Kryme darosi vis karščiau

Incidentas su NATO laivu pademonstravo, koks sunkus bus Ukrainos kelias į Aljansą

NATO karinio laivo atplaukimas į Krymą akivaizdžiai paliudijo, kad Kijevo planų per artimiausius trejus metus prisijungti prie Aljanso laukia sunkūs išmėginimai.

Transporto laivas sutiktas audringais protesto mitingais, pereinančiais į muštynes su vietiniais kariškiais ir JAV karo jūreiviais. Feodosijos tarybos deputatai paskubomis paskelbė šį miestą „teritorija be NATO”.

Laivas „Advantage” buvo priverstas išplaukti iš Feodosijos, kai tik krovinys, skirtas būsimiesiems kariniams manevrams, buvo iškrautas.

Ministras kritikavo, vėliau atsiprašė

Amerikos karinį transporto laivą „Advantage”, kuris atplukdė į Krymą transporto priemonių, šaunamųjų ginklų, statybinės technikos, Feodosijos prekybos uoste buvo pradėta iškrauti sekmadienio vakare.

Miesto gatvėse pamatę Amerikos karo jūreivius, vietos gyventojai prie uosto vartų surengė stichinį mitingą, protestuodami prieš užsienio karinio kontingento buvimą šalies teritorijoje be Aukščiausiosios Rados leidimo.

Ukrainos gynybos ministras Anatolijus Gricenka sukritikavo mitinguotojus, pavadindamas juos politikieriais. „Tikroji mūsų politika – turėti stiprią armiją Ukrainoje”, – pareiškė ministras žurnalistams pirmadienį Kijeve.

Karo žinybos vadovas sakė, kad JAV ginkluotųjų pajėgų laivas tik su statybinių blokų kroviniu atvyko į Feodosiją dalyvauti bendrose pratybose, susijusiose su karinių objektų statyba.

Tačiau vėliau A.Gricenka televizijos NTN tiesioginiame eteryje pareiškė, kad padarė klaidą, kai teigė, kad laivas neatgabeno ginklų ir ginkluotės. Ministras net tris sykius eteryje atsiprašė žiūrovų.

Priešininkų gretos – gausios

Feodosijos gyventojai Amerikos karo laivą, iškėlusį NATO vėliavą, sutiko itin priešiškai. Vietiniai žmonės trukdė kariškiams ir uosto darbininkams iškrauti krovinius. Emocijos dar labiau įkaito, kai pasklido gandas, kad šiomis dienomis atplauks dar du JAV karo laivai. Kai kuriose Feodosijos vietose buvo deginamos Amerikos vėliavos.

Masines protesto akcijas, kurios tęsėsi tris dienas, parėmė vietinės tarybos deputatai. Vakar jie paskelbė Feodosiją „zona be NATO”.

Didžiausią aktyvumą demonstravo prorusiškos partijos – Viktoro Janukovičiaus vadovaujama Regionų partija ir į Aukščiausiają Radą nepatekęs socialistės Natalijos Vitrenko blokas. Kaip tik šis blokas inicijavo visas akcijas, nukreiptas prieš Ukrainos narystę NATO.

Prezidento rūpesčiai

Tokios nuotaikos regione visiškai dėsningos: 80 proc. Krymo gyventojų – rusai. Tačiau prezidentui Viktorui Juščenkai didelį rūpestį sukėlė kai kurių Kijevo pareigūnų pareiškimai. Jie kertasi su oficialiai deklaruojamu valstybės kursu, pagal kurį siekiama integruotis į Vakarų gynybines ir ekonomines struktūras.

Aukščiausiosios Rados įgaliotinė žmogaus teisių klausimais Nina Karpačiova Amerikos jūreivių atvykimą į Feodosiją pavadino „pasikėsinimu į šalies suverenumą ir į nacionalinį saugumą”. Įgaliotinė visiškai pritarė protesto mitingų dalyvių veiksmams.

Kadenciją baigusi Aukščiausioji Rada vasarį atsisakė pritarti įstatymui, kuriuo būtų patvirtintas šalies prezidento sprendimas 2006-aisiais metais surengti Ukrainoje šešerius karinius manevrus dalyvaujant užsienio valstybių daliniams.

Nuo 3 iki 45 parų trukmės pratybas planuota surengti laikotarpiu nuo birželio pradžios iki rugpjūčio.

Šaukštai po pietų

Žinomas Rusijos politologas, Politinių tyrimų instituto direktorius Sergejus Markovas mano, kad, nepaisant visų Krymo gyventojų protestų ir galimų Maskvos demaršų, Ukraina jau yra pakeliui į NATO. „Jungtinės Valstijos jau seniai nusprendė, kad Ukraina turi įstoti į Aljansą, ir dabar Kijevui telieka judėti šia kryptimi”, – interneto svetainės „Rosbalt” korespondentui sakė S.Markovas.

„Jeigu Rusija nenori, kad Ukraina prisijungtų prie Aljanso, tai Maskvos atstovams važinėti į Vašingtoną yra visiškai beprasmiška, nes ten jau viskas prarasta. Reikia važiuoti į Kijevą ir ten spręsti aktualią problemą, – dėstė mintis žinomas Rusijos politologas. – Jungtinės Valstijos suprato, kad per pastaruosius penkiolika metų užsienio politikoje nepasiekė pastebimų laimėjimų, o Ukrainoje jas lydi sėkmė, todėl amerikiečiai dabar visą dėmesį skiria būtent šiai valstybei”.

S.Markovas kartu teigia, jog Vašingtonas sumanė Kijevą įtraukti į NATO orbitą tam, kad dezintegruotų Europos Sąjungą. „Jungtinės Valstijos puoselėja savo satelites – Latviją, Estiją, Rumuniją, Lenkiją, Bulgariją – tam, kad jų rankomis darytų įtaką Europos Sąjungos politikai. Dabar į tokių sateličių gretas taikosi Ukraina”, – tvirtino politologas.

Jis pažymėjo, kad jeigu Ukraina vis dėl to ryšis stoti į Aljansą, tai tarp jo ir Rusijos smarkiai pablogės santykiai, o dėl to žlugs antiteroristinė koalicija.

Bet esama vis daugiau požymių, kad Ukraina galutinai apsisprendė savo likimą susieti su NATO. Gynybos ministras A.Gricenka vakar pareiškė, kad Ukraina nepasirašys jokių dokumentų per NVS gynybos ministrų komiteto posėdį, kuris šiomis dienomis vyks Baku.

Mūsų dalyvavimas bus visiškai formalus, teigė Ukrainos gynybos ministras, leisdamas suprasti, kad artimiausiu metu Ukraina iš NVS pasitrauks.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.