„PKN Orlen” greitų pokyčių degalų rinkoje nelemtų

Lenkijos koncernui „PKN Orlen” perėmus „Mažeikių naftos” kontrolę prognozuojama, kad ir lietuviškos degalinės gali būti perimamos. Didmeninių kainų didinimo didieji degalų prekybininkai nebijo – importo keliai jau seniai išbandyti.

„PKN Orlen” lietuviams kol kas atsisako pateikti komentarų apie savo strategiją Lietuvos mažmeninėje rinkoje – kalbės tik perėmus „Mažeikių naftos” kontrolę. Tačiau nepriklausomas Lenkijos degalų rinkos ekspertas Maciejus Janiecas (Maciej Janiec) kalba, kad naftos koncernas lenkams jau dėstė savo planus lietuviškoje mažmeninėje degalų rinkoje – čia planuojama turėti iki 200 degalinių, rašo dienraštis „Verslo žinios”.

Dabar „Mažeikių naftos” valdoma bendrovė „Ventus-nafta” yra 36 degalinių tinklo operatorė. 27 degalinės priklauso pačiai įmonei, 9 degalinės dirba pagal frančizę.

M. Janiecas komentavo, kad nesitiki jokių reikšmingų pokyčių pirmus 9-12 mėnesių po „PKN Orlen” sandorių su „Jukos”, Lietuvos Vyriausybe užbaigimo.

„Reikės 9-12 mėnesių, kol „PKN Orlen” gali pradėti agresyvią vietinių degalinių perėmimo kampaniją, nes statyti naujas degalines reikia daug laiko”, – aiškino ekspertas. Jis abejoja, ar naujasis „Mažeikių naftos” savininkas bent pirmais valdymo metais ryšis branginti degalus.

„Galbūt koncernas, net šiek tiek mažindamas kainas, bandys įtikinti Vyriausybę, visuomenę, kad jis yra „geras”. Dabar mažmeninės kainos Lietuvoje nustatytos mažmenininkų, o kadangi „Mažeikių nafta” šito segmento nekontroliuoja, aš nesitikiu, kad bus esminių pokyčių, kol „Mažeikių nafta” valdys dabartinį degalinių tinklą”, – svarstė M. Janiecas.

Tačiau jei būtų keičiama didmeninės kainos kainodara, anot eksperto, „pamatysime, kaip „PKN Orlen” galės veikti tokioje aplinkoje”, nes mažmenininkai gali įsivežti degalų „iš kur tik nori”.

Bendrovės „Lukoil Baltija” mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas sakė, kad bet kokiu atveju greitų permainų nesitikima – pati rinka yra jau nusistovėjusi, veikia rinkos savireguliacijos mechanizmai.

„Neste Lietuvos” mažmeninės prekybos vadovas Ringaudas Steikūnas prognozavo, kad, vargu ar lenkų koncernas tenkinsis dabartiniu „Mažeikių naftos” degalinių tinklu.

R. Turlinskas svarstė, kad „PKN Orlen” gali atsirasti pagunda didinti didmenines degalų kainas – gamyklai pirkti paimti dideli kreditai.

Tačiau didmenininkai tikino, kad tokia galimybė jų negąsdina – nesunkiai galima degalus importuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.