Konservatoriai žarstė pensininkams populistinius pažadus

Tėvynės sąjungos ir Darbo partijos pokalbių su rinkėjais retorika jau beveik nesiskiria

Kauno vienmandatėse apygardose išrinkti Seimo nariai pirmadienio vakarą Dainavos vidurinėje mokykloje surengė diskusiją skambiu pavadinimu „Ar bus grąžinti neteisėtai nusavinti dirbančių pensininkų teisėtai uždirbti pinigai?”. Šis susitikimas priminė per rinkimų kampaniją žarstomas tiesas – visi blogi, išskyrus konservatorius. Panašiai savo tiesas per susitikimus su rinkėjais įrodinėja ir Darbo partijos atstovai.

Žadėjo išasfaltuoti įvažą

Į susitikimą su Seimo nariais Dainavos vidurinės mokyklos aktų salėje susirinko apie 100 vyresniojo amžiaus kauniečių. Pagal iš salės sklindančias replikas buvo nesunku suvokti, kad dauguma jų – konservatorių šalininkai. „Patylėk”, – replikavo kaimynei viena moteris, kai prieš publiką pasirodė Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė.

„Mes tęsiame susitikimų ciklą. Atvažiuodami iki jūsų gerai, kad neišsidaužėme dantų. Miesto valdžia kiemams asfaltuoti gavo pinigų. Reiks užsiminti ir apie šią vietą”, – žadėjo parlamentarė. Tiesa, Seimo narė nebuvo tiksli – Kauno valdžiai pinigų įvažų remontui niekas nedavė, o miesto Taryba paėmė paskolą.

Prisiėmė nuopelnus dėl „Mažeikių naftos”

V.V.Margevičienė teigė, kad Seimą pasiekė du siūlymai, kaip atlyginti iš dirbančių pensininkų nusavintus pinigus. Pagal pirmąjį variantą – pinigai būtų grąžinti visiems. „Tačiau tam reikėtų apie 669 milijonų litų. Vyriausybė iš karto atmetė šį siūlymą. Antrasis variantas – nuostoliai būtų atlyginti tik daliai pensininkų. Apskaičiuota, kad tam reikėtų apie 135 milijonų litų”, – teigė parlamentarė.

„Be išlygų pinigai turi būti grąžinti visiems”, – pasigirdo replikos iš salės. Šią idėją palaikė ir parlamentarai. Iki šiol per susitikimus su žmonėmis vengę kalbėti apie „Williams” ir „Mažeikių naftą”, dabar konservatoriai ir šioje istorijoje rado sau naudingų interpretacijų.

„Brangiai parduosime „Mažeikių naftą”. Kažkada mus keiksnojo dėl šios įmonės pardavimo, o dabar pardavinėja turtingą įmonę. Vieną milijardą galėtų skirti ir pensininkams”, – žarstė ekonomines įžvalgas V.V.Margevičienė. Tiesa, parlamentarė net neužsiminė apie konservatorių valdymo laikais sudarytas Lietuvai nenaudingas sutartis, kurios artimiausiu metu žadamos panaikinti.

Buvusiai ministrei negailėta kritikos

Kitas Kaune išrinktas Seimo narys Arimantas Dumčius nuo pensininkų neslėpė, kad įstatymai jiems nėra palankūs, tačiau buvo prisimintas policijos pareigūnų atvejis, kai jie atgavo nesumokėtus pinigus. „Manau neverta prasidėti dėl smulkmenų, todėl siūlau, kad teisybė būtų atkurta visiems pensininkams”, – teigė Seimo narys.

Konservatoriai net keletą kartų pabrėžė, kad pinigus iš dirbančių pensininkų atėmė buvusi socialinių reikalų ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Jos atžvilgiu parlamentarai laidė kandžias replikas. „Populiariausia ministrė, net partiją pakeitė, kad išsaugotų postą, o jūs ją taip mylite”, – susirinkusiems pensininkams teigė Seimo narė Vida Marija Čigriejienė. Ji net paragino pagalvoti pensininkus apie piketą. Tiesa, iškart sušvelnino savo pareiškimą, teigdama, kad „ji neagituoja”.

„Koks ten tos ministrės V.Blinkevičiūtės populiarumas. Sumoka žurnalistams – tai ir rodo ją”, – replikavo iš salės viena pensininkė.

Iki šiol susitikimuose su rinkėjais Darbo partijos atstovai mėgdavo žarstytis milijardais, pirmadienio vakarą susidarė įspūdis, kad tokios pačios retorikos išmoko ir konservatoriai. Pensininkai, išgirdę apie milijardus litų, nestokojo optimizmo. „Tai ką, su šakėmis reiks eiti jų pasiimti”, – girdėjosi replikos iš salės.

Dainavos vidurinėje mokykloje vykusiame susitikime konservatoriai negailėjo ir daugiau pažadų, primenančių rinkimų kampaniją. Šeštadienį vykusiame Tėvynės sąjungos tarybos posėdyje kalbėta apie galimybę surengti priešlaikinius rinkimus į Seimą. Partijos lyderis Andrius Kubilius teigė, kad „tai būtų geriausia išeitis”.

Tuo tarpu visuomenės apklausos rodo, kad dauguma šalies gyventojų nepritaria pirmalaikių rinkimų idėjai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.