Kompiuteriniai žaidimai – vyrų svajų išsipildymas

Vairuotojo svajonė – pamatyti, kaip spidometro rodyklė pasiekia 400 kilometrų per valandą greitį.

Tačiau vienus vairuotojus riboja kelio ženklai, kitus – ne itin galingi automobiliai. Greičio ir adrenalino troškimą galima legaliai patenkinti žaidžiant kompiuterinius žaidimus.

Visi skirtingi

Yra daugybė kompiuterinių žaidimų apie automobilius. Galima išskirti dvi pagrindines grupes. Tai arkadiniai žaidimai bei simuliatoriai.

Arkadiniai žaidimai yra netikroviški. Žaidėjas juose gali ne tik pasiekti 3000 kilometrų per valandą greitį, tačiau ir skraidyti, šaudyti, sprogdinti, kiek širdis geidžia.

Simuliatoriai yra tikroviškesni. Tai „Formulės 1”, ralio ar gatvių lenktynių imitacijos.

Anot parduotuvės „Vaizdų pasaulis” pardavėjo Ernesto Karpušenkos, kompiuteriniai žaidimai automobiline tematika sudaro trečdalį visų jų parduodamų žaidimų ir taip pat sudaro trečdalį visų turimų žaidimų.

Pasak E.Karpušenkos, tokius žaidimus perka ne vien jaunimas. Didelę dalį pirkėjų sudaro jau suaugę vyrai. Originalus žaidimas asmeniniam kompiuteriui kainuoja apie 80 litų.

Atsiųsti iš Rusijos – nuo 20 iki 30 litų. Atskirą vietą lentynose užima žaidimai, skirti kompiuteriams „Playstation”. Jie kainuoja apie 200 litų.

Vyriškos svajonės

Anot E.Karpušenkos, šiuo metu populiariausi yra tikroviški žaidimai. Pirkėjai ypač mėgsta žaidimus, kuriuose imituojamos gatvių lenktynės. Tokie žaidimai labai išpopuliarėjo po filmo „Greiti ir įsiutę” bei jo tęsinio.

Kompiuterinius žaidimus automobiline tematika mėgsta ir svajojantys vairuoti, ir jau turintys automobilius vyrai. Virtualioje žaidimo erdvėje galima pasirinkti kokią tik nori automobilio markę. O tikrovėje ne kiekvienas gali vairuoti naujausią „Ferrari”.

Kai kurie žaidimai suteikia galimybę patobulinti savo vairuojamas transporto priemones. Analogiškai, kaip ir tikrovėje, galima keisti automobilio apdailą, variklio galingumą. Kai kurie brangesni tikroviški žaidimai suteikia galimybę pasijusti vieno ar kito garsaus lenktynininko kailyje. Galima virtualiai išmėginti jų pravažiuojamas trasas ir automobilius.

Arkadiniai žaidimai greičio ir azarto fanatikams leidžia patirti tikrovėje neįmanomus greičius. Žaidimas sujungia lenktyninius ir kovinius elementus. Nemėgstantys policijos žaidimuose gali panaudoti savo ginkluotę prieš juos. Pasiekus finišą, gaunamas apdovanojimas.

Naudinga praktiškai

Anot E.Karpušenkos, kai kurie žaidimai gali pagerinti netgi praktinio vairavimo įgūdžius. Jei žaidžiama naudojantis vairu, kai kurie žaidimai leidžia pajusti trasą taip, lyg būtų sėdima tikrame automobilyje. Žaisdamas tokį žaidimą, žmogus junta, kokiose situacijose sunkiau išsukti vairą, koks jausmas patiriamas važiuojant žvyrkeliu ar lekiant didžiuliu greičiu ir darant staigius posūkius.

Psichologai menkina

Kompiuterinius žaidimus psichologai vertina prieštaringai.

Pasak Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakulteto docentės Audronės Liniauskaitės, galima pastebėti ir teigiamą, ir neigiamą kompiuterinių žaidimų įtaką žmonėms.

Anot docentės, kompiuteriniai žaidimai gali pasitarnauti gerinant praktinio vairavimo įgūdžius – gerėja žaidėjo reakcija. Kitiems žaidimai padeda sumažinti nerimą, tarnauja kaip prieglauda, kur galima pabėgti nuo nesėkmių realiame gyvenime.

Čia, pasak doc. A.Liniauskaitės, galima pastebėti ir neigiamą žaidimų įtaką. Per didelis įsitraukimas į virtualią tikrovę gali virsti priklausomybės liga.

Klaipėdos 13-14 metų moksleivių populiariausias laisvalaikio leidimo būdas yra kompiuteriniai žaidimai – prie ekrano kai kurie praleidžia po 8 valandas per parą. Mėgstamiausias jaunimo žaidimas yra būtent automobilinis „Need for speed”, kuriame imituojamos gatvių lenktynės be taisyklių.

Anot docentės, kita didelė grėsmė, pastebima psichologų, yra tai, kad, žaisdami kompiuterinius žaidimus, žmonės mokosi žiauraus elgesio.

Žiaurumo išmokstama ir stebint televiziją, tačiau kompiuteriniuose žaidimuose viskas vyksta kur kas greičiau, nes žaidėjas pats dalyvauja veiksme.

Taip pat kompiuteriniai žaidimai didina žmonių vienišumą. Užuot bendravę su aplinkiniais, žmonės leidžia laiką su kompiuteriu.

A.Liniauskaitės nuomone, suaugę vyrai, leidžiantys laiką su kompiuteriniais žaidimais, vagia laiką, kurį turėtų skirti šeimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Kompiuteriniai žaidimai – vyrų svajų išsipildymas"

  1. Mersedes-Benns lektynės

    Jiaga

  2. 8iyujiyyyyyyyyyy

    🙂 😀 😉 😛 🙁 😥 😮 😐 😳 8) 🙄 😕 😡 👿 😯 💡

  3. BICAS45

    Jiega

  4. tomas

    is kur parsisiusti sita heima

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.