Po nepasitenkinimo bangos – naujas sprendimas dėl Švėkšnos

Didelį atgarsį sukėlęs Raudonojo Kryžiaus ir LNK televizijos sprendimas skirti nuo gaisro nukentėjusiems Švėkšnos gyventojams duoti tik dalį surinktų lėšų buvo pakeistas.

Televizijos išplatintame pranešime teigiama, kad visi Lietuvos žmonių suaukoti pinigai bus pervesti nukentėjusiems gaisre Švėkšnoje.

Anot pranešimo, visa suaukotų pinigų suma, per 600 tūkstančių litų, bus pervesti į Švėkšnos padegėlių fondą, kuris juos padalys gaisre nukentėjusioms šeimoms.

Anksčiau buvo skelbta, kad už suaukotus pinigus bus statomi paramos namai.

Pirminis sprendimas pakeistas atsižvelgus į aukojusiųjų ir Švėkšnos bendruomenės nuomonę.Į Raudonojo kryžiaus ir LNK akciją padėti didžiuliame gaisre nukentėjusiems atsiliepė tūkstančiai žmonių, kurie per savaitę trumposiomis žinutėmis suaukojo 643 805 litus. Galutinė suma paaiškės, kai aukotojai apmokės sąskaitas telekomunikacijų bendrovėms. Sprendimas steigti paramos namus buvo priimtas po išsamios diskusijos su visais paramos teikėjais.

Tačiau sulaukus kitokios aukotojų ir nukentėjusiųjų nuomonės, sprendimas buvo pakeistas, nors, anot pranešimo rengėjų, ir nėra manoma, kad jis pats geriausias. Visos aukos bus pervestos į Švėkšnos padegėlių fondą, kuris ir skirstys pinigus nukentėjusioms gaisre šeimoms. Fondo darbe dalyvaus gaisre nukentėjusiųjų šeimų, Šilutės rajono ir Švėkšnos seniūnijos atstovai. Fondas bus visiškai atsakingas už pinigų skirstymą.

Paramos akcijos iniciatoriai Raudonasis kryžius ir LNK dėkoja visiems aukojusiems žmonėms. Jų gerumas ir atjauta pranoko visus lūkesčius. „Apgailestauju, jei pirminis sprendimas sukėlė kai kurių aukojusių žmonių abejones ir pasipiktinimą. Tikimės, kad dar ne kartą visi sykiu ištiesime pagalbos ranką patekusiems į nelaimę, – sako Raudonojo Kryžiaus draugijos pirmininkas A.Jonkus. Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis teigė, kad paramos namų idėja jam pasirodė labai graži, bet padegėliai ją sutiko labai neigiamai. „Miestelyje kilo didelis nepasitenkinimas – visi nori pinigų. Gal skirstydami Švėkšnos padegėlių fondą vis dėlto vietinius žmones įkalbėsime tam tikrą dalį pinigų palikti paramos namams. Štai Švėkšnoje vėl kilo gaisras, sudegė sodyba, be namų liko penkių asmenų šeima. Jei turėtumėme tokius namus, iš karto galėtumėme padėti”, sakė seniūnas.

Sprendimas šokiravo

Sužinoję, kad LNK televizijos rengtos akcijos metu suaukoti pinigai jų nepasieks, švėkšniškiai pasijuto apgauti, rašo dienraštis L.T.

Padegėliams iš surinkto daugiau nei pusės milijono nubyrės tik dešimtadalis. Žmonės ketina kreiptis į advokatus ir bylinėtis dėl surinktų pinigų, kai naudojamasi padegėlių nelaime.

„Jaučiuosi kaip panaudotas prezervatyvas. Televizija ir Raudonasis Kryžius pasinaudojo mūsų nelaime. Akcijos metu reikėjo skelbti, kad pinigus renkate globos namams, kažin kiek žmonių tuomet būtų aukoję?” – piktinosi Švėkšnos (Šilutės r.) gaisre namų netekęs 40 metų Gediminas Kandrotavičius.

Paskelbė vakar

Iš Vilniaus į Švėkšną seniūno Alfredo Šepučio parvežta žinia, kad LNK televizijos ir Raudonojo Kryžiaus skelbtos akcijos organizatoriai nusprendė pusę milijono skirti laikinos globos namams, žmones pribloškė.

Jau oficialiai skelbiama, kad per akciją gyventojai Švėkšnos padegėliams suaukojo 643 805 litus, dar 20 tūkstančių pasiekė Raudonojo Kryžiaus sąskaitą. Išreklamuotos akcijos metu iš viso paaukota 663 805 litai.

Vakar išplatintame pranešime nurodoma, kad nuo gaisro nukentėjusiems žmonėms iš šios sumos nubyrės tik dešimtadalis – 60 tūkstančių litų.

Kada šios lėšos pasieks be namų likusius žmones, sunku prognozuoti, nes į Švėkšnos fondą šie pinigai bus pervesti tik po dviejų mėnesių.

Fondą turėtų pasiekti ir prezidento Valdo Adamkaus paaukoti bei Zig­manto Balčyčio fondo skirti pinigai. Taip pat žadama skirti lėšų iš Vyriausybės rezervo fondo.

Tačiau žmonės piktinasi penimi tik pažadais. Padegėliai prognozuoja, kad padalijus fondą jiems nubyrės geriausiu atveju po 20 tūkstančių litų, už kuriuos naujų sodybų žmonės neįsigis.

„Mums reikia gyventi dabar ir kuo greičiau tvarkytis stogo virš galvos prob­lemas. Vasara netruks praeiti. Ką bespėsime padaryti artėjant rudeniui”, – sakė padegėlis G.Kandrotavičius.

