Vilniuje mokiniai formavo didžiausią šalyje gyvą tinklą

Šiandien sostinės Europos aikštėje daugiau kaip 100 šalies mokinių formavo didžiausią šalyje gyvą tinklą, simbolizuojantį jaunimo norą neleisti žalingai informacijai sklisti internete. Sustoję ratais ir susikabinę rankomis, mokiniai stovėjo 37 sekundes – tiek, kiek metų yra internetui. Prieš šį renginį įvyko ir vieša pamoka – diskusija, kurios metu interneto saugumo tema diskutavo mokiniai bei studentai.

Šie renginiai – Europos Komisijos (EK) programos „Saugesnis internetas” dalis, kurią Lietuvoje įgyvendina „Bitė Lietuva” kartu su Švietimo ir mokslo ministerija bei Socialinių ir psichologinių paslaugų centru. „Didėjant interneto skvarbai Lietuvoje, sparčiai auga ir internetu besinaudojančių vaikų ir paauglių skaičius. Džiugu, kad mokiniai ir jų tėvai nėra abejingi saugesnio interneto problemoms”, – sakė Švietimo ir mokslo ministerijos sekretorius Alvydas Puodžiukas.

Pasak „Bitės” grupės valdybos nario ir generalinio direktoriaus pavaduotojo privatiems klientams Žilvino Kučinsko, būdami vieni iš aktyviausių interneto naršytojų, mokiniai turėtų vieni pirmųjų sužinoti ir apie saugų naršymą internete bei karščiausias šios srities naujoves. „O tokį jų pasiryžimą liudija vis aktyvesnis jaunimo dalyvavimas saugesnio interneto renginiuose”, – džiaugėsi Ž. Kučinskas.

Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į interneto saugumo problemas, Europos aikštėje mokiniai iš 5 sostinės mokyklų suformavo gyvą tinklą, kurį vainikavo į padangę paleisti įvairiaspalviai balionai. Saugiam internetui skirtas gyvasis tinklas, kuriame dalyvavo daugiau 100 mokinių, pretenduoja tapti rekordiniu – jau artimiausiu metu tai spręs agentūra „Factum”.

Prieš renginį įvykusią viešą interneto saugumo pamoką – diskusiją „Ar dėl pavojų internete reikia drausti jame naršyti?” vedė keturi Vilniaus universiteto Debatų klubo nariai, o joje dalyvavo – apie 100 sostinės mokinių. Pamokos metu dalyviai pasidalino į dvi grupes – poziciją ir propoziciją. Pozicija atstovavo nuomonei, kad internete yra daug pavojų, todėl reikėtų riboti ar net drausti mokiniams juo naudotis. Propozicija argumentavo, kad nors internete ir yra daug pavojų, tačiau suteikiant žinių apie saugesnį interneto naudojimą, galima jų išvengti.

Tyrimų bendrovės „TNS Gallup” šių metų balandžio mėnesį atliktos apklausos duomenimis, poreikį šviesti ir mokyti vaikus, kaip saugiau naudotis internetu, jaučia net 95 proc. vaikų turinčių šalies gyventojų. Net 4 balais iš 5 tėvai įvertino poreikį gauti įvairią informaciją apie saugų interneto naudojimą, o ypač – apsaugoti vaikus nuo galimų interneto grėsmių.

Vieši renginiai saugesnio interneto tema Lietuvoje šiemet vyksta jau antrą kartą. Vasario 7 dieną pirmą kartą Lietuvoje minint tarptautinę Saugesnio interneto dieną, sostinėje įvyko vieša interneto saugumo pamoka, kurią tėvams ir mokytojams vedė mokiniai.

Įgyvendinant „Saugesnio interneto” programą, 2005 metų rugpjūtį startavo pirmasis šalyje švietėjiškas portalas www.draugiskasinternetas.lt, kuriame galima pranešti apie pastebėtą žalingą ar nelegalią informaciją internete. Ši svetainė taip pat pateikia praktinių saugaus naršymo internete patarimų, nemokamų interneto turinio filtravimo bei programų nuorodų, skirtų kovai su el. pašto šiukšlėmis. Šių metų gegužės tyrimo duomenimis, šį portalą žino daugiau kaip ketvirtadalis (28 proc.) šalies gyventojų.

Šių metų gegužės 25 dienos duomenimis, programos „Saugesnis internetas” svetainėje jau apsilankė daugiau kaip 60,7 tūkst. šalies gyventojų. Svetainės lankytojai apie pastebėtą žalingą interneto turinį pranešė 770 kartų. „Saugesnio interneto” programa, kurios metu itin daug dėmesio skiriama vaikų saugumui bei kovai su nelegalia informacija internete, ES šalyse vykdoma nuo 1999 metų. Nuo 2005 metų šią programą Lietuvoje, laimėjusi Europos Komisijos skelbtą konkursą, įgyvendina „Bitė Lietuva” kartu su Švietimo ir mokslo ministerija bei Socialinių ir psichologinių paslaugų centru. Palyginti šių metų balandžio ir paėjusių metų liepos mėnesio analogiškų tyrimų duomenis, projekto „Saugesnis internetas” žinomas išaugo nuo 8 iki 47 procentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.