Apie vyriškas ligas – be tabu

Kiekvienas 50 metų amžiaus sulaukęs vyras kasmet turėtų profilaktiškai pasitikrinti sveikatą. Tai padėtų laiku diagnozuoti sunkias ligas ir sėkmingai jas išgydyti. Tačiau mūsų vyrai pas gydytoją nueina tik bėdai prispyrus, o vyriškų ligų specialisto vengia dar labiau. Net 61 proc. stipriosios lyties atstovų nė karto gyvenime nėra buvę pas urologą, nors senstant ypač išauga įvairių prostatos ligų rizika.

Bijo ne tik adatų ir skiepų

Likus savaitei iki Tėvo dienos daugelyje šalių minima vyrų sveikatos savaitė, kurios tikslas – daugiau dėmesio skirti vyriškų ligų prevencijai ir ankstyvajai diagnostikai. Šiemet pirmą kartą ji paskelbta ir Lietuvoje.

Šia proga atliktas visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad vyrai žino apie jiems gresiančias ligas ir jų simptomų yra patyrę. Tačiau kone du trečdaliai šių vyrų nė karto gyvenime nėra buvę pas urologą ir yra linkę gydytis patys.

Taigi mūsų vyrai bijo ne tik skiepų ir adatų, bet ir vyriškų ligų specialistų. Tuomet kas gi daugiau, jei ne žmonos ir draugės, kurioms rūpi, kad jų antrosios pusės būtų sveikos, galėtų paskatinti juos nugalėti šią baimę? Vyresnio amžiaus tėvus pas gydytoją nueiti galėtų paraginti dukterys.

„Artėjant Tėvo dienai norime atkreipti dėmesį į brangių žmonių – vyrų – sveikatą. Juk jų vidutinė gyvenimo trukmė mūsų šalyje siekia tik 66,4 metų (Vakarų Europos valstybėse – 76 m.), kai tuo tarpu moterys gyvena net iki 77,8 metų, 11 metų ilgiau”, – aiškina vienas akcijos sumanytojų, Lietuvos urologų draugijos pirmininkas dr. Daimantas Milonas.

Jo teigimu, vyrus labiausiai šienauja širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų ir urologiniai susirgimai. Šiemet pasaulinė vyrų sveikatos savaitė skirta prostatos hiperplazijai (padidėjimui), kuri yra dažniausiai pasitaikanti urologinė vyrų liga. Senstant prostata neišvengiamai didėja, tad nuo šios ligos niekur nepabėgsi.

Labai svarbu gerybinę prostatos hiperplaziją (GPH) laiku nustatyti ir pradėti gydyti. Tai leis išvengti nemalonių simptomų, kurie neigiamai veikia partnerių tarpusavio santykius, šeimų gyvenimą, taip pat sunkių komplikacijų, kurias įveikti įmanoma tik chirurginiais metodais.

Specialisto teigimu, kiekvienas 50 metų sulaukęs vyras turėtų kartą per metus apsilankyti pas urologą: „Dabar tai padaro vos 6 proc. Lietuvos vyrų. Kiti nesuvokia šios būtinybės, ypač stebina, kad tarp jų yra daug vyresnių nei 65 metų amžiaus, o juk iš jų kas antras kenčia nuo šios ligos”.

Keičiasi hormonų pusiausvyra

Prostata, vadinama antrąją vyro širdimi, yra nedidelė liauka šalia šlapimo pūslės. Su amžiumi, vyrui senėjant, keičiantis hormonų pusiausvyrai, šis organas ima didėti. Tarp keturiasdešimtmečių prostatos padidėjimas diagnozuojamas vos 10 proc. vyrų, iš sulaukusiųjų 80 metų ja serga net 90 proc. stipriosios lyties atstovų.

„Padidėjus prostatai ima varginti nemalonūs simptomai, nes prostata užspaudžia šlaplę. Sunku pradėti šlapintis, silpnėja srovė, lydi jausmas, kad nebaigei šlapintis, vargina dirglumas, padidėjęs ar staigus noras šlapintis, naktinis šlapinimasis ir panašiai”, – vardija ligos simptomus Vilniaus miesto universitetinės ligoninės gydytojas urologas Edmundas Štarolis.

