Greitoji pagalba – be daktarų

Gydytojų netekusioms rajonų greitosios pagalbos stotims lieka transportuotojų funkcijos

Artėja metas, kai šalies greitoji medicininė pagalba liks visai be gydytojų. Jų jau nebėra didžiojoje dalyje Panevėžio apskrities greitosios medicinos pagalbos stočių, kurios atlieka ligonių transportavimo funkcijas. Katastrofiškai gydytojų trūksta ir likusioms Aukštaitijos greitosios pagalbos stotims.

Nė vieno gydytoji neturi Kupiškio ir Pasvalio greitosios medicinos pagalbos brigados. Pas ligonius važiuoja bendruomenės slaugytojos. Joms talkina vairuotojai.

Pasak Kupiškio rajono pirminės sveikatos apsaugos priežiūros centro vyriausiosios administratorės slaugai Rimos Grybauskienės, dar gana neseniai poliklinikoje dirbantys gydytojai buvo sudarę darbo sutartis ir su greitąja, esant būtinybei jie vykdavo į iškvietimus. Tačiau ilgainiui toks darbo krūvis gydytojams pasirodė pernelyg varginantis ir per mažai apmokamas. Dabar Kupiškio greitoji bene dažniausiai atlieka transportavimo funkcijas.

Be daktarų išsiverčia iš Pasvalio greitoji. Pasvalio pirminės sveikatos apsaugos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Gytis Povilionis teigė jau ir nebesvajojąs, kad greitojoje įsidarbintų gydytojas. Povilionio Lietuva nėra pasirengusi atsilyginti už itin sunkų jų darbą.

Neturi daktarų nė Biržų greitoji. Pasak šios stoties administratorės Audronės Gaigalienės, stotyje dirba vien felčerių brigados. Nuo atokiausio Biržų rajono taško iki ligoninės greitajai tenka sukarti apie 40 kilometrų, sudėtingesniais atvejais ligonius tenka gabenti į Panevėžio ligoninę už šimto kilometrų.

Ne ką geresnė situacija Panevėžio ir Rokiškio rajonų greitosiose. Panevėžio rajono greitojoje pora gydytojų dirba pusantro etato pagal nustatytą grafiką. Pasiseka tiems ligoniams, kurie į greitąją prisiskambina tada, kai gydytojams „išpuola” dirbti. Rokiškio rajone vaikų ligų specialistai bei vidaus ligų gydytojai dirba tik savaitgaliais. Per atostogas jų darbo grafikas nutrūksta.

Iš visos Panevėžio apskrities geriausia padėtis Panevėžio mieste – šio miesto greitojoje dirba net keturi gydytojai ir dar trys gydytojai įsidarbinę antraeilėse pareigose. Tačiau greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Vilius Mitka sakė, kad gydytojų vis tiek labai trūksta. Pasak jo, kitose gydymo įstaigose dirbantys medikai uždirba vidutiniškai tūkstančiu litų daugiau nei greitojoje. Mitkos nuomone, „net ir didžiausią praktiką turintys bendruomenių slaugytojai yra parengti suteikti tik penkiolika procentų tos pagalbos, kurią ligonis galėtų gauti iš diplomuoto gydytojo”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.