„Adobe” ir „Microsoft” parodė viena kitai špygą

Naujasis „Microsoft Office 2007” programų rinkinys turi daug naudingų funkcijų. „Adobe” nuomone, jų net per daug. Kompanija pareikalavo, kad iš naujo programų rinkinio „Microsoft” pašalintų galimybę sukurti PDF ir XPS rinkmenas.

PDF tipo dokumentai tapo įprastu keitimosi duomenimis formatu, kai gavėjui norima pateikti dokumentą taip, kaip sumanė kūrėjas. Tačiau iki šiol tam, kad „Microsoft Office” biuro programų rinkinys galėtų sukurti PDF tipo rinkmenas, į kompiuterį turėjo būti įdiegta papildoma programa, kurios kaina gali siekti du tūkstančius litų. „Microsoft” nusprendė užtaisyti šią spragą ir tuo įsiutino „Adobe”, mat ši prarastų nemažai klientų, kuriems galėtų parduoti 1300 – 2000 Lt kainuojančią „Adobe Acrobat” programą.

Jau įprasta, kad „Microsoft” apkaltinta piktnaudžiavimu monopolininko padėtimi. Derybų metu „Microsoft” sutiko iš „Microsoft Office 2007” programų rinkinio pašalinti funkcijas, leidžiančias sukurti PDF ir XPS („Microsoft” sukurtas PDF analogas, taigi – PDF konkurentas) rinkmenas. Šiuos priedus kompanija planuoja nemokamai pateikti specialiame „Microsoft Office” svetainės skyriuje. Tačiau „Microsoft” nesutiko paklusti „Adobe” reikalavimui – papildomai apmokestinti vartotojų, norinčių įdiegti minėtas PDF bei XPS rinkmenų kūrimo funkciją. Tuo derybos už uždarų durų baigėsi. „Microsoft” atstovo Davido Heinerio teigimu, tikėtina, kad „Adobe” kreipsis į teismą.

„Adobe” daugiausia pajamų gauna iš grafikos ir maketavimo darbams skirtų programų. Viena jų – „Adobe Acrobat”, leidžianti sukurti atviro PDF formato rinkmenas. Šioms rinkmenoms peržiūrėti „Adobe” siūlo nemokamą programą „Adobe Acrobat Reader”, tačiau, be jos, PDF tipo rinkmenas gali atverti šimtai kitų programų. Rinkoje taip pat yra ne viena nemokama programa, pavyzdžiui, „Alladin GhostScript” ar „Pdf995”, galinti sukurti šio tipo rinkmenas. Galų gale nemokamai platinamas atvirojo kodo „OpenOffice.org” biuro programų rinkinys jau antri metai taip pat gali sukurti PDF rinkmeną iš bet kurio atversto dokumento.

Taigi kompanijai „Adobe” ėmus justi vis didėjančią „Microsoft” konkurencijos grėsmę visiems atviras PDF dokumentų formatas staiga kai kuriems rinkos žaidėjams tapo uždaras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.