Jo teigimu, šią ligą dažnai lydi savaiminiai pagerėjimai, o tai ypač klaidina ligonius, kurie užsiima savigyda, paprastai be gydytojo rekomendacijos vaistinėse įsigytais augaliniais preparatais, kurie plačiai reklamuojami.

Deja, liga toliau progresuoja, o delsiant eiti pas specialistą gali sutrikti šlapinimosi funkcija, į šlapimo takus gali įsiskverbti infekcija, prasidėti lėtinis inkstų uždegimas.

Galimi erekcijos sutrikimai, gali susidaryti akmenys. Pavojinga komplikacija – ūmus šlapimo susilaikymas. Tuomet gali padėti tik skubi operacija.

Pasak Kauno medicinos universiteto Urologijos klinikos vadovo docento Mindaugo Jievalto, ši patologija labai pablogina vyrų gyvenimo kokybę. „Jei sutuoktinis penkis ar šešis kartus per naktį keliasi ir eina į tualetą, kaip vertinti tokios šeimos gyvenimą?” – svarsto gydytojas.

Jis atkreipia dėmesį, kad laiku pradėjus gydyti prostatos hiperplaziją pasiekiama labai gerų rezultatų ir neprireikia chirurginių intervencijų. Šis susirgimas paprastai gydomas dviejų grupių vaistais, vieni palengvina ligos simptomus, sumažėja šlapinimosi sutrikimai, kiti mažina prostatą, stabdo tolesnį jos vešėjimą. Į pagalbą pasitelkiami ir įvairūs augaliniai preparatai.

„Mus nustebino, kad beveik ketvirtadalis apklaustų vyrų jaučia dalį ar net visus prostatos padidėjimo simptomus, žino apie galimą riziką, tačiau vis tiek vengia eiti pas urologą”, – sakė M.Jievaltas.

Pasitikrinti pravers ir jaunesniems

Specialistai teigia, kad Lietuvoje urologų tikrai netrūksta ir didelių eilių pas juos nėra, išskyrus kai kuriuos rajonus ir kaimo vietoves. Tad ypatingų kliūčių profilaktiškai pasitikrinti sveikatą vyrams neiškyla. Didžiausia kliūtis tebėra baimė ir gėda. Apklausa parodė, kad ypač ji kamuoja kaimo gyventojus.

Gydytojas E.Štarolis tikina, kad labiausiai pacientus baugina prostatos tyrimas. Tam, kad galėtų įvertinti jos būklę, urologas turi ją apčiuopti per tiesiąją žarną. Tai nėra malonus, visiems priimtinas tyrimas, jam ryžtamasi, kai sveikata visai bloga.

Kita liga, dėl kurios vyresnio amžiaus vyrai turėtų pasitikrinti profilaktiškai – prostatos piktybinės ligos. Rugsėjo viduryje, kai minima pasaulinė prostatos diena, Lietuvos urologų draugija planuoja dar vieną švietėjišką akciją, skirtą prostatos vėžio profilaktikai.

Jaunesni ligoniai urologų kabinetų duris turėtų praverti tuomet, jei pajuto kokius nors nerimą keliančius simptomus. 30 ar net 20 metų amžiaus jaunus vyrus dažniausiai vargina įvairūs uždegimai, kurių negydant taip pat gali atsirasti įvairių komplikacijų, tarp jų ir prostatos vėžys.

Bene vienintelė priežastis, dėl kurios vyrai nevengia kreiptis į urologus, – erekcijos sutrikimai. Tačiau, pasak E.Štarolio, jaunesniems juos lemia ne vyriškos ligos, o psichologinės problemos, stresas darbe, nereguliari mityba, piktnaudžiavimas alkoholiu, rūkymas.

Pasitikrinti prostatą profilaktiškai turėtų ir tie vyrai, kurių šeimoje prostatos ligos vargino tėvą, brolį ar senelį. Jie turi didesnę riziką susirgti.

Docentas M.Jievaltas pastebi, kad vyresnio amžiaus vyrai, kuriems atrodo, kad jų lytinis pajėgumas susilpnėjo, pastaruoju metu gydomi ir pakaitine hormonų terapija, tačiau sergant prostatos hiperplazija ji ne visiems tinka. Tai taip pat priežastis, dėl kurios reikėtų pasikonsultuoti su urologu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.