Eurogrupės pirmininkas prakalbo atvirai

Eurogrupės (euro zonos finansų ministrų) pirmininkas Žanas Klodas Junkeris antradienį sukritikavo atkaklų Lietuvos bandymą įsivesti eurą, nepaisant aiškių požymių, kad šalies prašymas dėl stojimo į euro zoną bus atmestas dėl pernelyg didelės infliacijos.

Jis pareiškė būgštaująs, kad Europos Komisijos (EK) ir Europos centrinio banko (ECB) gegužę paskelbta neigiama nuomonė dėl šalies stojimo į euro zoną nuo 2007 metų galėjo pakenkti Europos Sąjungos (ES) įvaizdžiui Lietuvoje.

„Pradžia buvo tikrai bloga. Manau, kad pareiškėjas elgėsi šiek tiek šiurkščiai, atsižvelgdamas į jam pateiktus įspėjimus”, – susitikime su Europos Parlamento pinigų politikos komiteto nariais pareiškė Žanas Klodas Junkeris, kuris taip pat yra Liuksemburgo ministras pirmininkas.

„Mūsų draugai Lietuvoje buvo daug kartų įspėti taip nesielgti”, – pridūrė jis.

ES pinigų politikos komisaras Choakinas Almunija, Žanas Klodas Junkeris ir Austrijos finansų ministras Karlas Haincas Graseras ne kartą šiemet yra įspėję Lietuvą, kad jos prašymas dėl stojimo į euro zoną veikiausiai bus atmestas, tačiau Vilnius vis vien nusprendė kreiptis įvertinimo.

Slovėnijos, kitos ES naujokės prašymas dėl euro įvedimo buvo priimtas, prieš tai paskatinus šalį pateikti atitinkamą pareiškimą.

Neįskaitant infliacijos, sparčiai auganti Lietuva atitinka visus įstojimo į euro zoną kriterijus – biudžeto deficito, valstybės skolos, palūkanų normų ir valiutos stabilumo. Tačiau įvertinimo metu šalies infliacija viršijo nustatytą infliacijos kriterijų vos 0,07 procentinio punkto.

Vilnius tikėjosi, kad infliacijos kriterijus bus skaičiuojamas taikant ne tokius griežtus metodus, tačiau šios viltys nepasiteisino.

Nemažai analitikų teigia, kad taip buvo padaryta siekiant parodyti didesnėms ES naujokėms, kad yra neverta bandyti pirma laiko tapti euro zonos narėmis.

Komisijos pareigūnai yra teigę, kad net jei Lietuvos infliacija kovo mėnesį būtų smukusi žemiau nustatyto lygmens, tai dar nereikštų, kad šalis patenkino infliacijos kriterijų, nes pagal reikalavimus infliacija turi būti tvari.

Pasak Žano Klodo Junkerio, Lietuvos gyventojams turėjo būti kur kas geriau išaiškinti techniniai euro zonos plėtros klausimai. Taip, jo nuomone, būtų galima užtikrinti tinkamą EK ir ECB sprendimo supratimą ir užkirsti kelią ES kritikai šalyje.

„Lietuvoje visuomenė mano, kad su ja buvo pasielgta negerai, ir tai blogai. Reikėjo išaiškinti įvairius aspektus ir taip išvengti dabartinės apgailėtinos situacijos”, – pareiškė jis.

Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas neseniai pripažino, kad šalis galėtų tapti euro zonos nare ne anksčiau nei 2009 metais. Europos Komisija pasveikino šį jo sprendimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.