Planavo statyti prieglaudą

Trečiadienį Vilniuje susirinkę labdaros organizatoriai nusprendė, kad neva laikantis Europoje taikomos praktikos geriau yra pastatyti Švėkšnoje laikinus globos namus. Juose galės apsigyventi ne tik gaisre nukentėjusios šeimos, bet ir ateityje nelaimių ištikti rajono gyventojai. Manoma, kad pastatyti tokius namus reikės pusantrų metų, nes vien detalusis planas rengiamas šešis mėnesius

„Kam ta reklama ir organizuota labdara, nieko, ką turėjome, mes neatgausime. Globos namuose mes neturėsime paveldėjimo teisės. Mums numirus, vaikai eis į gatvę. Juk liepsnose pražuvo mūsų namai”, – piktinosi Švėkšnos padegėlis G.Kandrotavičius.

Švėkšniškiai akcijos organizatorių sprendimą tokią sumą skirti globos namams vadina mažų mažiausiai neskaidria. „Mūsų nelaimės vardu surinko pinigus ir spręs socialines problemas, už kurias atsakinga savivaldybė. O mes? Žmones jaudino mūsų dalia, todėl tiek aukota. Dabar už tuos pinigus statys baraką socialiai remtiniems”, – piktinosi Švėkšnos padegėlis.

Nušlavė namus

Gegužės 10-ąją miestelį nusiaubęs gaisras nušlavė penkis gyvenamuosius namus ir tiek pat ūkinių, dar penkių sodybų visiškai supleškėjo stogai, išdužo langai, visas turtas paskendo vandenyje. Iš viso per gaisrą nukentėjo 20 šeimų. Švėkšnos padegėliai gaisro nuostolius įvertino 750 tūkstančių litų.

Be stogo virš galvos likusios septynios šeimos, apsidžiaugusios LNK televizijos kanalo rengtos akcijos sėkme, jau susirado sodybas ar butus. Žmonės, tikėdami iš paramos juos nusipirkti, jau yra sumokėję rankpinigius. Padegėliai kol kas gavo tik po 187 litus savivaldybės skirtos pašalpos ir draudimo išmokas, kurios siekė 37 tūkstančius litų.

Dar po tūkstantį litų gavo namų savininkai, po 500 litų – nuomininkai ir po 300 litų – sužeistieji.

Šie pinigai buvo padalyti iš Švėkšnos seniūnijos iniciatyva surinktų pinigų. Taip pat kelios šeimos gavo televizorius ar kitą buitinę techniką, kurią tiesiai į seniūniją atvežė ir paaukojo Lietuvos žmonės.

„Džiaugiuosi šia akcija”, – teigė Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis. Jo teigimu, nukentėjusiems švėkšniškiams buvo pasiūlyta net 11 sodybų, tačiau esą žmonės jų atsisakė.

Komentarai

LNK atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius

LNK inicijavo susitikimą, kuriame dalyvavo Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos pirmininkas Artūras Jonkus, draugijos generalinė sekretorė Reda Šidlauskienė, Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis bei Šilutės rajono savivaldybės atstovai. Priimtas bendras sprendimas. Būtų buvę paprasčiausia tiesiog imti ir padalyti tuos pinigus.

Tačiau atsirado nepatenkintų žmonių, pavyzdžiui, viena moteriškė, kuri savo namą spėjo užgesinti. Esą būtų buvę geriau, jei jis būtų sudegęs – pinigai dideli. Norėjome rasti tokį sprendimą, kad visos pusės liktų patenkintos.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos pirmininkas Artūras Jonkus

Savivaldybė ir seniūnija apskaičiavo žalą – 500 000 litų ir išsiuntė prašymą Vyriausybei, kad padengtų nuostolius. Kitas šaltinis – žmonių suaukotas fondas, į kurį su LNK pagalba žmonės pervedė daugiau kaip 600 000 litų. Iš jų 60 tūkstančių bus paskirstyta žmonėms.

Švėkšnos padegėliams bus padalytas Švėkšnos fondas, per 100 tūkstančių litų. Jame – prezidento Valdo Adamkaus, Zigmanto Balčyčio fondo ir kitos aukos švėkšniškiams. Nelaimės ištiktiems žmonėms buvo pasiūlyta 11 sodybų.

Sprendimas paskirstyti nukentėjusiems likusią pusę milijono sukeltų nesusipratimų ir tarp aukojusių žmonių, ir tarp tų, kurie apskritai yra nukentėję tame rajone. Sudėjus viską, kompensacija gerokai viršytų gaisro nuostolius.

Visada gali atsirasti tokių, kurie bus nepatenkinti. Bet bandome užkirsti kelią tam, kad iš nelaimių vieni nepradėtų pelnytis, o kiti nusivylę nenustotų aukoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Po nepasitenkinimo bangos – naujas sprendimas dėl Švėkšnos"

  1. Liucija

    Svieksnoje Paramos namai turi buti statomi ne is zmoniu suaukotu pinigu, bet is valdzios biudzeto.Tai yra grynai VALDZIOS PAREIGA, kuria zmones issirinko, kad ji saziningai tarnautu ir dirbtu jiems.
    Isvengti „nubirejimo” suaukotu pinigu,nereikia steigti fonda,bet reikia paskirti atsakinga zmogu kuris nestu juridine atsakomybe, padalinimui pinigu. Paskirtas asmuo neturi gauti jokio atlyginimo is suaukotu pinigu. To zmogaus pavarde turi buti zinoma visiems zmonems. Zmones aukojo pinigus ne fondui, o konkreciai nuo gaisro nukentejusims zmonems.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.