Pramogos gali būti pavojingos

Čekų atrakcionus išsinuomojusios bendrovės darbuotojas dėl 5 litų rizikavo vaiko sveikata

Atrakcionus prižiūrintys asmenys ne visada rūpinasi net vaikų saugumu. Tuo „Kauno diena” įsitikino, kai mieste viešėjo keliaujantis čekų karuselių ir atrakcionų parkas „Europark”, kelias savaites kvietęs pramogautojus pasilinksminti prie S.Dariaus ir S.Girėno stadiono prieigų.

Pavojinga mažamečio pramoga

Tas šeštadienis Kaune buvo lietingas. Oras atbaidė didelę dalį lankytojų, norėjusių pasisupti „Europark” karuselėse ir atrakcionuose, kurie užėmė dalį S.Dariaus ir S.Girėno prieigų. Tačiau nustojus lietui kaipmat padidėdavo sujudimas prie kasų.

Į akis krito tai, kad aptarnaujančiajam personalui ne visada rūpėjo lankytojų saugumas. „Kauno diena” tuo įsitikino prie greitaeigio traukinio. Bilieto kaina – 5 litai. Nors prie atrakciono buvo užrašas, draudžiantis mažamečiams naudotis traukiniu be suaugusiojo palydos, bilietus rinkęs lietuvis nė nekreipė dėmesio, kad jame įsitaisė šešerių metų vaikas. Traukinyje jis buvo vienas.

Mažamečio neišlaipino ir operatorius čekas. Priešingai, jis tiesiog įjungė įrengimą. Traukinį sustabdyti operatoriaus paprašė vaiko tėvas, nes staiga pradėjo lyti.

Išmokėjo kompensaciją

Čekų kompanija „Europark” atrakcionus yra išnuomojusi Vilniaus bendrovei „Amber-Clipper”. „Nesu Lietuvoje, todėl geriau paskambinkite komercijos direktoriui”, – nenorėdamas kalbėti apie darbuotojų abejingumą sakė „Amber-Clipper” direktorius ir vienintelis bendrovės akcininkas S.Karmazo.

Tiesa, prieš tai pasakydamas, S.Karmazo noriai kalbėjo apie tai, kad Kaune lankytojų nebuvę daug, todėl anksčiau, nei planuota, įrengimai išvežti į Rygą. Kaune iškabinti plakatai skelbė, kad S.Dariaus ir S.Girėno stadiono prieigose „Europark” veiks iki gegužės 30 d.

„Amber-Clipper” komercijos direktorius Artūras Mušiūnas teisinosi, kad „šitaip elgis aptarnaujantysis personalas neturėjo teisės”.

Beje, prie elektra varomų mašinėlių kitas „Amber-Clipper” darbuotojas buvo pastabesnis ir neleido kitam mažamečiui važinėtis neprisisegus diržo. „Prieš dvi savaites susidūrus mašinėlėms viena mergaitė neteko dantų, – pasakojo jis. – Tėvams šeimininkas išmokėjo 6 tūkst. litų kompensaciją”.

Nėra pavyzdinės bilieto formos

„Amber-Clipper” direktorius S.Karmazo sakė, kad būtent lietuviai dirba atrakcionų parke. „Bendrovėje turime iš viso 14 darbuotojų”, – sakė S.Karmazo.

Tačiau lietuviai neatrodė tikrieji šeimininkai, nes lankytojų bilietus jie atiduodavo čekams. Be kita ko, bilietai taip pat kėlė įtarimą. Jie atspausdinti taip, kad bilieto serija ir numeris yra tik šaknelėje ir kontrolei skirtoje nuplėšimo vietoje. Net Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pareigūnai suabejojo, ar „Amber-Clipper” pramogautojams parduoda legalius bilietus. Tik iš trečio karto VMI patvirtino, kad bilietai atitinka reikalavimus.

„Biliete ir jo šaknelėje turi būti nurodyta vienoda serija, numeris bei kaina ir pažymėta kontrolei skirta vieta, – teigiama atsakyme. – Taisyklės nereglamentuoja, kurioje bilieto vietoje turi būti bilieto numeris ir serija bei kaina ir nenustato pavyzdinės bilieto formos, svarbu, kad rekvizitai būtų tiek pačiame biliete, tiek jo šaknelėje”.

Į akiratį pateko antrą kartą

„Amber-Clipper” nėra pridėtinės vertės mokesčio mokėtojas, nes įmonės apyvarta nesiekia 100 tūkst. litų. Tačiau Čekijos „Europark” ne pirmą kartą patenka į VMI akiratį. Praėjusią vasarą „Kauno diena” išsiaiškino, kad „Europark” atrakcionus valdė Vilniuje registruota bendrovė „Autositus”, kuri taip pat bendradarbiavo nuomos pagrindais ir pasirūpino aptarnaujančiuoju personalu. Tada, prieš pat įjungiant karuseles, laminuotas korteles aptarnaujantysis personalas surinkdavo atgal, o jas perskaičiuodavo čekai, akylai stebėję dirbančius lietuvius ir kontroliavę visą atrakcionų darbą.

Įmonės komercijos direktoriumi taip pat buvo Artūras Mušiūnas. Jis rūpinasi ir „Amber-Clipper” komercija. Tiesa, kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet naujieji nuomininkai nesinaudoja kasos aparatais.

Be kita ko, Kauno darbo biržos tarnautojai paaiškino, kad čekams nereikia gauti atskiro leidimo dirbti Lietuvoje, nes jie yra Europos Sąjungos piliečiai.

Lietuvoje viešintys atrakcionų parkai iš esmės yra saugūs, bet kartkartėmis ir juose atsitinka nelaimės. Praėjusiais metais panašiu metu besisupdamas „skraidančiais dviračiais” ketvirtokas susilaužė blauzdikaulį. Tada Senamiestyje atrakcionus buvo įrengusi UAB „FTF pramogos”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.