Išvirkščioji laidotuvių biznio pusė

Kaune vėl pavogtas katafalkas.

Naktį į pirmadienį iš vieno Žemųjų Šančių Estų gatvės kiemo, kurio šeimininkas dirba UAB „Rimtis” vairuotoju, dingo 1988-ųjų laidos juodos spalvos „Mercedes Benz 250” su iškalbingu užrašu ant šono.

Vagių grobis įvertintas dvylika tūkstančių litų.

Šančių „berniukų” šešėlis

Kaip vakar dienraštį tikino „Rimties” darbuotojai, šis įvykis – visiškai eilinis. „Kaune laidojimo firmų katafalkai pavagiami bent kartą per metus, tik niekas nepraneša apie tai policijai”, – tikino pašnekovės, labiau už viską norėjusios išsaugoti savo anonimiškumą.

Redakcijos šaltiniai Kauno policijos Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriuje (APGTS), tiriančiame šią vagystę, buvo dar atviresni: „Pagrindinė versija – katafalkas pagrobtas dėl išpirkos. Šalutinė – galimai susidurta su aršios konkurencijos tarp laidojimo firmų padariniais”. (Informacinės tarnybos „118” duomenimis, šiuo metu Kaune – net dvidešimt keturios laidojimo paslaugas teikiančios firmos.)

Tačiau „Rimties” atstovės dienraštį tikino su visais konkurentais sugyvenančios draugiškai, jokios duoklės už vadinamąjį „stogą” jų bendrovė niekam nemoka. Tačiau viena iš jų – užimanti aukščiausias pareigas dviprasmiškai prasitarė, kad atsakymus į jai rūpimus klausimus žiniasklaida galėtų gauti kreipusis į Šančių „berniukus”.

Redakcijos žiniomis, išpirkos už dingusį katafalką vis dėlto prašyta. Tokiomis aplinkybėmis, prikeltas naktį iš miegų, šio mersedeso vairuotojas sužinojo apie vagystę. Pareiškime policijai teigiama, kad namo kieme stovėjęs katafalkas dingo tarp pusės dviejų ir trijų nakties.

Kita vertus, stebina ir pačios „Rimties” požiūris į savo turtą: pavogtas mersedesas, kuriame nebuvo signalizacijos, naktį laikytas ne garaže, nepaisant, kad jis nedraustas.

Statistika – sau, realybė – sau

Vakar „Rimties” darbuotojai buvo žymiai mažiau kalbesni negu prieš ketverius metus, kai vagys nugvelbė tokį patį 1988-ųjų laidos jų katafalką „Mercedes Benz” su kryžiumi ant galinės dalies. Tada jo savininkas, bendrovės komercijos direktorius, net buvo atbėgęs pagalbos į redakciją.

Jau tada teigta, kad Kauno nusikalstamas pasaulis įvedė laidojimo firmoms vadinamąjį mokestį už mirusiuosius.

Kad per tuos kelerius metus niekas nepasikeitė, liudija ne tik pirmadienio pranešimas apie pavogtą „Rimties” katafalką bei bendrovės darbuotojų komentaras, jog jų kolegos pasirinkę tylėjimo taktiką, bet ir APGTS pareigūnų tvirtinimas, kad pranešimus apie pavogtus katafalkus jie gauna vos vieną per metus dvejus ir galėtų juos suskaičiuoti ant rankos pirštų.

Paskutinis toks atvejis, kurį vakar prisiminė minėto Kauno vyriausiojo policijos komisariato skyriaus tyrėjai, buvo 2001-ųjų vagystė. Tada Vilijampolėje pasigesta vienos individualios įmonės katafalko. Šis „atsirado pats” ir gana greitai – greitkelyje VIA BALTICA. Ką tai reiškė, net neabejojama.

Kad buvo pavogti ir jų katafalkai, neoficialiuose pokalbiuose „Kauno dienai” prisipažino dvi laidojimo paslaugas teikiančios miesto bendrovės bei vienos šarvojimo salę turinčios ligoninės darbuotojai. Prisipažinta ir tai, kad problema išspręsta savo turtą išsiperkant.

Mokestis imamas ir natūra

Ką nors žinančius apie naktį į pirmadienį įvykdytą „Rimties” katafalko vagystę ar turinčius informacijos, kur jis slepiamas (net neabejojama, kad šis mersedesas, stebint įvykių eigą, laikomas kur nors garaže), APGTS pareigūnai prašo paskambinti šiais telefonais: 30 31 07 (tyrėja) arba tradiciniais 02 ar 112.

Kaip dirba Kauno laidojimo firmas reketuojantys asmenys, atviriausiai prieš kelerius metus yra papasakojęs jau minėtas „Rimties” komercijos direktorius. Redakcijos svečias buvo įsitikinęs, kad jo katafalkas, kuriuo jis tada su bendrovės generaliniu direktoriumi bei užsakymų priėmėja nuvyko pavalgyti į vieną Žemųjų Šančių kavinę, buvo sekamas. Pašnekovas net matęs vagis – puikiai nuaugusius, skoningai dėvinčius jaunus vyrus, turėjusius įžūlumo prisėsti prie gretimo staliuko ir užsisakyti valgyti. Jie išėjo anksčiau už katafalko ekipažą – po penkių minučių mersedeso su užrašu „Rimtis” prie kavinės nebebuvo.

Po kurio laiko katafalko savininkas sulaukė skambučio. Jis surastas pagal telefono numerį, esantį ant pavogtos mašinos. Redakcijos svečias tada prisipažino sumokėjęs už pavogtą dvidešimties tūkstančių litų vertės katafalką vieną tūkstantį litų. Atgavo jį tik tada, kai pakišo nurodytoje vietoje po tvora pinigus. Mersedesą vagys atvarė prie AB „Pieno žvaigždės” Kauno filialo Taikos prospekte. Tačiau kadangi katafalko savininkas pernelyg ilgai derėjosi, kol nusiderėjo, derybų metu prarastus pinigus ilgapirščiai atsiėmė natūra – išplėšdami radijo imtuvą bei sugadindami abiejų katafalko durelių spyneles.

Nepaklusnieji baudžiami

Belieka priminti, kad viena laidojimo paslaugas teikianti Kauno firma prieš kelerius metus, vos atsidariusi, buvo apšaudyta iš granatsvaidžio. Šis nusikaltimas neatskleistas iki šiol.

Tada, kai teko konstatuoti šį įžūlų išpuolį, nukentėjo ne tik pastato fasadas, bet ir viduje buvę karstai, mieste dar veikė trylika tokias paslaugas teikiančių firmų.

Kad laidojimo firmas reketuojantys nusikalstamo pasaulio atstovai linkę peržengti bet kokio padorumo ribas, „Kauno dienai” teigė ir prieš kelerius metus redakcijoje apsilankęs svečias. Jis buvo įsitikinęs, kad jeigu tada pavogtame katafalke ilgapirščiai būtų radę karstą, be jokių skrupulų būtų kur nors pakeliui išmetę. Mažai tikėtina, kad tai būtų vagis išgąsdinę ir privertę atsisakyti nusikalstamų kėslų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.