Pažeidėjai už pasieniečio telefono numerį negailėjo šimtų litų

Vakar teismo posėdyje įtariami kontrabandininkai bei talkinimu jiems kaltinamas buvęs pasieniečių laivo kapitonas stengėsi teisėją įtikinti, jog nelegalus rusiškų cigarečių krovinys pamarį pasiekė nekertant valstybės sienos.

Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti byla, kurioje kartu su keturiais pamario gyventojais į teisiamųjų suolą sėdo ir buvęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės (PAR) laivo „Madeleine” kapitonas Michailas Košarnyj.

29 metų klaipėdietis M. Košarnyj kaltinamas piktnaudžiavęs tarnyba: apie pasieniečių laivo „Madeleine” atsakingo, už sienos saugumą, buvimo vietą, kitų pasieniečių planus pranešdavęs suinteresuotiems asmenims ir taip sudarydavęs sąlygas gabenti kontrabandą per valstybės sieną. Prokurorų teigimu, už šią informaciją jam būdavo atlyginama.

Kaltinamajame akte sakoma, jog 33 metų šilutiškis Žilvinas Žemaitis kapitonui keturis kartus mokėjo po 500 litų, o 35 metų rusniškis Renatas Mažeika – 1 000 litų.

Šiuo metu automobilių šaltkalviu dirbantis M. Košarnyj kaltinamas ir tarnybos paslapties atskleidimu. Manoma, kad jo suteiktos informacijos dėka į šalį buvo atgabenta apie 90 tūkst. pakelių cigarečių „Saint George”, vertinamų per 227 tūkst. litų.

Vadybininku dirbantis Ž. Žemaitis ir žvejys R. Mažeika kaltinami sukurstę pasienietį piktnaudžiauti tarnyba – dėl to buvęs sumenkintas pareigūno vardas.

Ž. Žemaitis ir rusniškiai 33 metų Tomas Rimkus bei 32 metų Albinas Bagočiūnas į teisiamųjų suolą sėdo apkaltinti veikdami organizuota grupe kirtę valstybės sieną ir gabenę kontrabandą. Jiems talkinęs R. Mažeika.

Dviguba operacija

Pernai naktį iš lapkričio 16-osios į 17-ąją vienu metu dviejose vietose – Šilutės rajone ir Neringoje – surengta ilgai ruošta bendra Šilutės rajono policijos komisariato ir VSAT PAR pareigūnų operacija.

Stebėta, kaip prie Mingės kaime įrengtos Minijos upės prieplaukos prisišvartavo trys kateriai „Amur” su galingais „Suzuki” markės varikliais. Jie buvo prikrauti dėžių su kontrabandinėmis cigaretėmis.

Pareigūnai stebėjo, kaip vyrai jas sukrovė į krantinėje laukusius „Volkswagen” ir „Peugeot” markių mikroautobusus bei pasuko Kintų link. Gyvenvietėje viena pareigūnų grupė sulaikė automobilius, kita – uoste likusius katerius ir juos saugojusį asmenį.

Kol Šilutės policininkai gaudė kontrabandininkus, VSAT PAR Imuniteto skyriaus operatyvininkai užgriuvo PAR Neringos užkardą.

Joje tarnybos metu sulaikytas laivo „Madeleine” kapitonas M. Košarnyj. Šis pareigūnas jau senai buvo įtariamas pagalba nusikaltėliams ir ilgai stebėtas – rinkti jo kaltės įrodymai.

Už numerį – 500 litų

M. Košarnyj savo kaltę pripažįsta tik iš dalies. Anot buvusio kapitono, jis iš kontrabandininkų gavęs tik 1 400 litų. Jis, kaip ir kiti kaltinamieji, skubėjo teisėją užtikrinti, kad kontrabandininkai jam žinant valstybės sienos Kuršių mariose nekirto – esą nelegalūs rūkalai galėjo būti į šalį atgabenti kertant upę. Pareigūno pagalbos reikėję tik juos pervežant jau šalies teritorijoje.

Kaltinamasis tvirtina, jog laivo radiolokacinės sistemos tą vakarą, kai buvo sulaikyti įtariamieji, sienos kirtimo neužfiksavo. Byloje įsegtame dokumente minima, jog siena tikrai buvo kirsta, tačiau M. Košarnyj tvirtina, kad žmogaus ranka nubrėžtomis linijomis negalima pasitikėti.

Buvęs pasienietis sakė, kad 2005-ųjų spalį jį į susitikimą pakvietęs R. Mažeika.

„Jis klausė, ar įmanoma cigaretes iš Rusijos pergabenti per Kuršių marias. Atsakiau, jog į tokį pažeidimą negalėčiau nereaguoti. Kontrabandininkams pakako iš manęs gaunamos informacijos apie tai, kur stovi mūsų laivas, ir ar planuojama gaudyti pažeidėjus.

Su jais bendradarbiavau dėl sunkios materialinės padėties. Netrukus gavau 400 litų, o vėliau su manim bendrauti panoro ir Ž. Žemaitis. Jau kitą dieną už suteiktą informaciją iš jo gavau 1 000 litų”, – sakė M. Košarnyj.

Tai, kad kapitonas pažeidėjams suteikė reikiamos informacijos, paliudijo ir Ž. Žemaitis. Jis paminėjo, kad paslaugiojo kapitono telefono numerį sužinojo sumokėjęs 500 litų.

Tarp ikiteisminio tyrimo metu surinktos medžiagos – pasieniečio R. Mažeikai ir Ž. Žemaičiui rašytos užšifruotos žinutės. Pavyzdžiui, gavę kapitono pranešimą, jog „skraido musė”, kontrabandininkai suprasdavo, kad virš valstybės sienos yra pakilęs pasieniečių malūnsparnis „Kolibris”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.