Radiacinės saugos centras skelbia vasaros akciją „Išsitirk savo radioaktyvumą!”

Radiacinės saugos centras (RSC) skelbia vasaros akciją „Išsitirk savo radioaktyvumą” ir kviečia visus gyventojus, nemokamai išsitirti RSC. Taip Jūs galėsite sužinoti apie jūsų gautą vidinę apšvitą (apšvitą, kuri atsiranda dėl organizme esančių radionuklidų) ir ką daryti, kad ji būtų kiek įmanoma mažesnė.

Akcijos pradžia birželio 1 d.

Kaip radionuklidai gali patekti į žmogaus organizmą?

Radionuklidai į žmogaus organizmą gali patekti įkvėpus su oru, su maistu, per žaizdas ar odą. Žmogus vidinę apšvitą gali gauti dirbdamas su atvirais jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais, lankydamasis radionuklidais užterštose vietose, vartodamas radionuklidais užterštą maistą bei vandenį, gydomas ar tiriamas radionuklidais. Be to, visi žmonės savo organizme turi radioaktyvaus kalio (K-40), kuris yra gamtinės kilmės ir patenka į vidų su maistu.

Neseniai paminėtos Černobylio atominės elektrinės avarijos 20-osios metinės. Avarijos padariniai palietė ir Lietuvos gyventojus. Debesis su radioaktyviaisiais radionuklidais praslinko per Lietuvą Skandinavijos šalių link. Daugelis radionuklidų, slenkant radioaktyviajam debesiui, iš oro nusėdo ant ganyklų žolės, jungėsi į biologines grandis, o po to su gyvulinės kilmės maisto (daugiausiai pieno) produktais ir atvirame grunte augusiomis lapinėmis daržovėmis galėjo patekti į žmogaus organizmą. Beveik visi tie radionuklidai lakui bėgant suskilo, liko tik cezis-137, tad bent jau nedideli cezio kiekiai žmonių organizmuose aptinkami.

Poveikis organizmui

Radionuklidai skleidžia jonizuojančiąją spinduliuotę ir sukelia biologinius pokyčius. Skirtingų radionuklidų poveikis skiriasi, nes nevienoda jų skleidžiama energija, gyvavimo trukmė, skirtingas išlikimo ir pašalinimo iš organizmo greitis. Paprastai radionuklidai kaupiasi ten, kur ir stabilieji analogai: radioaktyvusis cezis, patekęs į žmogaus organizmą, kaupiasi raumenyse, lytiniuose organuose, stroncis – kauliniame audinyje (kauluose, dantyse). Dėl jonizuojančiosios spinduliuotės apšvitos poveikio padidėja tikimybė susirgti onkologinėmis ir kitomis ligomis.

Kodėl pavojingi ilgaamžiai radionuklidai?

Ilgaamžiai radionuklidai – biologiškai aktyviausi, todėl ir prieš 20 metų patekę į organizmą, jie žmogų vis dar švitina. Ypač svarbūs cezio-137 (pusėjimo trukmė 30 metų) bei stroncio-90 (pusėjimo trukmė 29 metai) radionuklidai.

Tyrimai

RSC specialistai atlieka gyventojų vidinės apšvitos tyrimus moderniu prietaisu – viso kūno skaitikliu (parodytas paveikslėlyje), skirtu išmatuoti kūne esančių gama radionuklidų aktyvumą. Tiriamas žmogus paguldomas ant specialios lovos, virš kurios yra detektorius, registruojantis iš kūno sklindančią jonizuojančiąją spinduliuotę. Matavimas trunka apie 20 minučių. Išmatavus radionuklidų kiekį kūne, apskaičiuojama gauta vidinės apšvitos dozė.

Atliekant matavimus, asmens tapatybė koduojama, visa informacija yra konfidenciali. Asmeniniai rezultatai pateikiami tik tiriamajam asmeniui.

Kviečiame Jus nemokamai išsitirti savo radioaktyvumą!

Tyrimai bus atliekami nuo birželio 1 d. Norinčius prašome kreiptis į Radiacinės saugos centrą. Registracija tel. (85) 2361933 arba e-paštu: b.griciene@rsc.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.