Nekenksmingų cigarečių nebūna

Tai, kad kaljano dūmas šaltas ir aromatingas, dar nereiškia, kad jis nepavojingas: juk ir ciano vandenilis turi malonų migdolų kvapą, o nuo jo žmogus žūsta per keletą sekundžių

Kasmet gegužės 31-ąją minima Pasaulinė diena be tabako. Tabakas jau neginčijamai pripažintas viena didžiausių išvengiamų žalų žmogaus sveikatai. Tokia išvada priimta neatsitiktinai: jau dabar nuo tabako sukeltų ligų kasmet pasaulyje miršta apie 5 milijonus gyventojų.

Egzistuoja daugybė problemų, kurioms priklauso ir įvairūs susirgimai, galintys pasirodyti labiau svarbūs nei rūkymo problema. Tačiau rūkymo problema yra unikali, nes rūkymas nėra neišvengiamų gamtos jėgų ar genetinių pažeidimų nulemtas reiškinys. Idealiai galvojant rūkymo galima būtų išvengti visiškai uždraudus gaminti tabako produktus, tačiau dėl egzistuojančių teisinių sąlygų tai yra daugiau fantastika nei realybė. Todėl iškyla būtinybė kalbėti apie žmonių informavimą apie galimas pasekmes tiek sveikatai, tiek kitoms gyvenimo sritims.

Kiekvienais metais Pasaulio sveikatos organizacija skelbia naują Pasaulinės dienos be tabako šūkį ir šiais metais jis yra formuluojamas taip: „Tabakas yra pavojingas visomis jo vartojimo formomis”.

Šių dienų Lietuvos visuomenė jau įrodė norinti gyventi sveikiau, kuomet pasisakė už draudimą rūkyti baruose, restoranuose ir kitose pasilinksminimo vietose. Tai rimtas ženklas tabako gamintojams, kad visuomenė keičiasi ir reikia rasti naujų būdų pritraukti naujus vartotojus ir išlaikyti senus. Todėl yra kuriamos įvairios strategijos, kaip sukurti vartotojui iliuziją, kad kuriami sveikesni ir geresni produktai, kurie mažiau žaloja sveikatą. Tačiau reali situacija yra kiek kitokia, naudojami specialūs skoniniai, kvapiniai priedai tik sudaro iliuziją, kad švelnų kvapą skleidžiantis tabako produktas yra mažiau pavojingas. Tokia iliuzija yra labai pavojinga, nes tokiomis aromatizuotomis ir gražiai pateikiamomis cigaretėmis vis dažniau susigundo vaikai ir moterys. Realiai reikėtų suprasti, kad kiekviena medžiaga, dedama į tabaką, prieš patekdama į rūkaliaus plaučius sudega ir pasigamina labai pavojingi skilimo produktai.

Jei kam kyla abejonių ir vis dar galvojate, kad naudojamos natūralios ir nepavojingos medžiagos, o obuoliuose kvepiančioje cigaretėje iš tikrųjų yra įdėta obuolių, siūlyčiau sudžiovinti obuolio skiltelę ir pabandyti ją padegti. Įsitikinsite, kad ji toli gražu skleidžia ne obuolio aromatą. Be to, Lietuvoje labai populiarėja kaljano rūkymas, kurį propaguoja ir juo žavisi netgi medikai, visiškai nelaikydami tokio elgesio nepavojingu. Tačiau klausimų kilti neturėtų, nes ten taip pat dega aromatizuotas tabakas, kuris gali sukelti priklausomybę nuo nikotino ir kitus sveikatos sutrikimus.

Vienų tabako gaminių keitimas kitais, vadinamų „lengvų” cigarečių rūkymas tėra tik savęs apgaudinėjimas, kuris gali padaryti dar didesnę žalą sveikatai. Ne veltui buvo uždrausta cigarečių žymėjimui naudoti užrašus „light”, „mild” ir panašiai, nes paaiškėjo, kad atsiradus tokioms cigaretėms pradėjo plisti naujos plaučių vėžio formos, kurios vėliau duoda simptomus, yra sunkiau pastebimos ir vėliau diagnozuojamos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.