Į raginimus pasitraukti – įžūlūs atkirčiai

Socialdemokratų partija šiandien šaukia skubų valdybos pasitarimą. Tai vakar nutarta po prezidento Valdo Adamkaus pasakytų griežtų žodžių Vyriausybei.

„Lietuvos ryto” šaltinių teigimu, socialdemokratai svarsto du galimus įvykių raidos scenarijus.

Vienas jų numato paaukoti švietimo ir mokslo ministrą Remigijų Motuzą.

Dalis socialdemokratų mano, kad jis turi prisiimti politinę atsakomybę už šalyje kilusį skandalą dėl prekybos brandos egzaminų užduotimis.

Kartu tai būtų užuomina nedelsiant pasitraukti ir dviem jau susikompromitavusiems Darbo partijos atstovams – kultūros ir sveikatos apsaugos ministrams Vladimirui Prudnikovui bei Žilvinui Padaigai, kurie prarado šalies vadovo pasitikėjimą.

Jie kol kas laikosi įsitvėrę brangių kėdžių.

Beje, pats ministras R.Motuzas vakar vakare parašė atsistatydinimo prašymą.

Antrasis socialdemokratų variantas: partijos vadovai šiandien priima ryžtingą sprendimą dėl visos Vyriausybės likimo.

Tiesa, šis žingsnis itin nepatinka premjerui Algirdui Brazauskui.

Jis puoselėja viltis kol kas vadovauti Vyriausybei.

Pavadino rimta politine krize

„Mano pasitikėjimo jau neturi ministrai V.Prudnikovas ir Ž.Padaiga, kurie privertė rimtai suabejoti jų politine etika ir kultūra”, – vakar kalbėdamas per Lietuvos radiją apie Darbo partijos atstovus Vyriausybėje pareiškė prezidentas V.Adamkus.

Susidariusią šalyje padėtį pavadinęs rimta politine krize, prezidentas tvirtino, jog sąmoningas bei ciniškas privačių ir viešųjų interesų painiojimas verčia Lietuvos žmones nepasitikėti valstybės institucijomis.

Esant tokiai padėčiai prezidentas pasiūlė Vyriausybei ir jos vadovui paneigti šalies visuomenei iškilusias abejones jos gebėjimu dirbti toliau: „Mano manymu, tam tinkamiausias būdas – Konstitucijos numatyta tvarka reformuoti Vyriausybę ir gauti Seimo pasitikėjimą”.

V.Adamkus paragino šalies politines partijas, pirmiausia – partijų vadovus, prisiminti demokratiniame pasaulyje priimtą politinę kultūrą ir vadovautis išskirtinai valstybiniu interesu.

Prisiminė egzaminus ir eurą

Valstybės vadovas savo kalboje priminė ir skandalą dėl pavogtų brandos egzaminų užduočių.

Pabrėžęs, kad tai – nusikaltimas jaunajai kartai, prezidentas sakė, jog Švietimo ir mokslo ministerija bei ministras R.Motuzas privalo padaryti viską, kad būtų atkurtas pasitikėjimas egzaminų tvarka bei būtų ištirtos nusikaltimo aplinkybės ir jo vykdytojai.

V.Adamkus paminėjo, anot jo, ir apmaudžiai praleistą galimybę įsivesti eurą.

Tačiau, valstybės vadovo teigimu, šis strateginis siekis išlieka ir būtina jį įgyvendinti neklaidinant bei nesupriešinant visuomenės.

Prezidentas taip pat tikisi, kad Seimo nariams užteks politinės valios ir atsakomybės išmintingiems sprendimams, susijusiems su „Mažeikių naftos” pardavimu, priimti.

„Reikia ne populistiškai, o efektyviai panaudoti gautas lėšas. Jau artimiausiais mėnesiais reikalauju laikytis valstybinio požiūrio priimant sprendimus dėl struktūrinių fondų paramos”, – kalbėjo šalies vadovas.

Bet, V.Adamkaus tvirtinimu, šiuos siekius įgyvendinti, efektyviai dirbti pajėgs tiktai deramą visuomenės ir Seimo paramą turintis ministrų kabinetas.

Žadėjo galvoti ir naktį

Po tokio prezidento pareiškimo premjeras A.Brazauskas kone valandą tarėsi su artimiausiais partijos bendražygiais – krašto apsaugos ministru Gediminu Kirkilu, finansų ministru Zigmantu Balčyčiu, Seimo nare Milda Petrauskiene ir savo patarėju Juozu Bernatoniu.

„Per naktį visi pagalvosime, ką reikėtų daryti.

Nepaisant visko, esame optimistai”, – tepasakė J.Bernatonis, išėjęs iš premjero kabineto.

„Lietuvos ryto” žiniomis, vakar po pietų, prieš V.Adamkui paskelbiant pareiškimą, A.Brazauskas pats skambino šalies vadovui ir aptarė susidariusią politinę padėtį.

Premjeras nepritarė prezidento pozicijai, kad Vyriausybę reikėtų pertvarkyti, o pasitikėjimą ja pasitikrinti Seime. Juolab kad tokios procedūros nenumato Konstitucija.

Tačiau A.Brazauskas sutiko su V.Adamkumi, kad susikompromitavę ministrai V.Prudnikovas ir Ž.Padaiga turėtų pasitraukti iš Vyriausybės.

Socialdemokratams susidarė įspūdis, kad Darbo partijos viršūnė, esanti Lietuvoje, kaip ir į Rusiją pabėgęs jos lyderis Viktoras Uspaskichas, neįvertina padėties rimtumo.

