Prieš kandis – acto tirpalu

Pavasarį dažname bute atsiranda kandžių. Maži skraiduoliai padaro daug nemalonumų, sugadindami ne tik drabužius, bet ir apsigyvendami maisto produktuose. Ypač kandys mėgsta kruopas, makaronus, prieskonius.

Pavasarį pamatome daugiau šių nedidelių gelsvų drugių, kapojančių drabužius, dėl kelių priežasčių. Pirmiausiai šiuo metų laiku atgyja ir dauginasi visa, kas gyva. Be to, neretai į butus kandys atskrenda iš kaimynų, kai šie balkonuose vėdina patalynę bei kailinius.

Jeigu kandžių prisiveisė be galo daug, galima prašyti specialistų pagalbos. Klaipėdoje yra kelios įmonės, teikiančios dezinfekavimo paslaugas. Jos naudoja stipriai veikiančias priemones. Viso buto dezinfekcija gali kainuoti iki 100 litų.

Šeimininkai prašomi ištuštinti spintas, atitraukti minkštus baldus nuo sienų, pakelti sofas. Bjaurus chemikalų dvokas laikosi keletą valandų.

Dezinfekcijos paslaugas teikiančių įmonių darbuotojai teigė, jog naikinti kandis jie kviečiami retai. Kur kas dažniau žmonės prašo telefonu patarti, kaip kovoti su šiais įkyriais vabzdžiais.

Parduotuvėse parduodami purškiami nuodai bei kvapnios medžiagos, atbaidančios kandis. Derėtų gerai įsiskaityti į instrukciją, kad nuodais nepakenktumėte sau ar savo šeimos nariams.

Kandis traukia prakaito kvapas. Tad pirmas patarimas – nedėti į spintą nešiotų drabužių. Pasibaigus sezonui, visus drabužius patartina gerai išpurtyti, palaikyti saulės atokaitoje, o mažesnius įdėti į maišelius ir palaikyti šaldiklyje. Tik po to galima dėti į švarius polietileno maišus ir laikyti dezinfekuotoje spintoje.

Skylutes drabužiuose pragraužia ne pačios kandys, o jų lervos. Jos labiausiai mėgsta natūralius audinius – vilną ir šilką. Tad pirmiausiai derėtų rasti kandžių lizdą ir sunaikinti lervas.

Kandys bijo levandos, gvazdikėlių, apelsino žievelių, kadagių kvapo.

Kandis atbaido kedro medienos gabalėliai, sukabinti spintoje, kas antrą mėnesį gabalėliai turi būti nušveičiami švitriniu popieriumi, kad atsinaujintų kedro kvapas.

Vienas geriausių patarimų – litrą vandens atskiesti sklidinu šaukštu acto esencijos. Šiuo tirpalu sumirkytu skudurėliu patartina valyti visas spintų sienas, lentynas, dėžutes, plyšius ir net suvilgius juo rankas perbraukti per kailinius bei paltus.

Šiuo tirpalu patariama kovoti ir su maistinėmis kandimis. Būtina išmesti sugadintus produktus. Sandariai uždaromus indus reikia išplauti acto tirpalu arba iškaitinti orkaitėje.

Maistinės kandys neretai užsiveisia parduotuvėse perkamuose ir ilgiau laikomuose riešutuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.