Nukentėjusiems gaisre Švėkšnoje bus statomi namai

Gaisre nukentėję švėkšniškiai nebuvo palikti likimo valiai – į jų pagalbos šauksmą atsiliepė tūkstančiai Lietuvos žmonių. Jiems skirtos pašalpos, pasiūlyta apsigyventi 11 sodybų. Beveik 600 tūkstančių litų paramos padegėliai laukia iš Vyriausybės.

Greitu laiku Švėkšnos padegėliams bus padalintas Švėkšnos fondas, per 100 tūkstančių litų. Šiame fonde jau yra Prezidento Valdo Adamkaus, Z. Balčyčio fondo ir kitos aukos švėkšniškiams. Po poros mėnesių į jį įplauks ir 60 tūkstančių litų, kuriuos žmonės suaukojo atsiliepdami į Raudonojo kryžiaus ir LNK akciją.

Už likusius pinigus, suaukotus per LNK ir Raudonojo kryžiaus paramos akciją, Švėkšnos padegėliams bus pastatyti paramos namai. Raudonasis kryžius kreipsis į Šilutės rajono savivaldybę, kad būtų skirtas sklypas paramos namų statybai. Gaisre Švėkšnoje nukentėję žmonės galės apsigyventi paramos namuose ir gyventi juose neribotą laiką.

„Patirtis parodė, kad tiems, kuriuos ištinka nelaimė, pagalbos reikia jau pirmosiomis valandomis, o niekas negali jos suteikti. Kai žmogus gaisre netenka būsto, jam tuoj pat reikia suteikti stogą virš galvos. Naujuosiuose paramos namuose galės apsistoti ne tik šiame gaisre nukentėjusieji, bet ir kiti nuo stichinių nelaimių nukentėję šio regiono gyventojai”, – paramos namų idėją apibūdino Lietuvos Raudonojo kryžiaus valdybos pirmininkas Artūras Jonkus.

„Štai Švėkšnoje vėl kilo gaisras, sudegė sodyba, be namų liko penkių asmenų šeima. Jei turėtumėme tokius namus, iš karto galėtumėme padėti”, – pridūrė Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis.

„Sprendimas steigti paramos namus priimtas po išsamios diskusijos su visais paramos teikėjais. Turėdami omenyje Vyriausybės pasirengimą padėti nuo gaisro nukentėjusiems žmonėms, matome jog surinktų lėšų skaičius gerokai viršys gaisro padarytus materialinius nuostolius. Tad sutarėme, kad Lietuvos žmonės nesuprastų, jeigu iš nelaimės būtų pasipelnyta. Gaisrai kyla nuolat, tad būtina galvoti ir apie kitus žmones. Tai – optimaliausias sprendimas. Geriausia būtų, kad tokius namus turėtų ir kiti šalies regionai”, – sakė A. Jonkus. Raudonasis kryžius sprendimą statyti paramos namus grindžia ir ilgamete tarptautine organizacijos patirtimi.

Iš viso Lietuvos žmonės Švėkšnos padegėliams per LNK ir Raudonojo kryžiaus akciją suaukojo 643 805 litus, ryšio bendrovės atsisakė savo pajamų dalies. Galutinė suma paaiškės po kelių mėnesių, kai žmonės apmokės sąskaitas telekomunikacijų bendrovėms. Iš šių pinigų ir bus statomi paramos namai. Manoma, kad pastatyti tokius namus reikės pusantrų metų, nes vien detalusis planas rengiamas šešis mėnesius.

Švėkšnos seniūnas dėkojo visiems, ištiesusiems pagalbos ranką švėkšniškiams sunkią valandą. „Be buitinės technikos, drabužių baldų, patalynės, iš viso žmonės pasiūlė net 11 sodybų, kuriose galėtų apsigyventi padegėliai. Kai kurios – net su paveldėjimo teise. Tiesa, švėkšniškiai kol kas tokių pasiūlymų atsisako”, – pasakojo Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.