Nemuno salos projektas sudomino FNTT pareigūnus

Teisėsaugininkai susidomėjo kauniečio architekto Eugenijaus Miliūno ir Kauno savivaldybės sandoriu

Kaunietis architektas Eugenijus Miliūnas tikina, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai jokių klausimų jam nepateikė, tiesiog paėmė visus su sporto rūmų Nemuno saloje projektavimu susijusius dokumentus.

Įžvelgia prancūzų pėdsaką

LŽ paklaustas, kodėl pareigūnai tik dabar susidomėjo senomis sutartimis, Miliūnas teigė įtariąs, kad tikriausiai norima jį priversti atsisakyti vadovauti sporto rūmų Nemuno saloje projektui. Architektas rodė jau savaitę jam siuntinėjamus prancūzų teisininkų laiškus, kuriuose jis raginamas įtraukti į tarp jo ir saavivaldybės pasirašytą sutartį taip pat ir prancūzus. Pastarieji, pasak Miliūno, taip įgytų teisę pasinaudoti jo parengtu projektu ir darbus galėtų tęsti vieni. Neturėdami Miliūno sutikimo prancūzai gali derėtis tik dėl rūmų statybos ir ekslpoatavimo. Tai, kad prancūzai buvo kviečiami dalyvauti tik koncesijos konkurse ir statyti sporto rūmus pagal jau parengtą Miliūno projektą, LŽ patvirtino ir sporto rūmų statybos sąlygas rengusio savivaldybės Statybos skyriaus vadovas Vigimantas Abramavičius.

Patikrinimų dar bus

Pareigūnų susidomėjimas būtent Nemuno salos projektu, regis, nestebina nei vietos architektų, nei valdininkų. Tiesa, Miliūno kolegos puse lūpų kalba, kad architektui itin palankiomis sąlygomis atiteko neblogas kąsnelis „valdiško pyrago”, tačiau valdininkai tokias kalbas sieja su paprasčiausiu profesiniu pavydu.

LŽ kalbintas Abramavičius prognozavo, kad tokių patikrinimų iki statybų pabaigos bus dar ne vienas, esą tikrai yra tuo suinteresuotų žmonių. Tačiau viešai įvardyti juos valdininkas atsisakė. Abramavičius tvirtino, kad visi numatyti darbai, už kuriuos jau sumokėta Miliūnui, atlikti. Juo labiau kad pakeitus planuotą statybos vietą architektui tik padaugėjo darbo – reikėjo projektuoti ir visą infrastruktūrą.

Priminsime, kad 1998 metų spalį Kauno miesto savivaldybė ir architekto Miliūno studija sudarė sutartį dėl sporto rūmų projektavimo Žukausko ir Lukšio gatvių sankryžoje. Šio sandorio vertė beveik 4 mln. litų. Po 5 metų buvo nuspręsta, kad sporto rūmai bus statomi Nemuno saloje. Tačiau architekto sutartis su savivaldybe tada liko galioti. Šiemet paaiškėjus, kad į sporto rūmų koncesininkus pretenduojanti prancūzų firma Nemuno saloje nori įgyvendinti savo projektą, sutartis su Miliūnu buvo nutraukta. Tiesa, dar praėjusią savaitę miesto meras Arvydas Garbaravičius per spaudos konferenciją paklaustas apie Miliūno projekto likimą tvirtino, kad jis bus įtrauktas į prancūzų pasiūlymą. Neoficialiai teigiama, kad prancūzai nori pašalinti Miliūną iš „žaidimo”, nes jo dalyvavimas projekte kliudo jų sumanymams. Kalbama, kad per savaitę nepavykus susitarti su prancūzais, jie gali apskritai trauktis iš projekto. Iš viso Kauno savivaldybė Miliūnui yra sumokėjusi per 2,5 mln. litų. Šiuo metu dar nepanaudota 1,2 mln. litų.

FNTT Kauno apskrities skyriaus pareigūnai nuo komentarų susilaiko ir teigia, kad ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas, tiesiog vyksta patikrinimas. LŽ žiniomis, pareigūnai domisi ir dar vienu Miliūno projektu – Šiaulių Aukštabalio daugiafunkciniu kompleksu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.