Tolesnio darbo neįsivaizduoja

„Manau, kad tai yra prezidento prerogatyva, kuriais ministrais jis pasitiki ar ne. Ta informacija, kuri pasiekė visuomenę ir politikus apie ministrų elgesį, yra pakankamas pagrindas, kad prezidentas galėtų nepasitikėti tais ministrais.

Nelabai įsivaizduočiau tolesnio tų ministrų darbo, kai prezidentas įvertina nepalankiai, žinant, kad prezidento galiose yra skirti ir atleisti ministrus”, – taip V.Adamkaus kalbą BNS įvertino Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas, šiuo metu viešintis Paryžiuje.

Politikas atsargiau vertino prezidento siūlymą visai Vyriausybei pasitikrinti pasitikėjimą Seime, tačiau pripažino, kad tokio pasitikrinimo gali prireikti.

J.Olekas pridūrė, kad tas pasitikrinimas vyksta kasdien, yra priimami Vyriausybės teikiami įstatymai, kol kas Seimo daugumos balsų pakanka.

Įžvelgė tam tikrus ženklus

Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė irgi neįsivaizdavo, kad po prezidento pareikšto nepasitikėjimo ministrai galėtų likti postuose: „Jie turėtų atsistatydinti patys. Nemanau, kad paminėti prezidento kalboje du ministrai reaguos kitaip”.

Valstietė liaudininkė pripažino BNS, kad V.Adamkaus nerimas dėl pasitikėjimo Vyriausybe duoda tam tikrus ženklus. Ji pritarė, kad atsistatydinus ministrams Vyriausybė turėtų pasitikrinti pasitikėjimą parlamente: „Ir čia nėra nieko bloga, kadangi būtent šios procedūros metu galima pakoreguoti Vyriausybės programą, ją patikslinti”.

Trauktis iš posto neskubės

V.Prudnikovas vakar pareiškė, kad pats iš posto nesitrauks.

Nuolat meluojantis politikas aiškino: „Galima labai greitai pasitraukti, bet pirmiausia reikia išsklaidyti tam tikrą situaciją, pasakyti tiesą, kokia yra padėtis”.

Į interesų konfliktą įklimpęs kultūros ministras ėmė samprotauti ir apie tai, kad Lietuva gyvena Europos Sąjungoje: „Mūsų ryšiai yra kitokie nei anksčiau, mes turime plėtoti tuos ryšius, galvoti apie Lietuvos kultūros ateitį”.

Svarbiausia – partijos žodis

Tuo tarpu ministras Ž.Padaiga jautėsi kaip visada nekaltas.

Vakar jis teigė nesuprantantis prezidento kalboje išsakyto nepasitikėjimo: „Nėra jokių įrodymų, kad aš pasielgiau neetiškai arba neteisiškai”.

Apie atsistatydinimą sveikatos apsaugos ministras vakar negalvojo. Politikas ryžtingai pridūrė, kad į ministro postą jis pateko ne vien savo noru: „Į jį mane delegavo didžiausia politinė jėga Lietuvoje – Darbo partija, o ji nėra išsakiusi, kad manimi nepasitiki”.

Prezidentas nori chaoso?

Tuo metu, kai prezidentas per radiją sakė savo kalbą, laikinoji Darbo partijos pirmininkė, Seimo frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė lankėsi pas premjerą A.Brazauską.

L.Graužinienė valstybės vadovo pareiškimą pavadino skubotu, ypač – Ž.Padaigos atžvilgiu.

Anot L.Graužinienės, „prezidentas visą laiką nori įvesti šalyje kažkokį chaosą”.

Bendražygis žėrė liaupses

„Gal tas nepasitikėjimas dar nėra labai aiškus. Žinoma, mes labai gerbiame prezidento pasakymą ir jis gana aštrus.

Tačiau aš manau, kad mūsų deleguoti ministrai iš tikrųjų gerai atlieka jiems patikėtas pareigas ir puikiai atstovauja valstybei – ir profesorius V.Prudnikovas, ir profesorius Ž.Padaiga. Jie puikūs savo specialybių žinovai”, – BNS kalbėjo Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Jonas Jagminas.

Politiko nuomone, ministrų padarytos nuodėmės galbūt nėra pagrindas jiems atstatydinti: „Jeigu kokia nuodėmė ir įvyko kokiu laiku, tai gal ji ne pati didžiausia”.

Dar kartą klausiamas, ar Darbo partija ir jos ministrai ketina atsižvelgti į V.Adamkaus pareiškimą, J.Jagminas ėmė samprotauti apie pagarbą šalies vadovui: „Prezidentas yra Lietuvos prezidentas, mes gerbiame jo žodį ir gerbsime visą laiką.

Tačiau jis dar nėra pasakytas, kad čia pasaulio ir svieto pabaiga. Yra samprotavimai, kuriuos turėtų išsklaidyti galbūt ministras pirmininkas. Dėl ko reikėtų dar susirinkti ir pasiaiškinti”.

Abejonės dėl gebėjimo dirbti

Tuo tarpu Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius prezidento siūlymą Vyriausybei pasitikrinti pasitikėjimą traktuoja kaip netiesiogiai pareikštą nepasitikėjimą.

Konservatorių vadovui atrodo, kad V.Adamkus tam tikra prasme abejoja šios Vyriausybės gebėjimu dirbti.

„Tikiuosi, kad A.Brazauskui užteks išminties įsiklausyti į prezidento žodžius, – BNS pridūrė opozicijos lyderis. – Be premjero pakeitimo Vyriausybė nebus radikaliai reformuota”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.