Ilgai lauktos jungtuvės Kauno policijoje

Kaune nebeliko Eismo priežiūros tarnybos Kelių patrulių rinktinės. Tačiau dvigubai padidėjo kito miesto viešosios policijos padalinio – Patrulių rinktinės pajėgos.

Lietuvos policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus įsakymu, vakar šios tarnybos sujungtos į vieną.

Nuo šio momento Kelių patrulių rinktinę turi tik Vilniaus policija. Kiti šalies didmiesčiai šias jungtuves „atšventė” jau seniau. Pirmasis šalies didmiestis, kuriame šios jungtuvės vyko savotiško eksperimento sąlygomis, buvo Šiauliai.

Vieša paslaptis

Teigiama, kad apie universalaus viešosios policijos patrulio koncepciją, nulėmusią šią grandininę reakciją šalies policijos įgulose, prabilta dar 2002-aisiais.

Pastaraisiais metais panašiu principu jau dirbo ir minėtų skirtingų Kauno viešosios policijos rinktinių patruliai. Tik labiau savo nuožiūra. Patrulių rinktinės pareigūnai dažniau reaguodavo į pranešimus apie nusikaltimus ir vykdavo į buitinius konfliktus, ne paslaptis, rasdami laiko ir nedrausmingiems eismo dalyviams. Kelių patrulių rinktinė tradiciškai dažniau matuodavo automobilių greitį bei persekiodavo kitų Kelių eismo taisyklių pažeidėjus, retkarčiais karštais pėdsakais sulaikydama ir vieną kitą nusikaltėlį.

Pastaruoju metu abiejų minėtų rinktinių patruliai formindavo ir techninius eismo įvykius Kauno gatvėse.

Pasak Kauno policijos atstovės spaudai Ramunės Gražulienės, pasiūlymą ir Kaune sujungti abi minėtas rinktines miesto vyriausiasis policijos komisaras Algirdas Kaminskas Policijos departamentui pateikė metų pradžioje. Tada miesto policijos vadovas iš vienos aukštos tribūnos teigė, kad taip ketinama nušauti du zuikius: pareigūnai taps universalesni, be to, bus atsisakyta net vienuolikos vadovaujančių darbuotojų pareigybių.

Teigiama, kad ne paskutinį vaidmenį siekiant šių jungtuvių atliko siekis viešosios policijos patrulių funkcijas padaryti suprantamesnes bei priimtinesnes piliečiams. Vieša paslaptis, kad, visuomenės apklausų duomenimis, Eismo priežiūros Kelių patrulių rinktinė laikoma viena iš labiausiai korumpuotų šalies tarnybų.

Rokiruotės valdžios ešelonuose

Viliamasi, kad po šių jungtuvių policijos patrulių teikiamų paslaugų visuomenei kokybė pagerės. Tai tikimasi pasiekti ne tik vadovaujant iš vieno centro, bet ir nauja kiekybine Patrulių rinktinės sudėtimi. Prie buvusių apie 140 jos pareigūnų prisijungė daugiau kaip septyniasdešimt buvusių kelių patrulių. Teigiama, kad ne visi iš 80-ies buvusios Kelių patrulių rinktinės etatų buvo užpildyti.

Naujosios Kauno patrulių rinktinės funkcijos lieka tos pačios: reagavimas į pranešimus apie nusikaltimus, techninių eismo įvykių forminimas bei Kelių eismo taisyklių pažeidėjų fiksavimas.

Į natūraliai kylantį klausimą, ar dabar visi Kauno viešosios policijos patruliai puls gaudyti nusikaltėlių, ar išeis į gatves persekioti nedrausmingų eismo dalyvių, vienas iš šios naujosios Kauno policijos formuotės vadovų atsakė, kad šios jungtuvės tam ir surengtos, jog tarnybos esme taptų pirmasis variantas.

Naujuoju Kauno patrulių rinktinės vadovu paskirtas Remigijus Balandis, iki šiol ėjęs kito miesto viešosios policijos padalinio – Viešosios tvarkos tarnybos Tarnybos organizavimo skyriaus viršininko pareigas. Pusketvirtų metų šiai rinktinei vadovavęs Tauris Stauskis, prieš porą metų vasario 16-osios proga Prezidento apdovanotas Vyčio kryžiaus ordino medaliu, skiriamas jo pavaduotoju.

Greitkelio policijos pajėgos didinamos

Nuo 1999-ųjų Eismo priežiūros tarnybos Kelių patrulių rinktinei vadovavęs Algis Judickas paskirtas naujo Eismo priežiūros tarnybos padalinio – Eismo įvykių registravimo skyriaus, į kurį sujungta buvusi budėtojų dalis (Operatyvaus valdymo poskyris) bei Paieškos skyrius, užsiimantys bėglių iš eismo įvykių vietų paieška, viršininku.

Redakcijos duomenimis, keli buvusios Kelių patrulių rinktinės pareigūnai (du buvę būrių vadai bei Operatyvaus valdymo poskyrio viršininkas) šių jungtuvių išvakarėse parašė pareiškimus išeiti į pensiją. Redakcijos žiniomis, daugelis šios rinktinės pareigūnų permainas pasitiko skeptiškomis nuotaikomis. Teigiama, kad pagrindinė to priežastis – laukianti nežinomybė.

Tačiau Kelių patrulių rinktinei priklausęs Magistralinių kelių priežiūros būrys, kurio veiklos sfera – pagrindinis šalies greitkelis Kauno apskrities ribose, išlieka Kauno eismo priežiūros tarnybos padaliniu. Padidinti (devyniais) ir šio būrio etatai.

Du buvę Patrulių rinktinės būrių vadai perėjo dirbti į kitus Kauno viešosios policijos padalinius.

Kauno patrulių rinktinės būstinės adresas tas pats – Savanorių prospektas 144. Artimiausiu metu turi būti suvienodinta abiejų rinktinių pareigūnų uniforma bei tarnybinių automobilių skiriamieji ženklai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.