derybininkai taip pat buvo susitikę su aštuonias vietas parlamente turinčios Liberalų ir centro sąjungos derybininkais.

Neatmetama, kad su jais jau ketvirtadienį bus pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas. Tokiu atveju ši koalicija padidėtų iki 53 vietų.

Tačiau nors liberalcentristai bijo atsidurti susitarimų dėl valdžios dalybų užribyje, kol kas nuo aiškaus atsakymo susilaiko.

Liberalcentristai vakar buvo susitikę ir su socialliberalais.

Darbo partijoje – sumaištis

Pilietinės demokratijos partijos vadovas Viktoras Muntianas vakar pakartojo, kad jo anksčiau ne kartą minėta sąlyga, jog Darbo partija negali būti naujoje koalicijoje, – tebegalioja.

V.Muntianas teigė, kad šios sąlygos laikosi visos į koalicinį branduolį susibūrusios frakcijos. Bet jis neslėpė, kad tikisi Darbo partijos frakcijos nubyrėjimo.

Prognozuojama, kad jis prasidės po Darbo partijos tarybos sprendimo, kuriame greičiausiai bus nuspręsta trauktis į opoziciją. Tačiau tokia perspektyva nevilioja daugelio šios partijos narių. Šaltinių teigimu, dėl savo ateities ypač susirūpinę laikinieji ministrai Gintautas Bužinskas ir Gintaras Furmanavičius.

Kai kurių šaltinių teigimu, Darbo partijos frakcijos narių grupė, kuri norėtų savarankiškai derėtis dėl dalyvavimo valdančiojoje daugumoje, šiuo metu buriasi apie laikinai ūkio ministro pareigas einantį Seimo narį Kęstutį Daukšį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.